Hlavní navigace

Na maximum!

1. 11. 2006

Sdílet

Vylaďte svůj počítač na optimální výko cd/dvd Koupili jste si nový počítač a musíme dodat, že nestál zrovn...


Vylaďte svůj počítač na optimální výko cd/dvd

Koupili jste si nový počítač a musíme dodat, že nestál zrovna málo. Ale jak je to s jeho výkonem? Je skutečně takový, jaký nám slibovali v obchodě? Není nic snazšího, než jej otestovat. My vám k tomu poskytneme všechny potřebné nástroje a ukážeme vám, jak vyladit nové i starší počítače tak, aby pracovaly skutečně naplno.


Právě jste si koupili nový počítač s následujícími komponentami procesor taktovaný na 3 GHz, jedna z nejvýkonnějších grafických karet a velmi rychlý pevný disk. Přesto se vám zdá, že tento nijak levný nový počítač pracuje nějak pomaleji než kamarádův počítač, taktovaný jen na 2,5 GHz. Připadá vám to podivné, tak si vezmete oba počítače, abyste se na ně pořádně podívali, porovnali je a pokusili se najít, co výkon vašeho počítače snižuje. Ale jak na to? Spouštět programy a se stopkami v ruce měřit, jak dlouho to oběma počítačům trvá? Ne, to není ono: pozvěte raději kamaráda na kávu a nechte na obou počítačích běžet testovací programy, které zjistí vše potřebné.
Zjišťování výkonu jak testovat svůj počítač: Programy pro testování výkonu počítačů vám umožní získat podrobnou zprávu o stavu celého vašeho systému a jeho jednotlivých součástí. Umožní vám rovněž najít ve vašem počítači slabá místa a poradí, jak je odstranit.
Programy pro testování počítačů na našem CD: Vyhledali jsme pro vás utility, jejichž výstupy poskytují výstižný popis výkonnosti vašeho počítače. Všechny jsou buď zdarma, nebo za mírný poplatek. Abyste mohli výkon svého počítače testovat takřka okamžitě, najdete většinu z utilit .
Jak postupovat: Ze všeho nejdříve je nutné zjistit, jak si celý systém vůbec stojí (viz níže). Potom, pokud to bude nutné, se můžete věnovat jednotlivým komponentám. Pokud ve svém systému objevíte nějaká slabá místa, pak v tomto článku naleznete tipy, jak je odstranit a jak výkon vašeho počítače nastavit na maximum.

Systém

Počítač by měl být logicky tím výkonnější, čím výkonnější komponenty obsahuje. Přesto jak váš počítač obstojí ve srovnání s podobnými sestavami? To zjistíte, když použijete programy pro analýzu systému.

1. Důkladné otestování systému programem Sandra Lite 2007

Pro otestování systému doporučujeme použít freewarový program Sandra Lite 2007, který najdete i . Program testuje výkon počítače jako celku, ale kromě toho testuje i jednotlivé komponenty jako například procesor, grafickou kartu či moduly operační paměti. Program Sandra Lite si rozumí i s novými 64bitovými operačními systémy a práce s programem není nijak obtížná. Kromě toho zdarma dostupná verze Lite přehledně zjistí všechny informace o vašem systému a dosažené výsledky porovná s jinými počítačovými sestavami.
Nové vysoce výkonné sestavy ale musí ještě chvíli vydržet: obsahuje-li váš počítač ty nejnovější komponenty, nemusí se s touto skutečností Sandra Lite 2007 při porovnávání výkonu tak docela srovnat. Jako referenční počítač s maximálním výkonem se v této verzi programu objevuje počítač s procesorem Intel Pentium 4 Extreme Edition 955 s taktovací frekvencí 3,46 GHz. V programu tedy nejsou začleněny nejnovější procesory Pentium D 960 a 965, ani procesory Athlon 64 FX 62 od firmy AMD. V tomto případě vám nezbývá nic jiného, než s porovnáním výkonu počkat na novou verzi programu od firmy Sisoftware, kterou si stáhnete na internetových stránkách výrobce programu.

