Hlavní navigace

Muskova síť X přišla o další inzerenty. IBM nebo Apple stáhly reklamu poté, co sdílel protižidovský příspěvek

18. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Koláž Lupa.cz s využitím Stable Diffusion
Sociální síť X (dříve Twitter) přišla o další významné inzerenty. Minimálně na nějaký čas. Reklamu stáhly třeba firmy Apple, Disney, Warner Bros Discovery nebo IBM. Reagovaly tak na protižidovský příspěvek, který na svém účtu na síti X sdílel její majitel Elon Musk.

O pozastavení reklamy na síti X informovala agentura Reuters. Podle ní souvisel krok se zjištěním organizace Media Matters, která zjistila, že inzeráty některých nadnárodních společnosti objevují u „tweetů“ s antisemitským obsahem. Firmy následně začaly reklamu na síti X pozastavovat. 

„IBM netoleruje nenávistné projevy a diskriminaci a okamžitě jsme pozastavili veškerou reklamu na X, dokud tuto zcela nepřijatelnou situaci nevyšetříme,“ uvedla například společnost IBM ve svém prohlášení.

Sám Musk navíc ve středu zareagoval na jeden z příspěvků na síti, v němž bylo napsáno, že Židé podněcují „nenávist vůči bělochům“. Pisatel se odvolával na konspirační teorii o „velkém nahrazení“. „Říkáš skutečnou pravdu,“ doplnil Musk.

ICTS24

Vysloužil si za to i kritiku Bílého domu, podle kterého je „nepřijatelné opakovat ohavnou lež, která stojí za nejsmrtelnějším aktem antisemitismu v americké historii“. Konspirační teorie, se kterou Musk souhlasil, totiž mluví o tom, že „Židé a levičáci plánují etnické a kulturní nahrazení bílé populace nebělošskými přistěhovalci, což povede ke genocidě bílých“, doplňuje agentura Reuters.

Musk na situaci zareagoval prohlášením, že společnost X Corp podá „termonukleární žalobu“ na organizaci Media Matters i na další subjekty, které podle něj na jeho platformu zaútočily.