Hlavní navigace

Mozilla: Škodlivý doplněk pro Firefox instaluje trojany

7. 2. 2010

Sdílet

Mozilla varuje své uživatele před instalací dvou experimentálních doplňků pro prohlížeč Firefox. Uživatelům prý hrozí infekce jejich počítače tzv. trojskými koni.

Konkrétně se má jednat o doplněk Master Filer a čtvrtou verzi Sothink Web Video Downloaderu. Oba bylo možné stáhnout prostřednictvím oficiální galerie add-onů, nicméně Mozilla již doplňky preventivně odstranila. Podle údajů Mozilly je v ohrožení asi 600 uživatelů, kteří si stáhli doplněk Master Filer obsahující vir Bifrose Trojan. U Sothink Web Video Downloaderu je toto číslo už vyšší. Doplněk si stáhlo 4000 uživatelů, které zase ohrožuje LdPinch Trojan. Podle Mozilly se škodlivým doplňkům podařilo překonat ochranu jednoho z malwarových skenerů. Později tuto informaci upřesnila, když uvedla, že šlo o software ClamAV.

Pokud náhodou patříte mezi několik těchto nešťastníků, kteří si stáhli některý ze škodlivých doplňků, pak mějte na paměti, že k úplnému odstranění trojanů pouhá odinstalace add-onu nestačí. Musíte spustit samostatnou antivirovou kontrolu. K tomuto účelu Mozilla zveřejnila seznam antivirů, které doporučuje použít k vyřešení daného problému.

Všechno zlé však může být i k něčemu dobré. Znovu se totiž ukázalo, že není dobré se spoléhat na jediný antivirový skener. Žádný program totiž není dokonalý a nemůže tak nabídnout stoprocentní ochranu. S podobným problémem se navíc Mozilla musela vypořádat již dříve, kdy byl škodlivý kód obsažen ve vietnamském jazykovém balíčku.

Byl pro vás článek přínosný?