2. Porovnání výkonu vašeho počítače s referenčními sestavami

Poklepejte v programu Sandra Lite 2007 na ikonku Tools a poté na ikonku Performance Index. Při výchozím nastavení se zobrazí výkon vašeho počítače (červená oblast) a porovná jej s referenčním systémem, jehož výsledky má program k dispozici (modrá oblast). Chcete-li výkon svého počítače porovnat se systémem s podobnou konfigurací, pak je nutné nejprve na záložce Hardware poklepat na ikonku Computer Overview, pomocí níž se zjistí, které komponenty se ve vašem počítači nacházejí.
Jaký výkon může mít váš počítač: Vyberte v dialogovém okně Performance Index u jednotlivých políček Reference Processor 1, Reference Chipset/Memory 1, Reference Drive 1 a Reference Network 1 ty komponenty, které jste zjistili dříve poklepáním na ikonku Computer Overview. Modrá oblast programu Sandra nyní obsahuje výkon počítače srovnatelného s tím vaším. Váš systém je výkonnější, pokud červená oblast přesahuje oblast modrou.

3. Jak zvýšit výkon lenivého počítače

Pokud se vám zdá váš počítač příliš pomalý, rozhodně byste měli otestovat jeho jednotlivé komponenty. Tak se dá nejsnáze odhalit nejslabší článek vašeho systému. Stačí jedna pomalejší komponenta a výkon celého počítače jde prudce dolů. Program Sandra tyto problémy dokáže odhalit a upozorní vás na ně pomocí pětiúhelníku, který se objevuje po dokončení testování (viz výše).
Pokud na zmiňovaném obrázku převažuje v bodech Multimedia a Arithmetic Performance modrá oblast nad červenou, pak je nutné zaměřit se na procesor (viz níže), pokud stejná situace nastane u bodu Memory Performance, pak je příliš pomalá operační paměť, a konečně pokud převažuje modrá oblast u bodu Storage Performance, je slabým článkem pevný disk.
Nezapomeňte na software: Máte v systému nainstalovány ke všem komponentám nejaktuálnější ovladače? Pokud ne, určitě to udělejte. Naprostá většina výrobců hardwaru zvyšuje výkon svých komponent právě aktualizací ovladačů.

4. Alternativní nástroje pro analýzu systému

Výkon počítače můžeme zjišťovat i prostřednictvím freewarové utility PC-Mark 05 Basic, kterou najdete . Tento program uvádí výsledky testování v číselné podobě. Porovnání zjištěných hodnot je možné přes tzv. OnlineResultBrowser. Další utilitou pro testování systému je i program Everest Ultimate Edition 2006, který také naleznete . Utilita bohužel dokáže testovat pouze výkon jednotlivých komponent, nikoliv výkon systému jako celku.

Procesor

Procesor jako srdce počítače ovlivňuje odezvu spuštěných aplikací ze všeho nejvíce. Maximální produktivity práce na počítači tak dosáhnete pouze tehdy, bude-li váš procesor pracovat skutečně naplno.

5. Testování procesoru pomocí programu Sandra Lite

Zdarma dostupná aplikace Sandra Lite 2007, kterou naleznete , se hodí nejen pro analýzu celé počítačové sestavy, ale i pro testování samotného procesoru. Program Sandra je pro testování procesoru obzvlášť vhodný, protože analyzuje ty nejdůležitější parametry: výpočetní výkon v oblasti plovoucí desetinné čárky, v oblasti celých čísel a v oblasti multimediálních aplikací. Kromě toho vám zdarma dostupná verze Sandra Lite nabízí porovnání výkonu testovaného procesoru s řadou dalších procesorů až do typu Pentium Extreme Edition 955 či Athlon 64 FX-60.
Jednoduchá kontrola výpočetního výkonu: Spusťte program Sandra Lite a přesuňte se na záložku Benchmarks. Zde poklepejte na ikonky Processor Arithmetic a Processor Multi-Media.

