Hlavní navigace

MP4 přehrávač Creative ZEN

1. 12. 2007

Sdílet

Společnost Creative je stálicí v oblasti výroby přenosných přehrávačů už celé roky. Její nejnovější kousek, ...


Společnost Creative je stálicí v oblasti výroby přenosných přehrávačů už celé roky. Její nejnovější kousek, nazvaný prostě a jednoduše ZEN, se dá považovat za jakési zúročení všech zkušeností, které technici a vývojáři Creativu nasbírali. Napjatě očekávaný přehrávač má totiž zatopit nejen přeceňovanému iPodu, ale i výtečným přístrojům jako iriver Clix2 či Cowon D2. Zahalen kompletně v černé, přichází ZEN s několika ostře nabroušenými zbraněmi. Nejenže má velmi kvalitní 2,5" displej, ale pyšní se rovněž příjemným ovládáním a zajímavě řešeným softwarem pro práci s hudbou a videem. Nechme ale už úvodních řečí a pusťme se do testování.
ZEN do redakce dorazil v balení v podobě podlouhlé kazety, která obsahovala kromě playeru, sluchátek, USB kabelu a kom-
paktu s ovladači ještě tři druhy ochranných obalů. Jeden byl gumový, druhý z tvrdého průhledného plastu a třetí z kůže. Záhy jsme ale zjistili, že v této podobě není přístroj standardně dodáván na trh, dokonce není dodáván s žádným obalem, čímž nás Creative hned na začátku testu docela zklamal. Místo oslavné ódy na úžasného výrobce, který prodává svůj přístroj s neobvykle nadstandardní výbavou, se proto nelze ubránit tvrdé kritice. Na druhou stranu je třeba říci, že oproti konkurenci se ZEN prodává za velmi nízkou cenu. Zatímco Cowon D2 stojí ve 2GB verzi více než 5 tisíc,
Creative svou novinku prodává za 3 tisíce a nějakou tu stokorunu. Navíc nabízí přístroj ještě v 8- a 16GB verzi a ve všech případech lze paměť ještě rozšířit pomocí SD karty. Výše zmíněný iriver Clix2 je dostupný nejvýše s 8GB pamětí a Cowon D2 jakbysmet. To ovšem nic nemění na tom, že si Creative mohl dovolit přibalit alespoň gumový obal, jehož výrobní cena se pohybuje v řádu pár korun.
Po spuštění ZENu jsme ale na zanedbané příslušenství rychle pozapomněli, neboť se před námi rozsvítil displej nejvyšší kategorie. 2,5 " velké LCD zobrazuje až 16,7 miliónu barev a nabízí slušně vysoké rozlišení 320 × 240 bodů. Pochvalu zaslouží také menu, které je po grafické stránce příjemně zpracované a navíc velmi přehledné. Jediná drobná výtka míří k rychlosti reakcí na jednotlivé povely – nejnovější firmware sice dobu zkrátil, ale drobounké zpoždění je stále patrné.
Creative prezentuje tento ZEN jako všestranný multimediální přehrávač a rozhodně nelže. Přístroj si poradí s řadou běžných kompresních audio formátů a nejen s nimi, podporuje také WMA s DRM ochranou, Audible či AAC. Chyběla nám pouze podpora FLAC a OGG, které poměrně často používáme. Video přehraje ZEN v DivX/XviD a WMV. Přístroji samozřejmě nechybí FM tuner, nahrávání (rádio, hlas), zobrazování fotografií (JPEG). Z méně obvyklých funkcí musíme vypíchnout kalendář a hodiny spolu s organizérem, který lze synchronizovat s Outlookem.
Větší pozornost zaslouží dodávaný software, který je navržen tak, aby s ním dokázal pracovat i naprostý laik. Po nainstalování se ZEN Media Explorer implementuje do Windows Exploreru – konkrétně v nabídce Tento počítač najdeme ikonu softwaru, jakoby se jednalo o zvláštní zařízení. Po otevření Media Exploreru zůstanete stále v běžném okně Windows a objeví se před vámi nabídka funkcí. Můžete jednoduše vytvářet playlisty, převádět CD do WMA (do MP3 až po placeném upgradu), třídit hudbu a další data a v neposlední řadě konvertovat videa do kompatibilního rozlišení a formátu (podporuje titulky, pokud máte nainstalovaný Vobsub). V případě všech zmíněných funkcí stačí pár kliknutí, a je hotovo. Pozornější by měli být pouze uživatelé Windows Vista v 64bitové verzi. Media Explorer se totiž nainstaluje automaticky v 64bitové verzi a vyžaduje pro fungování konvertoru videa 64bitové kodeky, nikoliv 32bitové, které zase vyžadují všechny 32bitové aplikace jako Media Player Classic a jiné.
Verdikt
Creative uvedl na trh bez debat výborný MP4 přehrávač, který spadá svou kvalitou do nejvyšší kategorie, ale cenově se blíží k nižší střední třídě. S ohledem na cenu jsou horší příslušenství a firmware s mírně zpožděnými reakcemi zanedbatelné vady.

Creative ZEN

Podpora zvuku v MP3, WMA (DRM), WAV, Audible, AAC
Přehrává video ve formátu DivX, XviD a WMA
Zobrazuje JPEG
LCD 2,5 " 320 × 240 bodů, 16,7 milionů barev
FM tuner
Funkce diktafonu
Doba hraní 15–20 hodin
Klady:design, konstrukce, displej, podpora videa, kvalitní software pro práci s daty
Zápory: slabé příslušenství
Cena vč. DPH: 3 299?Kč (4 GB), 4 299?Kč (8 GB), 6 799?Kč (16 GB)
http://cz.europe.creative.com/
Hodnocení: 4

Autor článku