Hlavní navigace

Nadšení z genAI střídá deziluze

27. 8. 2024

Sdílet

 Autor: phonlamaiphoto
Hype kolem genAI opadá, podniky hledají konkrétní návratnost svých investic.

Společnost Gartner zveřejnila svůj letošní Hype Cycle for Emerging Technologies neboli graf zaměřený na vyspělost, přijetí a společenské uplatnění technologií. Vyplývá z něj, že generativní umělá inteligence (genAI) překonala „vrchol nadsazených očekávání“ a nyní se propadá do „koryta deziluze“. Spolu s genAI samotnou má dle Gartneru ochlazující tendenci také na ní založené softwarové inženýrství.

Víte, o čem je řeč, když se řekne AI?

Nástroje pro generování kódu s podporou AI jsou v softwarovém inženýrství stále rozšířenější a poněkud nečekaně se pro spoustu firem experimentujících s genAI staly pomyslným nízko visícím ovocem. Míra jejich přijetí raketově roste. Je to proto, že i když navrhují pouze základní kód pro novou aplikaci, mohou automatizační nástroje eliminovat hodiny, které by jinak byly věnovány ruční tvorbě a aktualizaci kódu.

Vrcholu nadsazených očekávání naopak dle Gartneru dosahuje prompt inženýrství. Zatímco většina velkých jazykových modelů, jako je GPT-4 od OpenAI, je předem naplněna obrovským množstvím informací, prompt inženýrství představuje způsob trénování algoritmu a umožňuje genAI přizpůsobit se konkrétnímu odvětví nebo dokonce použití v konkrétní firmě.

Zájem o genAI klesá, protože do popředí zájmu se dostává návratnost investic

Nadšení kolem základních modelů, jako jsou Google Gemini, Anthropic Claude, Amazon Bedrock a OpenAI GPT-4, mezi podniky slábne, protože firmy hledají konkrétní návratnost svých investic. Podle Aruna Chandrasekarana z Gartneru dnes firmy častěji nasazují genAI pouze v těch situacích, které k této návratnosti vedou.

Generativní AI se propadá do koryta deziluze kvůli nesouladu mezi vysokými očekáváními a realitou, problémům podniků při vyzrávání jejich datového inženýrství a řízení AI, jakož i nehmotné návratnosti investic mnoha genAI iniciativ,“ řekl Chandrasekaran.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Přestože je tato technologie označována za přínos pro produktivitu, může se ukázat, že návratnost investic do genAI je obtížná. Podle Rity Sallamové, rovněž z Gartneru, to není nutně proto, že by bylo obtížné najít návratnost investic. Avšak vyjádřit ji může být složité, protože mnoho přínosů, jako je produktivita, má nepřímé nebo nefinanční dopady, které vytvářejí finanční výsledky až v budoucnosti.

Tzv. koryto deziluze, jak Gartner ve svém grafu fázi nazývá, popisuje období, kdy zájem opadá, protože experimenty a implementace nedokážou naplnit počáteční nadšení z technologie. To vede k tomu, že výrobci technologií zaznamenají otřes nebo rovnou zkrachují a investice pokračují pouze tehdy, pokud přeživší poskytovatelé vylepšují své produkty ke spokojenosti prvních osvojitelů.

Do centra pozornosti vstupují AI agenti

Koryto deziluzi však není nutně negativní. Může totiž vést k tomu, co Gartner nazývá „plošinou produktivity“, tedy fázi, v níž se začíná rozjíždět mainstreamové přijetí. Znamená to také, že zaměření podniků na návratnost investic pravděpodobně urychlí přijetí autonomní AI v podobě AI agentů – tedy něčeho, co má solidnější potenciál pro zvýšení produktivity a efektivity.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

AI agent je softwarový program, který shromažďuje data a využívá je k plnění samostatně stanovených úkolů za účelem splnění předem stanovených cílů. Například může fungovat jako zástupce pro péči o zákazníky a automaticky pokládat zákazníkovi různé otázky, vyhledávat informace v interních dokumentech a reagovat řešením. Na základě odpovědí zákazníka určí, zda může dotaz vyřešit sám, nebo jej předat člověku.

Podle společnosti Gartner utratí firmy do roku 2030 ročně 42 miliard dolarů za projekty genAI, jako jsou chatboti, nástroje pro vyhledávání, psaní a sumarizaci. Autonomní AI systémy mohou pracovat s minimálním lidským dohledem. Podle Chandrasekarana se snaží „porozumět“ svému okolí, vyvozovat z něj závěry a podle toho upravovat své akce.

„Mohou se rozhodovat, nakupovat věci a plnit úkoly, dosahovat cílů v řadě prostředí stejně efektivně jako lidé,“ říká.

Zakažte Facebooku, aby si na vašich příspěvcích vytrénoval svou AI Přečtěte si také:

Zakažte Facebooku, aby si na vašich příspěvcích vytrénoval svou AI

Zatímco současné generaci modelů umělé inteligence chybí „rámec“, výzkumné laboratoře umělé inteligence rychle uvolňují agenty, kteří mohou dynamicky interagovat se svým prostředím a dosahovat cílů, i když to bude postupný proces, poznamenává Chandrasekaran.

Pozornost věnovaná dalším novým technologiím

„I když AI stále přitahuje pozornost, CIO a další vedoucí pracovníci IT musí zkoumat i další nově vznikající technologie s transformačním potenciálem pro vývojáře, bezpečnost a zákaznickou a zaměstnaneckou zkušenost a stanovit strategii, jak tyto technologie využít v souladu se schopností svých organizací zvládat nevyzkoušené technologie,“ řekl Chandrasekaran.

Gartner tvrdí, že její Hype Cycle for Emerging Technologies je mezi ostatními podobnými znázorněními jedinečný, protože destiluje poznatky z více než 2 000 technologií a zaměřuje se na „must-know“ nové technologie.

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí? Přečtěte si také:

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí?

„Tyto technologie mají potenciál přinést v příštích dvou až deseti letech transformační přínosy,“ uvádí společnost.

Mezi takovými je v grafu zvýrazněn autonomní software s AI, protože může pracovat s minimálním lidským dohledem, zdokonalovat se a stát se efektivním při rozhodování ve složitých prostředích.

„Tyto pokročilé AI systémy umělé inteligence, které mohou vykonávat jakýkoli úkol, který může vykonávat člověk, se začínají pomalu přesouvat ze science fiction do reality. Jde o multiagentní systémy, rozsáhlé akční modely, strojové zákazníky, humanoidní pracovní roboty, autonomní agenty a posilovací učení,“ uvádí společnost.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Autonomní agenti v současné době míří po svahu k vrcholu nadsazených očekávání. Těsně před autonomními agenty se na tomto svahu nachází také umělá obecná inteligence, v současné době hypotetická forma umělé inteligence, kdy se stroj učí a myslí jako člověk.

CS24

Jak poznamenává Chandrasekaran technologie GenAI se vyvíjejí rychlým tempem a stejně tak rychle jdou kupředu inovace, což může být nejen pro vedoucí pracovníky podnikového IT ohromující.

„Mnoho podniků si také uvědomuje, že samotná genAI nemusí být všelékem pro všechny případy použití a že ji musí kombinovat s dalšími AI technologiemi, aby měla smysluplnou hodnotu,“ řekl Chandrasekaran. „Dlouhodobý potenciál generativní AI bude stále významný, ale aby technologie dosáhla plošiny produktivity (kdy se rozjede skutečné mainstreamové přijetí), musí IT pracovníci řešit i její krátkodobá rizika.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.