6. Bohaté možnosti srovnání výkonu procesorů v rámci programu

Pokud chcete vědět, jak váš procesor obstojí v konkurenci ostatních výkonově srovnatelných procesorů, pak ve sloupci Reference Processor(s) vyberte stejný nebo podobný typ procesoru. Referenční procesor by v každém případě měl být od stejného výrobce, neboť procesory od firem AMD a Intel se kvůli odlišné architektuře nedají přímo porovnávat. Přímo se nedají porovnávat ani jednojádrové procesory s dvoujádrovými a naopak.

7. Tipy pro nastavení maximálního výkonu procesoru

Pokud je váš procesor o více než pět až deset procent pomalejší (odchylky v rámci tohoto intervalu jsou možné), pak vyzkoušejte následující tipy: ověřte v programu Sandra na záložce Hardware poklepáním na ikonku Processors, zda váš procesor skutečně běží na frekvenci, pro kterou je výrobcem stavěný. To zjistíte tak, že porovnáte údaje Speed a Rated Speed.
Pokud vlastníte procesor, který podporuje technologii Hyperthreading, pak se ujistěte, že je tato technologie v BIOSu povolena a že ji rovněž podporuje operační systém (Windows 2000 s instalovaným Service Packem 3 a vyšším, Windows XP s instalovaným Service Packem 1 a vyšším).

8. Alternativa: testování procesorů pro profesionály

Výkon v operacích s pohyblivou desetinnou čárkou a v oblasti operací s celými čísly testuje i program SPEC CPU 2000. Tento mezinárodně uznávaný a na výrobci procesorů naprosto nezávislý testovací program však stojí soukromé osoby 125 dolarů a jeho konfigurace je poměrně náročná. Pokud totiž chcete získat porovnatelné výsledky, je nutné program SPEC CPU 2000 pomocí různých kompilerů modifikovat.

Grafická karta

Často pracujete s 3D-programy a samozřejmě chcete ze svého hardwaru dostat maximum výkonu. Při testování výkonu grafické karty se zjišťuje, jak rychle tato karta zpracovává trojrozměrné objekty v prostředí DirectX 9 a odhaluje, kde se nacházejí slabá místa a jak je odstranit.

9. Testování výkonu grafické karty pomocí programu 3D Mark 06

Hlavní částí benchmarkového programu 3D Mark 06 jsou testy tzv. shaderů. Abyste tyto shadery mohli kompletně používat, potřebujete grafickou kartu, která podporuje model shaderu ve verzi 3.0, a také procesor s taktovací frekvencí minimálně 2,5 GHz. Program 3D Mark 06 při testování neprovádí pouze analýzu vykreslování typu High Dynamic Range Rendering (HDRR) podle modelu shaderu 3.0, ale analyzuje i vliv vícejádrových procesorů na výkon ve hrách. V registrované verzi programu můžete provádět i testy pro shadery typu pixelů, vertexů či výplní a nechat počítat polygony.

10. Jednoduché a rychlé měření výkonu

Povolte v ovladači grafické karty profil 3DMark06. Poté spusťte testování stiskem tlačítka Run 3DMark. Po několika minutách se pak objeví výsledek, a to jako hodnota v bodech.
Porovnání výsledků na internetu: Výsledky testování v programu 3D Mark můžete snadno porovnat s hodnotami zjištěnými na podobně vybavených systémech například na internetové adrese service.futuremark.com/orb. Porovnatelné jsou tyto hodnoty ale pouze v případě, pokud je srovnáváte se systémy, které mají stejný čip grafické karty i procesor a které mají rovněž pokud možno co nejvíce podobné frekvence čipu grafické karty a paměti grafické karty. Vzhledem k tomu, že program 3D Mark 06 patří celosvětově k nejpoužívanějším benchmarkovým programům v oblasti 3D grafiky, neměli byste mít problém na internetu nalézt systém, s nímž budete moci svoje získané výsledky porovnat.

