Hlavní navigace

Na britských leteckých linkách bude možné telefonovat

28. 3. 2008

Sdílet

Díky novým systémům bude brzy možné během letu na palubách letadel telefonovat vlastním GSM mobilním telefonem. Zákaz telefonování během vzletu a přistání bude i však trvat i nadále.

Britský telekomunikační regulátor Ofcom ve středu oznámil, že pasažéři na palubách letadel registrovaných na britských ostrovech budou moci využívat jejich mobilní telefony k uskutečňování hovorů a zasílání krátkých textových zpráv. Toto rozhodnutí bylo vydáno ve spolupráci s významnými britskými a evropskými leteckými institucemi. Díky tomu, že byl tento systém vyvinut spolu s ostatními členskými zeměmi Evropské unie, bude použitelný v celém evropském vzdušném prostoru.

Podle plánů bude po dosažení minimální výšky 3000 metrů aktivována interní mobilní brána letounu, přes kterou budou pasažéři uskutečňovat svoje hovory. Nadále však nebude možné z bezpečnostních důvodů telefonovat v době vzletu a přistání. Zástupci Ofcomu dále prohlásili, že bezpečnost cestujících je na prvním místě a systém nebude nainstalován, dokud nezíská veškerá potřebná osvědčení evropské a britské agentury pro bezpečnost létání.



Obrázek pochází z www.teachingtreasures.com.au

- - Ondřej Pilát

Byl pro vás článek přínosný?