Hlavní navigace

Recenze: MSI X340

25. 6. 2009

Sdílet

Ultratenké notebooky se začínají těšit velké oblibě, mnohé jsou ale zatím příliš drahé.

Recenze: MSI X340

 

Ultratenké notebooky mají být jakousi přestupní stanicí, respektive výplní prázdného prostoru mezi stále oblíbenějšími netbooky a poněkud stagnujícími „velkými" notebooky. Mobilita zde zůstává velmi důležitou položkou při výběru, navíc musí být zaručen pracovní komfort, a tedy  i  pohodlná klávesnice a kvalitní displej. Samozřejmě není radno zapomínat ani na určitou stylovost. A když to celé dohromady nebude stát přehnaně mnoho, je to jedině dobře. Tuto charakteristiku se snaží naplňovat také MSI, které předvedlo novou modelovou řadu X-Slim. My jsme z ní otestovali jeden produkt, který nese označení X340 a profiluje se jako taková levnější verze oblíbeného MacBook Air.

Na první pohled X340 zaujme vcelku konzervativním designem, který rozhodně neuhodí do očí, ale jde spíše cestou tradiční elegance. Nutno dodat, že mu to celkem sluší. Displej má velikost 13,3 palců, což kontrastuje s opravdu minimální šířkou. V nejtenčím bodě má X340 jen několik milimetrů, v nejširším potom nepřesáhne dva centimetry. Není divu, že se pohodlně vejde do větší obálky. Zároveň oceňujeme nízkou hmotnost, která se zastavila na 1,3 kilogramu. Notebook tak pohodlně udržíte v jedné ruce. Přístroj je možné objednat v černém či bílém barevném provedení, přičemž se chystají i další, výraznější barvy, jako například růžová.

Povrch notebooku je lesklý, a kdo je obeznámen s vlastnostmi takového materiálu, jistě už instinktivně bere do ruky hadřík. Ano, bude potřeba - po několikahodinové manipulaci byl X340 silně poznamenán otisky prstů. Vnitřek, na němž spočinou při psaní ruce, je naštěstí matný, a tak se otírání omezuje na zevnějšek. Lesklá je také obrazovka, což není úplně ideální řešení pro slunečné počasí - v tomto případě toho totiž na displeji mnoho neuvidíte. Na zpracování nás však ze všeho nejvíce zamrzela méně kvalitní klávesnice, která je vyrobena z levných plastů a nepíše se na ní tak příjemně jako na jiných notebookových klávesnicích. Tím nechceme říct, že by na ní nebylo dost místa pro ruce, ale spíše vadí podivné vrzání a prohýbání více kláves při stisku jedné.

Výkonnostně patří X340 k nižší třídě. Na první pohled pravděpodobně trkne především nízko taktovaný procesor Intel Celeron M ULV 723, jenž běží na frekvenci 1,2 GHz. Díky nové výrobní technologii ale zvládá své úkoly překvapivě dobře a provoz Windows Vista, který navíc podporují dva gigabajty operační paměti, je bezproblémový, stejně jako provoz drtivé většiny kancelářských aplikací. Obsahu se na disk vejde dost, má totiž kapacitu 320 GB. Grafický čip GMA X4500 nijak nenadchne a spolu se slabším procesorem se pro přehrávání náročnějšího HD obsahu příliš nehodí. Dále tu najdete tradiční výbavu, jako je Wi-Fi, HDMI port, dva USB porty, webkameru nebo bluetooth. Co zde však zcela chybí, je optická mechanika. Dá se nahradit buď externě nebo dnes už spíše cestou flashových pamětí.

Verdikt:

Výše uvedené skutečnosti je třeba konfrontovat s cenovkou, která je však poměrně příznivá. MSI X340 se dá sehnat od 16.000 Kč. Za to dostanete poměrně povedený notebook, který na první pohled vypadá opravdu dobře a jehož vady jsou méně viditelné. Tou největší je méně kvalitní klávesnice, která ale není tak špatná, aby se s ní nedalo smířit. Někomu by také mohl vadit  nižší výkon a chybějící optická mechanika. Ale vězte, že  na oplátku zase dostanete opravdu lehký a mobilní přístroj, který je navíc dost efektní a v plném provozu vydrží na baterie kolem tří hodin, v úsporném režimu pak klidně šest.

 

Zapůjčil: MSI

Hodnocení: 75%

CS24

Cena: cca od 16 000 Kč s DPH