Hlavní navigace

Muž v Číně zabit výbuchem mobilu

11. 7. 2007

Sdílet

Čína je velká země a stane se tam kde co, nedávno tam usmrtil člověka výbuch mobilního telefonu. Čínské úřady tvrdí, že na vině je typ baterie, která může vybuchnout v mobilních telefonech Nokia a Motorola.

Vládní regulační úřady v jihočínské provincii Guangdong se minulý týden nechaly slyšet, že objevily nebezpečné baterie pro mobilní telefony Motorola a Nokia. Ty mohou při určitých podmínkách explodovat. Oba výrobci s úřady spolupracují, zdůrazňují ovšem, že se nejedná o originální výrobky, ale nepovolené a neověřené napodobeniny.


Jak známo, Čína je centrem výroby nezákonných a nepovolených kopií a napodobenin. Ty samozřejmě nejsou určeny jen pro export, ale i pro vnitřní trh. A samozřejmě jen málokdy procházejí nutnými zkouškami.

Tyto nové zprávy se vztahují k vyšetřování nehody z 19. června, kdy byl 22letý svářeč Xiao Jinpeng zabit svým mobilním telefonem, přičemž s největší pravděpodobností je na vině baterie. Podle informací nepotvrzených vyšetřovateli či společností Motorola se jednalo o mobilní telefon značky Motorola vyrobený USA. Nicméně je samozřejmě možné, že celý přístroj včetně baterie byl jen kopií. Řada překupníků se totiž snaží vzbudit dojem, že místní zboží bylo vyrobeno někde jinde.

Motorola se samozřejmě snaží všemožně zdůraznit, že její telefony jsou bezpečné a že se buď jedná o cizí přístroj, či o chybnou baterii jiného výrobce. V tomto směru lze Motorole věřit, protože kdyby byla nějaká skupina mobilních telefonů vadná, jistě by vybuchovaly nejen v Číně.

Riziko v tomto případě zřejmě spočívá ve vadných bateriích a je dost možné, že nějaké z nich byly i exportovány.

Foto: Warner Bros Entertainment (The Matrix)

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?