11. Výkon v 3D aplikacích: zvýšení rychlosti grafické karty

Pokud se vám zdá výkon vaší grafické karty příliš nízký, pak nejdříve nahrajte do systému nejnovější verzi ovladačů od výrobce čipu vaší grafické karty a test následně zopakujte. Dále nezapomeňte ověřit, zda se vám nepodaří dosáhnout lepších výsledků zlepšením parametrů operační paměti (konkrétně zvýšením frekvence nebo velikosti operační paměti), popřípadě zkuste vylepšit pevný disk (rychlejší rozhraní, zapojení do systému Raid 0). 12.Zjištění výkonu v oblasti 3D grafiky pomocí alternativních utilit
Program Fraps zjišťuje výkon vaší grafické karty ve hrách. Spoustu výsledků získaných pomocí této utility naleznete na internetu. Freewarovým programem Cinebench, který naleznete , můžete otestovat výkon v Open GL. Utilita se mimo jiné hodí i k porovnání 32a 64bitové verze Windows XP.

Pevný disk

Když provádíte testování disku, zjišťujete jeho maximální výkon. Ve skutečnosti je pak zatížení disku většinou daleko menší. Není bez zajímavosti, že si nad diskem neustále uchováváte úplnou kontrolu; můžete tak okamžitě zasáhnout v okamžiku, kdy by hrozila ztráta dat nebo když disk kvůli svému poškození pracuje příliš pomalu.

13. Testování pevného disku programem HD Tune

Pro zjišťování výkonu pevného disku existuje znamenitý freewarový program HD Tune. Nabízíme vám jej i . Podporuje všechny existující typy pevných disků (EIDE, SATA i SCSI). Rozhraní a ovládání programu je velmi přehledné. Program se zaměřuje zejména na ty nejdůležitější parametry pevného disku, jimiž je přenosová rychlost a doba přístupu.
Po spuštění programu si nejprve vyberete pevný disk, s nímž budete pracovat. Na záložce Benchmark pak stačí klepnout na tlačítko Start. Začne se provádět měření a naměřené hodnoty se přitom vykreslují přímo do okna aplikace. Zjištěné výsledky se pak dají porovnat na internetu na adrese www.hdtune.com s hodnotami získanými z jiných podobných pevných disků a následně zařadit mezi ně.
Včetně kontroly stavu pevného disku: Kromě zmiňovaných parametrů pevného disku program analyzuje i jeho kvalitu. Používá k tomu systém diagnostiky SMART (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology). Výsledky pak zobrazuje na záložce Health. Další možnost pohledu na pevný disk nabízí záložka Error Scan. Pokud spustíte tento typ testu, probírá program postupně každý sektor pevného disku a hledá chyby. Velmi praktickou funkcí je možnost sledování teploty disku, kdy se v okamžiku, kdy by hrozilo přehřátí pevného disku, vyvolá poplach.

14. Rychlejší, ale také hlučnější pevný disk

Rychlost pevného disku můžete svým způsobem zvýšit i tak, že vypnete správu hlučnosti disku (Automatic Acoustic Management). K tomu můžete použít například freewarovou utilitu Silent Drive, kterou vám nabízíme .
Hlasitost pevného disku potom nastavujete posuvníkem, kdy stanovíte úroveň hluku od tichého (quiet) režimu ke hlučnému (loud), popřípadě je zde i možnost "off". Při poslední zmíněné možnosti je umělé zpomalování hlaviček pevného disku vypnuto a disk sice pracuje na maximum, ale daleko hlučněji.

15. Další utility pro testování pevných disků

Spíše na kontrolu stavu disku než na jeho rychlost je zaměřena on-line diagnostická utilita Seatools Online, kterou najdete na adrese www.
seagate.com/support/seatools. Provádí test zápisu na pevný disk, a to tak, že do volné části disku zapisuje dočasná data. Kromě toho se pokouší číst z celé obsazené oblasti pevného disku a vyhledává případné chyby. Pro načtení dat získaných technologií SMART a pro sledování teploty pevného disku se hodí i freewarové programy Speedfan a HDD Health (oba najdete ).

Operační paměť

Problematika operační paměti se často zanedbává. Přitom je to právě ona, kdo do značné míry rozhoduje o tom, jak rychle se například budou upravovat obrázky či zpracovávat video. Nicméně například i u prezentace v PowerPointu je z hlediska výkonnosti aplikace na prvním místě operační paměť. Procesor je až na místě druhém.

