Hlavní navigace

Mozilla spolu s designéry hledá nový vzhled Firefoxu

17. 5. 2009

Sdílet

Společnost Mozilla vyhlásila soutěž pro webové designery, která by jí měla pomoci při hledání nového vzhledu panelů v prohlížeči Firefox, zvláště při práci s více otevřenými okny.

Výzvou léta roku 2009 bude najít lepší způsoby, jak pracovat a spravovat více otevřených stránek v jednom prohlížeči, jak vyplývá z informací na stránce The Mozilla Labs Design Challenge: Summer 09.

Mozilla, která již před pěti roky přišla v prohlížeči Firefox s konceptem panelů jako způsobem pro práci s více otevřenými stránkami naráz, tvrdí, že to lidem umožňuje udržet si přehled zhruba v deseti otevřených stránkách najednou. Nicméně dnes by řada uživatelů potřebovala simultánně pracovat např. i na dvaceti webech současně a k tomuto účelu se původní design již příliš nehodí. Společnost konkrétně přiznala, že při více otevřených panelech jsou již poměrně nepřehledné, obzvlášť pokud někdo pracuje s různorodými informacemi. Řešením je nalézt co nejpřehlednější uspořádání obrazu a na tomto chce Mozilla nyní intenzivně pracovat.

Designéři budou moci spolupracovat tím, že předloží svůj návrh v podobě náčrtu, modelu či videa. Tento návrh bude zařazen do soutěže a následně bude určen vítěz ve dvou kategoriích „nejlepší ve své třídě“ a „výběr uživatelů“ a výsledky jejich práce budou moci být obsaženy v budoucích verzích prohlížeče Firefox.

Zájemci se mohou přihlásit a odeslat svůj návrh do 21. června a Mozilla pak vyhlásí vítěze 8. července.

Společnost Mozilla již v lednu uspořádala první designérskou soutěž, která byla součástí série podobných událostí, které jsou určené k tomu, aby vývojáři a designéři mohli ovlivnit budoucí podobu Firefoxu a jeho uživatelské rozhraní. Mozilla ale v těchto snahách není osamocená. V listopadu třeba konkurenční společnost Opera, resp. Její hlavní designér, požádal uživatele o zpětnou vazbu, jak by podle nich bylo možné posunout uživatelské rozhraní kupředu. Více informací najdete v článku Opera žádá uživatele o zpětnou vazbu.