Hlavní navigace

Muži se na Internetu nechají okrást více než ženy

5. 4. 2008

Sdílet

Celková ztráta v nahlášených incidentech byla za rok 2007 239 milionů dolarů. O rok dříve to bylo o 40 milionů dolarů méně – nicméně počet ohlášených incidentů byl vyšší, 231 000. V průměru se tedy utrpěná škoda zvyšuje.

Americké Internet Crime Complaint Center zveřejnilo ve spolupráci s FBI výsledky analýzy on-line podvodů v minulém roce. 206 000 nahlášených podvodů ukázalo, že muži při těchto podvodech utrpí až o třetinu větší ztrátu než ženy.
Zdroj vysvětluje tento rozdíl tím, že muži jsou odvážnější v investicích, takže i při podvodech přijdou v průměru o větší částku. Podvody jsou často také cíleny spíše na „mužskou psychiku“. Muži se stávají častěji cílem právě investičních podvodů, kdy uskuteční větší transakci. Naopak obětí v internetových aukcích se obě pohlaví stávají stejně často, tam však ukradená částka bývá v průměru nižší.
Celková ztráta v nahlášených incidentech byla za rok 2007 239 milionů dolarů. O rok dříve to bylo o 40 milionů dolarů méně – nicméně počet ohlášených incidentů byl vyšší, 231 000. V průměru se tedy utrpěná škoda zvyšuje. Jeden z výkladů tohoto jevu vychází trochu paradoxně z toho, že zvyšuje postih kybernetických zločinců i pravděpodobnost jejich odhalení. Když se dostanou k údajům o platebních kartách, podvody realizují pouze tam, kde mohou získat větší částku, nikomu se nechce riskovat vězení kvůli 40 dolarům.
Zpráva také konstatuje, že mezi zeměmi, odkud kriminalita vychází, na čelných místech překvapivě chybí Čína.

Zdroj: Computerworld.com

Poznámky:
- Analýza neříká nic o tom, jak často se muži či ženy obětí podvodů stávají, ale když už se stanou, muži utrpí větší ztráty – alespoň u podvodů, které jsou oznámeny (liší se ochota učinit oznámení podle pohlaví?).
- Existují podvody cílené speciálně na ženy? (Například falešné charitativní akce apod.?) Bude jich přibývat? V USA je již mezi uživateli Internetu mužů a žen přibližně stejně.
- Z analýzy bohužel nevyplývá, zda kriminálními incidenty se zde míní pouze ty, co se staly jednotlivcům jako soukromým osobám, nebo zda se čísla vztahují i na firemní sektor.

Viz také
Programátor ukradl v bance harddisk s osobními daty a padělal platební karty
Přes 4 roky vězení za krádeže identity v P2P sítích
Zloději karet a identity mohou mít na letištích žně

Autor článku