Hlavní navigace

Vyplavala tajná dohoda Spotify a Googlu. Streamovací gigant byl údajně zcela osvobozen od provizních poplatků

21. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Při soudním sporu Epic vs Google vyšla na povrch nová svědectví, která poukazují na dohodu Googlu a Spotify o nulových nebo velmi malých provizních poplatcích za platby na platformě Android. Ostatní vývojáři jiných aplikací si přitom mohli o takovýchto podmínkách nechat jen zdát.

Americký gigant Google a švédská hudební společnost Spotify uzavřely společně poměrně unikátní dohodu, o které si mohou nechat ostatní společnosti spolupracující s Googlem jen zdát. V rámci provizních poplatků na platformě Android mělo být Spotify zcela osvobozeno od provizních poplatků, pokud se uživatelé rozhodli ke koupi předplatného prostřednictvím vlastního systému Spotify (standardně bývá provizní poplatek 11 %).

Pokud si uživatelé vybrali jako zpracovatele plateb Google, Spotify odevzdal v rámci provizí jen 4 % namísto 15 %, které musí platit ostatní vývojáři jiných aplikací. Tuto zprávu potvrdil podle magazínu The Verge vedoucí globálního partnerství společnosti Google Don Harrison.

Nová funkce Jam od Spotify umožní vytvoření a poslech společného playlistu v reálném čase Přečtěte si také:

Nová funkce Jam od Spotify umožní vytvoření a poslech společného playlistu v reálném čase

Že Google bojoval o udržení čísel v tajnosti během antimonopolního boje se společností Epic je z pohledu Google pochopitelné, jelikož by to mohlo poškodit pozici společnosti a jednání s dalšími vývojáři jiných aplikací, kteří by mohli chtít po vzporu Spotify štědřejší sazby.

Podle Dona Harrisona byla „bezprecedentní“ popularita Spotify v té době dostatečně velká natolik, aby ospravedlnila tuto speciální dohodu. „Pokud nebudeme mít Spotify fungující správně napříč platformami Play a základními službami, lidé si nebudou kupovat telefony Android“, řekl k tomuto tématu Harrison.

Google následně uznal Harrisonovo vyjádření a doplnil, že existuje malý počet vývojářů, kteří více investují přímo do Androidu a Google Play a kteří mohou mít různé provizní poplatky v rámci širšího partnerství. Tato klíčová partnerství mohou na Android platformu přivést více uživatelů, a zároveň zlepšovat jeho prostředí a vytvářet nové příležitosti pro všechny vývojáře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.