Hlavní navigace

Nahraďte své stolní PC

1. 6. 2007

Sdílet

Osm plně vybavených notebooků cd/dvd Přestože nejprodávanější kategorií notebooků jsou levné modely s cen...


Osm plně vybavených notebooků cd/dvd



Přestože nejprodávanější kategorií notebooků jsou levné modely s cenou do dvaceti tisíc bez DPH, rozhodli jsme se naši "domácí" kategorii finančně omezit na dvojnásobek. Našim cílem bylo nabídnout vám v přehledu takové přenosné počítače, které dokáží plně nahradit klasická stolní PC.
rtivá většina dnes prodávaných notebooků je postavena na platformě Centrino a Centrino Duo (přesněji na procesorech s jádrem Merom a na čipsetu Callistoga) a nejinak je tomu i v našem testu. S touto kombinací se ale koncem roku rozloučíme, neboť Callistogu postupně nahradí nové čipsety Santa Rosa, jež byly uvedeny v květnu. Přestože jsme v relativně volném zadání dodavatelům platformu nijak nespecifikovali a žádali jsme pouze multimediálně vybavený notebook s cenou do čtyřiceti tisíc Kč bez DPH, stroje, které do testu dorazily, byly všechny postaveny na platformě Intel. Žádný z prodejců a distributorů se prostě neodvážil vyslat do testu stroj s Turionem či Sempronem tak skeptický není vůči mobilním platformám AMD ani samotný trh a dokonce i my jsme si nad absencí zeleného týmu s lítostí povzdechli. Uvidíme v následujících měsících, zda se AMD podaří s pomocí vychvalovaného čipsetu M690 přece jen ukousnout pár procent z trhu, na němž jasně dominuje Intel.
V testu se sešlo osm notebooků, z nichž naprostá většina splňuje i požadavky na provoz Windows Vista. Zkušenosti ale hovoří jasně: s Vistou prozatím není kam spěchat a pokud vám to výrobce notebooku nabídne, rozhodně doporučujeme, abyste sáhli po variantě s osvědčenými XP místo nenažraných a s aplikacemi i hardwarem zoufale nekompatibilních Windows Me II pardon, Vista.
Z hlediska koncepce jsou přímou konkurencí modely značek Acer, Asus, HP a Toshiba, které naštěstí nerezignovaly na snadnou přenositelnost. Naproti sobě stojí modely Fujitsu Siemens, MSI a Sony, které s obrazovkami 17 palců nelze rozhodně označit za mobilní řešení pro každý den. Výjimkou, jež nezapadá do tradičních trendů, je Dell, který vycházel z koncepce subnotebooku a až na menší nárůst rozměrů a navýšení hmotnosti jej lze stále považovat za velmi dobře přenosný stroj.
Každý z testovaných modelů je cílen na určitý segment trhu a nelze říci, že by některý vysloveně propadl. Notebook Umax, který naleznete v sekci krátkých testů, byl původně absolutním vítězem z hlediska výkonu a vybavenosti (v hodnocení mobility se umístil, jak říká naše oblíbené rčení, těsně za invalidním vozíkem) protože se ale ukázalo že nesplňuje stanovená cenová kritéria, byl ze srovnávacího testu vyloučen. O poznání lehčí Acer nabízí integrovaný tuner, avšak oproti "neteleviznímu" Asusu ztrácí na herním výkonu. Hewlett-Packard přišel s modelem, který osloví především designem i vcelku vyváženým výkonem, z hlediska výbavy se ale jedná o notebook, jakých naleznete dvanáct do tuctu. Má většinu z toho, co potřebujete, ale nenabídne nic navíc. Toshiba za touto trojicí co do výkonu lehce zaostává, ovšem z této skupiny má nejlepší zvuk, a to doslova. Sony nezbývá, než se spoléhat na sílu značky a kvalitnější displej, neboť při srovnání s Fujitsu Siemens či MSI vychází papírově hůře. Na druhou stranu FSC kontruje velikostí displeje a MSI poměrem výkon/cena. Dell má výhodu, neboť tvoří kategorii samu pro sebe: výkonný subnotebook. Je možná o něco macatější než ostatní "suby", ale pokud potřebujete mít na cestách po ruce neustále slušný výkon, rozhodně vás nadchne.
Zvolit ty nejlepší bylo tentokrát vskutku těžké. Kritéria pro vstup do testu jsme nastavili poměrně volně, a tak výrobci a distributoři dodali dobře vyvážené a ve většině případů cenově zajímavé sestavy. Prakticky kterýkoliv z notebooků si může najít svého ideálního uživatele a mohli bychom jej doporučit. Nicméně tři z osmi strojů přeci jen určitým způsobem vyčnívaly a rozhodli jsme se je vyznamenat oceněním PC World TOP Produkt. Prvním je obr ze stáje Fujitsu Siemens, který svým výkonem a výbavou dokáže skutečně plně nahradit stolní PC (byť za cenu velkých rozměrů a hmotnosti), druhým je notebook MSI, který nás mile překvapil kombinací výkonu, výbavy, hmotnosti, vzhledu a ceny, spolu s možností upgradovat grafiku v MXM II modulu. Třetím oceněným je Dell, který nabízí multimediální výbavu v relativně kompaktním a lehkém šasi za cenu více než rozumnou.7 0217LUC o


