Hlavní navigace

Myší čtyřka Verbatim

1. 6. 2008

Sdílet

Společnost Verbatim je pro většinu lidí synonymem datových médií, to dnes znamená hlavně DVD, CD a Blu-ray, dřív...


Společnost Verbatim je pro většinu lidí synonymem datových médií, to dnes znamená hlavně DVD, CD a Blu-ray, dříve to byly 3,5" a 5,25" diskety. Nicméně doba se mění a společnost Verbatim se rozhodla využít svého dobrého jména a zkušeností k proniknutí na zcela jiný trh, trh počítačových myší.
K testování se k nám dostaly čtyři nové modely myší Verbatim, a to jedna malá bezdrátová optická určená pro notebooky (Optical Wireless Travel Mouse), bezdrátová laserová myš (Wireless Laser Desktop Mouse), stolní laserová myš (Laser Desktop Mouse) a nakonec základní model stolní optické myši (Optical Desktop Mouse). První uvedený kousek se od zbývajících lišil velikostí i celkovým provedením, ostatní myši až na drobnosti vypadaly stejně, využívají totožný modrý či černý design. Jak už vás možná napadlo, Verbatim pro označení modelů myší využívá čísla, nemá pro ně zvláštní názvy, respektive je označuje jejich vlastnostmi.
Bezdrátové myši Verbatim fungují v běžném pásmu 2,4 GHz, řešení jejich dobíjení je ovšem poněkud netradiční, a to přes navíjecí kablík připojovaný k USB portu. Výhodu je, že s takto nabíjenou myší můžete stále pracovat, pracuje se s ní v tuto chvíli v zásadě jako s běžnou drátovou myší, nevýhodou je omezená délka kabelu. To nevadí v případě myši k notebooku, ale u té stolní to může být problém. Vyřešit lze vše naštěstí jednoduše přidáním USB prodlužovacího kabelu – možná ho mohl výrobce rovnou přibalit. Drobným problémem, společným pro více bezdrátových myší, je nutnost takto osadit dva USB porty – jeden pro bezdrátový přijímač a druhý pro dobíjecí kabel.
Oceňujeme ovšem použití běžných AAA NiMH baterií, ty lze v případě potřeby snadno a nenákladně nahradit, popřípadě vylepšit bateriemi s větší kapacitou, tedy delší výdrží (součástí balení jsou 750mAh články).
Jako nejlepší z celé série hodnotíme nejmenší myšku pro notebooky – bezdrátovou optickou, která dosahuje rozlišení až 800 dpi (bodů na čtvereční palec), což postačuje pro naprostou většinu činností prováděných na počítači. Navzdory svým malým rozměrům se myš dobře drží, k čemuž přispívá i příjemný matný povrch. Při jejím přenášení se dá navíc bezdrátový přijímač vložit do myši, čímž se najednou snižuje pravděpodobnost jeho ztráty a zároveň se tím myš vypne, takže nečerpá energii. Kolečko kladlo při točení příjemný odpor, hezké bylo i jeho červené podsvícení. Dvě 750mAh baterie stačí při plném nabití na 8–10 hodin provozu, jejich slábnutí signalizuje červená kontrolka.
Stolním myším nelze upřít stylové provedení a příjemný matný povrch, barevná kombinace modré a stříbrné či černé a stříbrné je také hezká. Poněkud diskutabilní již je, že kvůli stylovému provedení jsou myši uprostřed zúžené, což může ztěžovat ovládání lidem se střední či větší rukou. Všechny stolní myši mají kromě standardních dvou tlačítek a kolečka ještě dvě boční tlačítka, ta ovšem plní u různých modelů odlišné funkce.

První myš v řadě

Základním modelem řady je stolní optická myš (Desktop Optical Mouse), připojená k počítači USB kabelem a pracující s velmi vysokým rozlišením 1 000 dpi. Ovladač umožňuje tlačítkům přiřadit různé funkce, bohužel ne libovolné, ale jen předpřipravené. To je naneštěstí u myší s programovatelnými tlačítky častým nedostatkem, který odsuzují zejména hráči, jimž se pro tu kterou počítačovou hru hodí jiné funkce na konkrétní tlačítka. U myší s přidanými programovatelnými tlačítky je také nutné si zvyknout na jejich přítomnost, tedy nestiskávat je náhodně. Při používání této myši se nám stala nepříjemnost, že kolečko se po delší době ulomilo a ani při sebevětší snaze nešlo přilepit zpět. Snad Verbatim tento konstrukční nedostatek napraví.

Příbuzná z lepší rodiny

Vyšším modelem je bezdrátová laserová myš (Wireless Laser Desktop Mouse), nabízející volitelně rozlišení 800 či 1 600 dpi. Mezi nimi se přepínáte stisknutím levého tlačítka a pohybem kolečka. Jako většina laserových myší pracuje bezchybně na téměř jakémkoli povrchu, lze ji proto doporučit i na matné stoly, myš dokonce fungovala výborně i na čalouněných površích. Výdrž baterií na jedno nabití je 5-6 hodin, což není pro stolní myš nijak závratné číslo.

Myš číslo jedna

Nejlepší ze stolních myší je bezpochyby „drátová“ laserová myš (Desktop Laser Mouse), jejíž hlavní devizou je velmi snadná možnost přepínat aktuální rozlišení myši. Pomocí bočních tlačítek ho lze měnit ze 400 dpi na 800, 1 600 a až na úžasných 2 000 dpi. Aktuální rozlišení je signalizováno na stupnici přímo na myši, což rozhodně oceňujeme. Drobnou nevýhodou takového řešení je, že tlačítka nelze použít k programovaným funkcím, ale vzhledem k jejich omezené nabídce to není vada zásadní. Ještě s jednou nepříjemností jsme se u tohoto jinak velmi povedeného kousku setkali: kolečko občas vrzalo. To byl však zřejmě problém jen této konkrétní myši, doufáme, že se nejedná o pravidlo. Pokud chcete stolní myš, je tato volba z nabídky Verbatimu rozhodně to nejlepší. Bezdrátová laserová myš je také dobrá volba, ale přiznejme si, že k práci u stolního počítače není bezdrátová technologie potřeba. Celkově lze nabídku myší Verbatim hodnotit jako dobrou, zvláště cestovní myš a stolní laserová myš jsou výborné. Dobré by bylo dořešit ovladače z hlediska nabídky funkcí pro programovatelná tlačítka. Ceny se pohybují se na úrovni konkurenčních produktů.

Autor článku