16. Kontrola operační paměti pomocí programu Rightmark Memory Analyzer

Na poli testování operační paměti RAM představuje zdarma dostupná utilita Rightmark Memory Analyzer velmi výkonné řešení. Zejména počítačoví profesionálové objeví v této utilitě velmi účinný nástroj pro kontrolu paměti. Pro většinu uživatelů je však velké množství různých testů, například pro RAM Performance, možná až příliš složité a neprůhledné.

17. To nejdůležitější: jednoduché zjištění parametrů operační paměti RAM

Rightmark Memory Analyzer zobrazuje na záložce Platform Info/Memory aktuální přístupové doby pro instalované paměťové moduly. Rozhodující jsou přitom hodnoty tRCD, tCL, tRAS a tRP. Program zjišťuje dobu, která uplyne, než řadič paměti přistoupí na adresu sloupce (RAS to CAS Delay, tRCD) a dále dobu čtení na adrese sloupce (CAS Latency, tCL). Po přístupu do paměti musí řadič buňku paměti po uplynutí určité doby znovu deaktivovat (Activate to Precharge, tRAS). Časový interval, během něhož není buňka paměti aktivní, se nazývá Row Precharge (tRP).

18. Údaje výrobce: zadání správných hodnot

Když pomocí výše zmíněného programu zjistíte všechny hodnoty nastavené pro moduly operační paměti RAM, pak je můžete porovnat s hodnotami, které pro ně nastavil výrobce. Stačí klepnout na záložku Platform Info/SPD. Zde naleznete informace o výrobci modulu (Manufacturer), typ paměti RAM (Type) a číslo modulu, které mimo jiné identifikuje i jeho výrobce (Part-Number). Pokud znáte všechny tyto údaje, můžete si na stránkách výrobce tohoto modulu najít všechny potřebné hodnoty, které výrobce doporučuje pro tento modul používat. Přístupové hodnoty výrobci udávají v pořadí tCL, tRCD a tRP, přičemž první dvě hodnoty platí pro parametr tCL. Občas se u modulů udává i hodnota tRAS. Tip: Mnohé počítačové systémy odmítají poskytovat parametry týkající se operační paměti RAM. Pokud je to i případ vašeho počítače, nezbývá, než paměťové moduly vyjmout. Na nich byste pak měli nalézt nálepku, která by měla všechny údaje obsahovat.

19. Optimalizace přístupů do operační paměti RAM

Pokud se vámi zjištěné hodnoty shodují s hodnotami uvedenými na paměťovém modulu, pak je operační paměť nastavena optimálně. Jakmile program ukazuje kratší hodnotu, než jaká je uvedena na modulu, pak je paměť přetaktována. Nicméně pokud je váš systém stabilní, není nutné tuto hodnotu v BIOS Setupu měnit.
Nastavení vyšších hodnot než je uvedeno na paměťovém modulu způsobí, že je paměť poddimenzována a pracuje tudíž pomaleji. V tomto případě jednoznačně doporučujeme v BIOS Setupu nastavit parametry pro operační paměť na hodnoty, které jsou uvedeny na paměťovém modulu (viz manuál k vašemu počítači).
20.Alternativní programy pro testování operační paměti
Testování operační paměti nabízí i program Sandra Lite, který naleznete , a to konkrétně na záložce Benchmarks. Počítačoví profesionálové pak mohou na internetové adrese homepage.virgin.net/roy.longbottom/#anchorNew najít pod odkazem Memory Benchmark ještě několik dalších utilit pro testování operační paměti, jež sledují nejrůznější ukazatele.

Vypalovačka

Pro zálohování dat na svém počítači používáte vypalovačku DVD. Zaměříte-li se na sledování jejího výkonu, dozvíte se, jak rychle tato vypalovačka dokáže ve skutečnosti s daným diskem pracovat.

