Hlavní navigace

MSI zkouší nový typ chlazení

2. 3. 2008

Sdílet

Společnost MSI na veletrhu CeBIT představí svoji novou metodu chlazení čipsetů základních desek. Ventilátor na chladiči si totiž sám vyrábí energii z vyzařovaného tepla.

Funguje to velice jednoduše. Čím více daná komponenta hřeje, tím více je horký chladič, a tím více je energie pro ventilátor, a tím více chladí. Není tedy potřeba, aby si větrák bral elektřinu ze základní desky.

MSI při výrobě tohoto chlazení spolupracovala s taiwanskou společností Polo-Tech. Ačkoli princip však není úplnou novinku, nikdy nebyl pořádně uveden do praxe v oblasti chlazení počítačových komponent a mikroprocesorů.

První prototyp základní desky s tímto chlazením chce MSI představit příští týden v Německu na veletrhu CeBIT. MSI však také dodává, že tento systém je stále ve vývoji, a základní desky s tímto chlazením se na trhu jen tak brzy neobjeví.

Jde však o velice zajímavý princip do budoucnosti a myslím, že by jej bylo možné dobře využít například i při chlazení procesorů nebo grafických karet. Vyčkejme tedy a třeba nás časem některá ze společností vyrábějící chladiče ještě překvapí.

- - Tomáš Šulc