Hlavní navigace

MWC 2009: Nokia N97 bude dodávána se Skype

17. 2. 2009

Sdílet

 Autor:
Chystaný smartphone Nokia N97 bude dodáván se speciálně upraveným softwarem Skype pro internetové telefonování.

Představitelé Nokie a Skype společně na MWC ohlásily, že chytré telefony N97 budou zákazníkům dodávány s předinstalovanou a speciálně optimalizovanou verzí Skype.

Software zatím není hotov, Skype teprve začíná s tvorbou uživatelským rozhraním, předběžná verze bude prý k vidění v červnu. To znamená, že první várka N97 zřejmě bude dodávána bez Skupe, na druhou stranu ho Nokia dá pravděpodobně později ke stažení.

Skype je nejznámějším programem pro internetové telefonování VOIP (Voice Over Internet Protocol). Umožňuje zdarma volat ostatním uživatelům Skype a za mírný poplatek i na mobilní a pevné telefony.

Podpora Skype bude u N97 důkladně integrována, to znamená i do telefonního seznamu, kde si jenoduše vyberete, zda chcete volat na mobilní telefon nebo na Skype. Popřípadě skrze Skype na mobilní telefon, pokud by to mělo vyjít levněji.

Nokia N97

Čímž se dostáváme k úžasným možnostem, které z této integrace plynou. Uživatelé totiž mohou při aktivním připojení k internetu zcela obejít telefonního operátora. Za prvé mohou volat přes lokální Wi-Fi, tam vůbec neplatí poplatky za volání jako při běžné volání v GSM síti, nebo mohou volat přes EDGE či 3G síť. Tam je potom samozřejmě nutné mít aktivní neomezený přístup k internetu, ne placení za přenesená data – to by se mohlo prodražit.

N97 používá operační systém Symbian S60, nicméně vyvíjená verze Skype by neměla dovolovat přenos na jiné mobily. No uvidíme, šikovní hackeři si s ním dost možná poradí :-)

Připomínáme, že Nokia N97 je chytrý telefon s vysouvatelnou QWERTY klávesnicí, širokoúhlým 3,5“ displejem s rozlišením 640x360 bodů, 32 GB integrované paměti plus slotem na microSDHC karty. Foťák zvládá až 5 megapixelů, VGA video a má i výkonné dvojité LED přisvětlení. V další výbavě je A-GPS navigace, 3,5mm audio jack, Wi-Fi, USB, 1500mAh bateria a nakonec i TV-out výstup.

Nokia N97

CS24

Nokia N97

Nokia N97