21. Testování vypalovačky programem Nero CD-DVD Speed

Osvědčeným programem pro testování výkonu vypalovaček je freewarová aplikace Nero CD-DVD Speed, kterou vám přinášíme . Umožní vám kontrolovat buď rychlost čtení, nebo rychlost vypalování. Druh testu si volíte v menu Soubor/ Možnosti/Rychlost přenosu. Výhodou je, že test je simulovaný, takže médium vložené do vypalovačky budete moci použít pro svá vlastní data.
Na obrazovce se bude zobrazovat, jak rychle vypalovačka pracuje. Další výhodou tohoto programu je i to, že měří i výkon procesoru a také zobrazuje informace o vloženém médiu například výrobce a dokonce testuje i kvalitu vloženého média.

22. Zvýšení výkonu a odstranění výkonových rezerv

Většina ze současných nejvýkonnějších vypalovaček pracuje se 16násobnou rychlostí a dokáže tak zcela zaplnit jedno DVD za pět až šest minut. Vypalovačky střední třídy vypalují zpravidla osminásobnou rychlostí. Pro vypálení DVD tedy potřebují sedm až osm minut. Maximální rychlost vypalovaček staršího data je čtyřnásobná, takže u nich trvá vypálení jednoho DVD 14 až 15 minut.
Update firmwaru zrychlí činnost vaší vypalovačky: Pokud se vám zdá vypalování médií na vašem počítači příliš dlouhé, můžete zkusit upgradovat firmware vypalovačky. Tím v mechanice aktualizujete seznam známých médií. Vypalovačka je z pochopitelných důvodů schopna vypalovat maximální rychlostí pouze tehdy, pokud bezpečně pozná, jaké médium jste do ní vložili.

23. Alternativní programy pro testování vypalovaček

Pro testování výkonu vypalovačky můžete použít i sharewarový program Plextools Professional LE (30denní testovací verzi najdete ) nebo zdarma dostupnou utilitu Kprobe.6 0453/OK o
Stručně

Vyladění počítače na maximální výkon

Na reklamním letáku vás upoutá počítač s procesorem pracujícím na frekvenci 3,2 GHz, s vysoce výkonnou grafickou kartou a rychlým pevným diskem. Řeknete si, že se určitě bude jednat o velmi výkonný stroj. Ale nenechte se mýlit, ve skutečnosti nám toho seznam použitých komponent o výkonu počítače příliš mnoho neprozradí. Každý, kdo chce zjistit, zda sliby prodejců počítačů nebyly jen planými řečmi, nebo ten, kdo chce svůj počítač třeba jen důkladně otestovat, nalezne v tomto článku podrobný návod a vůbec vše, co bude potřebovat.
Analýza počítačových komponent jaké programy se používají u nás?
Důvěřujete bezvýhradně údajům na reklamních letácích a u prodejců hardwaru? Určitě ne, my v redakci samozřejmě také ne. Proto v našem testovacím centru probíhá celá řada testů, jejichž cílem je zjistit, jak si nějaký počítač či komponenta z hlediska výkonu vlastně stojí. Testování počítačů a hardwaru provádíme pomocí profesionálních programů. Na následujících řádcích uvedeme jejich krátký přehled. Testování počítačových sestav: Pro otestování všech počítačových komponent a systému jako celku používáme v redakci vlastní testovací programy. Jejich základem jsou ty nejrozšířenější aplikace ostatně výsledky testů by měly mít co nejblíže k praxi. Základ tvoří mimo jiné kancelářské programy (například Microsoft Office), programy pro práci s grafikou (například Adobe Photoshop) a multimediální aplikace. V této oblasti se spoléháme třeba na benchmarkové programy firmy Mainconcept (www.mainconcept.com program AVI-Player), mimo jiné používáme Winrar (program pro práci s archivy najdete jej i ) a freewarový program AVI2MPEG (převádí soubory ve formátu AVI do formátu MPEG-1). Procesory: Vzhledem k tomu, že chceme, aby byly výsledky testů co možná nejpoužitelnější v praxi, používáme ty nejrozšířenější programy jako 3D Mark 06, Cinebench 9.5 (ten najdete ), SPEC CPU 2000, iTunes, Nero Recode, Sysmark 2004 a nejrozšířenější počítačové hry jako jsou Fear či Quake 4. Sledujeme samozřejmě i výpočetní výkon v multitaskingovém prostředí. Samozřejmostí je i měření spotřeby elektrického proudu testované platformy. Grafické karty: Výkon grafických karet v 3D prostředí testujeme mimo jiné v programu 3D Mark 06. Dále používáme následující počítačové hry: Doom 3, Far Cry, Fear, Half-Life 2, Splinter Cell 3 a Quake 4. Taktovací frekvenci čipu grafické karty zjišťujeme programem Powerstrip od firmy Entech (najdete jej i ). Ve speciální komoře pak provádíme měření hlučnosti grafických karet, a to pomocí zařízení NC10 v ceně 7 000 EUR od firmy Neutrik Cortex Instruments (www.ntinstruments.com). Pevné disky: Pro měření doby přístupu a přenosu dat používáme vlastní nástroj, který používáme i pro testování paměťových karet a vyměnitelných disků USB. Vypalovačky: Rychlost vypalovaček měříme vždy tou nejaktuálnější verzí programu Nero Burning ROM. Schopnost správného vypálení 90a 99minutových CD testujeme programem Discjuggler Professional Edition od firmy Padus.