Acer Aspire 5685 WLMi
Asus F3JP
Dell XPS M1210
Fujitsu Siemens Amilo Xi1554
HP Pavilion dv6397
MSI L745X-076CZ
Sony Vaio VGN-FE49VN
Toshiba Satellite A100-002
Acer Aspire 5685 WLMi
Asus F3JP
Dell XPS M1210
Fujitsu Siemens Amilo Xi1554
HP Pavilion dv6397
MSI L745X-076CZ
Sony Vaio VGN-FE49VN
Toshiba Satellite A100-002

Acer Aspire 5685 WLMi

Řada Aspire, určená pro domácí uživatele, přinášela vždy velice pěkný poměr výkon/cena, doplněný samozřejmě velkou vybaveností. I když se o ní říká, že jde o vypasenější, ale zároveň ořezané modely TravelMate, není to pravda pro domácího uživatele se v některých případech jedná o daleko vhodnější řešení než "firemní" TM. Také 5685WLMi, jeden z posledních modelů Aspire ve starém kabátě (od června se s příchodem platformy Santa Rosa dočkáme nového designu), je pěknou ukázkou toho, že dobře poskládaný notebook dokáže nahradit stolní PC. Na rozdíl od mnoha mobilních mastodontů má tento notebook pouze rozměrný 15,4"WXGA displej (1 280 x 800) a slušnou výbavu, aniž by se to drasticky promítlo do váhy stále jej lze označit za mobilní řešení. Výrobce zvolil jako základ platformu Centrino s procesorem Intel Core2 Duo T7200 (2 GHz) a 2 GB operační paměti. Velikost disku je opulentních 160 GB. Výdrž na baterii 3 hodiny 10 minut (šetřili jsme, kde se dalo) lze označit za průměrnou, odpovídající segmentu, pro který je notebook určen. Při reálném provozu a větším zatížení očekávejte výsledný čas okolo 1:45 hodiny především zvýšení jasu displeje zkracuje výsledný čas sice nelineárně, ale o to rychleji. Vzhledem k zaměření na multimédia a hry jsme tento notebook potrápili testem 3DMark 06 s výsledným skóre 1 249 bodů, což představuje mírné zklamání. Aspire 5685 WLMi ale není herním notebookem a pro běžné nároky domácích uživatelů, kteří hledají náhradu stolního PC, jeho výkon po všech stránkách postačí. Integrovaný TV tuner navíc není pouhou ozdobou, ale naopak poskytuje velmi slušný obraz, umocněný LCD displejem s živými barvami. V celkovém souhrnu se tedy jedná o vyváženou a za danou cenu i vcelku výhodnou volbu.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 47 588 Kč

