Hlavní navigace

MSI uvádí netbook s 9hodinovou výdrží a výkonným čipem ATI Radeon HD

17. 3. 2009

Sdílet

Společnost MSI včera uvedla na trh nový model netbooku Wind. Řada U110 ECO přináší v této kategorii nejen slušný výkon, ale až devítihodinovou výdrž na jedno nabití baterie.

Netbook však přichází s jedním překvapením. V rozporu s dřívějším oznámením firmy není osazen klasickou sdílenou grafikou Intel (Graphics Media Accelerator 950), která je u těch přístrojů běžná, ale podle oficiálních informací MSI je U110 ECO vybaven mnohem výkonnějším grafickým čipem ATI Mobility Radeon HD3200 (DirectX 10.1, Shader 4.1, 680 MHz/800 MHz, dekóder MPEG-2, H.264, VC-1). Karta bohatě postačuje nejen na běžné úkony, ale i k hraní her, byť nepříliš náročných. Hlavně ale uživateli umožní bez problémů přehrávat jakýkoli video obsah ve vysokém rozlišení (HD). Je výkonnější než všechny integrované grafické karty od Intelu (používá se na klasických noteboocích a lze s ní hrát například i hru Crysis, třebaže se sníženými detaily).

Některá zahraniční média však tvrdí, že nadšení z ATI Mobility Radeon HD 3200 je předčasné. Mohlo by jít totiž ze strany společnosti MSI o chybu v tiskové zprávě nebo o reklamní tah. Takto výkonný grafický čip je totiž ve světě úsporných netbooků něčím zcela výjimečným. Dokladem o chybě mají být i některé snímky obrazovky, jež se na několika blozích objevily a na kterých je vidět označení GMA.

Windows U110 ECO má uživateli dopřát až skoro devítihodinovou výdrž na jedno nabití baterie (v případě šestičlánkové baterie, nižší verze s tříčlánkovou přinese logicky výdrž nižší a jak upozorňuje MSI, reálná doba, po kterou je přístroj s to pracovat, se samozřejmě odvíjí od nastavení systému a toho, co na netbooku uživatel dělá).

Nenápadný drobek Wind ECO je postaven na platformě Intel Menlow a pohání jej procesor Intel Atom Z530 o frekvenci 1,6 GHz (533 FSB, 512 kB cache). Jako čipová sada slouží úsporný Intel Poulsbo US15W.

Velikost jeho operační paměti činí dnes již minimální 1 GB (DDR2, 533 MHz, rozšiřitelnost na maximálně 2 GB RAM) a data se ukládají na klasický 2,5palcový pevný disk o kapacitě 80 GB, 120 GB a 160 GB (v závislosti na aktuálním modelu).

Pro bezdrátové spojení s okolním slouží WiFi (802.11 b/g/n) a Bluetooth V2.0EDR. Pro připojení zařízení lze použít celkem tří USB portů, 1 x D-Sub, obsahuje integrovanou čtečku karet 4-in-1, pro připojení do sítě LAN klasický ehternetový konektor RJ45 (10/100/1000 Mbps) a nechybí ani modem pro vytáčené připojení.

Displej netbooku má uhlopříčku 10 palců s dnes v této kategorii klasickým rozlišením 1024 x 600 pixelů a podsvícením LED. Samozřejmostí jsou stereo reproduktory a vstup pro mikrofon. Webová kamera má rozlišení 1,3 megapixelu, resp. 2,0 megapixely v závislosti na vybrané verzi modelu.

Hmotnost Wind U110 ECO se pohybuje kolem jednoho kilogramu (MSI uvádí 1,1 kg s tříčlánkovou baterií) a jeho rozměry činí 26 cm x 18 cm x 3,3 cm. Výkon přístroje i při snížené spotřebě je patrně natolik dostatečný, že firma MSI se rozhodla kromě Windows XP Home na tyto přístroje nasadit i předinstalované Windows Vista Home Basic (základní verze bez efektů). Žádné hrátky s Linuxem se tedy nekonají. Přesné ceny ani dostupnost netbooků řady ECO však ještě nejsou známy.