Přehled utilit pro kontrolu vašeho počítače

ProgramOperační systémInternetová adresa (velikost souboru)Cena
3DMark 06 1.02 Basic EditioWin 2000, 2003, XP, XP 64www.futuremark.com (591 MB)zdarma
AVI2MPEGWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.ush.de (1,2 MB) zdarma
Cinebench 9.5Win 2000, XP, XP 64www.maxon.net a (44,8 MB)zdarma
Discjuggler Professional EditioWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.padus.com (11,1 MB)59 USD*
Everest Ultimate Edition 3.01Win 95/98/ME, NT4, 2000, XP, XP 64, 2003www.lavalys.com a (5,5 MB)29,95 dolarů**
Fraps 2.7.4Win 2000, 2003, XP, XP 64www.fraps.com a (729 KB)37 dolarů***
HDD Health 2.1.159Win 95/98, NT4.0, ME, 2000, XPwww.panterasoft.com a (901 KB)zdarma
HD Tune 2.52Win 2000, 2003, XP, XP 64www.hdtune.com a (623 KB)zdarma
Kprobe 2.5.2Win 98/ME, 2000, XPwww.cdrlabs.com/kprobe (2,19 MB)zdarma
Nero 7.5.1.1 Premium ReloadedWin 98/ME, 2000, XPwww.nero.com a (195 MB)60 eur****
Nero CD-DVD Speed 4.60Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.cdspeed2000.com a (835 KB)zdarma
PC-Mark 05 Basic 1.1.0Win 2000, XPwww.futuremark.com (87,7 MB)zdarma
Plextools Professional LE 3.07Win 98SE/ME, 2000, XPwww.plextools.com a (18,8 MB)39 eur**
Powerstrip 3.7Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.entechtaiwan.com a (1,28 MB)29,95 dolarů**
Rightmark Memory Analyzer 3.7Win 2000, XPwww.rightmark.org (1,36 MB)zdarma
Sandra Lite 2007 SP1 LiteWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.sisoftware.net a (11,3 MB)zdarma*****
Seatools Online 2.03.01Win 95/98/ME, 2000, XPwww.seagate.com/support/seatoolszdarma
Silent Drive 2.3Win 2000, XPwww.rt-sw.de/en/freeware/freeware.html a (17,1 KB) zdarma
SPEC CPU2006 V1.0Win 2000, 2003, XP, XP 64www.spec.org (697 MB)200 dolarů
Speedfan 4.29Win 95/98/ME, 2000, 2003, XP, XP 64www.almico.com/speedfan.php a (1,42 MB)zdarma
Winrar 3.61Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.rar.cz a (1,09 MB)1035,50 Kč
* Licence pro dvě mechaniky. naleznete demoverzi, která mimo jiné uměle snižuje rychlost vypalování. ** Jedná se o 30denní testovací verzi. *** Jedná se o testovací verzi s omezenou funkčností. **** Jedná se o cenu za dodání sériového čísla (při on-line registraci) naleznete 30denní testovací verzi. ***** Zdarma pro soukromé použití.