Asus F3JP

Multimediální notebook společnosti Asus je přímým konkurentem předcházejícího modelu značky Acer. S procesorem Intel Core 2 Duo T5600 (1,83 Ghz), 2 GB RAM, 100GB pevným diskem a ATI Mobility Radeon X1700 je i v podobné výkonnostní kategorii. Nejzřetelnější rozdíl jsme zaznamenali u použitého grafického čipu. Mobilní Radeon X1700 s 256 MB vlastní paměti a možností využít až 512 MB paměti systémové dosáhl v testu 3DMark06 výsledku 2 082 bodů. Na druhou stranu v případě kancelářských aplikací a grafických programů vede notebook Acer s obvyklým náskokem kolem 10 procent. Asus se tedy zjevně rozhodl potěšit ty, kdo si častěji hrají než pracují.
Z hlediska displejů jsou na tom oba modely přibližně stejně diky glare úpravě je obraz vysoce kontrastní a barvy živé, leč nepříliš přesné. Přibližně vyrovnané jsou oba notebooky též z hlediska vybavenosti oba disponují DVI konektorem s podporou HDCP, VGA a S-Video, jsou osazeny Bluetooth čipem, mají integrované čtečky karet, jsou dostatečně vybaveny USB porty, nechybí rovněž port IEEE1934 a ExpressCard slot. Acer navíc nabízí Voice over IP Bluetooth telefon, TV tuner a PCMCIA slot, Asus zase vyšší grafický výkon. Asus vydrží o něco déle na baterie 3 hodiny a 25 minut, při vyšším zatížení z běžného provozu počítejte s časem o hodinu kratším. Pokud hodláte na notebooku často hrát i pracovat, je ASUS F3JP dobrou volbou, naopak jestliže se ke hrám dostanete pouze zřídka a neprahnete po tom nejnovějším a na notebooku raději pracujete či chcete sledovat TV, budete šťastnější s modelem Aceru.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 35 849 Kč

Dell Inspiron XPS M1210

M1210 nahrazující starší Inspiron 710 je mírně větší než jeho předchůdce, nicméně i tak je pěknou ukázkou multimediálně vybaveného stroje, který si uchoval výtečnou mobilitu. Na notebook s dvanáctipalcovou úhlopříčkou displeje je sice silnější než je v této třídě obvyklé, ovšem to mu zároveň dodává vyšší tuhost a pevnost šasi. Na poměrně vysoké hodnotě výdrže v dané třídě má zásluhu především devítičlánková baterie, která notebook udrží v provozu (při nižší zátěži) déle než 4 hodiny. Na druhou stranu při plné rychlosti nabízí notebook slušný výkon pro práci doma i v terénu procesor Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz), 1 GB operační paměti, 60GB disk (7 200 rpm) a 256MB grafiku nvidia GeForce Go 7400. Herní skóre 834 bodů v testu 3D Mark06 potlesk nezaslouží, leč starší hry si zahrajete bez větších problémů (na rozdíl od notebooků jako je ThinkPad X60 či Lenovo 3000 V100, které mají pouze slaboučkou integrovanou grafiku Intel) jediným skutečným konkurentem je v tomto případě Sony Vaio VGN-SZ100. Štastnou ruku měl Dell při výběru displeje s glare vrstvou, která při malých rozměrech LCD dává obrazu lepší kontrast i nasycení barev než klasické matné displeje zvlášť při sledování DVD filmů. Displej nabízí nativní rozlišení 1 280 x 800 (WXGA), celkové multimediální ladění notebooku dokresluje umístění poosvětlených ovládacích prvků přehrávače na přední stěnu, takže je lze používat i po zavření víka displeje.
Jestliže často cestujete, ale přesto preferujete vyšší výkon, nabízí XPS ideální a vyvážené řešení, byť při vyšší hmotnosti než jiné subnotebooky.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 32 725 Kč

Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554

Tento notebook patří opět do skupiny DTR, tedy notebooků, které si daly za cíl nahradit klasická stolní PC. Již jeho rozměry jsou úctyhodné ostatně stroj je osazen plnou klávesnicí s numerickým blokem a 17" displejem s fantastickým rozlišením 1 920 x 1 200 bodů (WUXGA), samozřejmě s glare úpravou. Dané rozlišení dovoluje shlédnout filmy v plném HD rozlišení 1 080p, přičemž displej nabízí pro případné multimediální vyžití sice lehce tmavší, nicméně velmi syté barvy. Výsledkem je pro uživatele pěkný kontrastní obraz s příjemnými barvami. Vše pohání výkonná grafická karta ATI Mobile Radeon X1900 s 256 MB VRAM. Amilo Xi 1554 nabízí výtečný a dokonce i náročnější hráče uspokojující výkon 3 475 bodů v testu 3D Mark06 znamená, že tento notebook se řadí výkonově například nad stolní PC osazené procesorem Intel Core 2 Duo E6600, GeForce7600GT a 2x 512MB RAM (ten dosáhl hodnoty 3 300 bodů). Vysoký výkon je dán nejen použitým GPU, CPU a 2 GB operační paměti, ale i dvojicí 120GB disků, které lze zapojit do režimu RAID. V celkovém srovnání se v rámci našeho přehledu jednalo o druhý nejvýkonnější notebook, daní za tyto výsledky je ale pochopitelně tragická výdrž baterie horko těžko jsme se v šetřícím režimu dostali těsně pod 2 hodiny 30 minut, při reálném zatížení počítejte s přehráním kratšího DVD disku a končíte. S ohledem na dostupný výkon zvládne tento notebook bez nejmenších problémů i nový systém Windows Vista. Ty si již ale právem vysloužily přezdívku Me II (na památku nepoužitelných Windows Me), a tak bychom vám doporučili zvolit raději Windows XP Media Center Edition (ve kterém využijete též dodávaný dálkový ovladač). Amilo Xi 1554 nepřináší žádné revoluční novinky poskytne "jenom" vysoký výkon pro celodenní práci a dokonce i večerní hraní nejnovějších akčních her.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 47 588 Kč

HP Pavilion dv6397

Hewlett-Packard si na nových Pavilionech od jejich uvedení velice zakládá a vcelku povedenou kampaní "počítač je konečně osobní" útočí především na segment domácích uživatelů a živnostníků, kde v předchozích letech společnost uvolnila místo zejména čínským výrobcům. Není tak divu, že Pavilion dv6397 není strojem, nad nímž by profesionální či náročnější uživatel jásal. Nelze mu upřít mnohé kvality, od mechanického provedení po samotný výkon, nicméně při pohledu ke konkurenci lze obvykle najít o něco lépe vybavené nebo cenově výhodnější řešení. Pavilion dv6397 tak zaujme především designem, nebo se pro něj rozhodnete, protože máte důvěru v samotnou značku a servisní zajištění. Ostatně i námi testovaný model by bylo možné nazvat "sázkou na jistotu". S procesorem Intel Core 2 Duo T7200, 2 GB RAM, GPU nvidia GeForce Go 7400 (128 MB) a 160GB pevným diskem zvládne jak intenzivní pracovní zatížení, tak náročnější multimédia a trochu nenáročného hraní. Jako u mnoha jiných "domácích" notebooku, i zde je použit displej s lesklým povrchem "glare" HP zvolilo jako základ displej z produkce LG-Philips a výsledný obraz lze označit na tuto třídu jako vynikající, včetně odezvy displeje. Je vidět, že HP mělo na mysli především domácího uživatele sledujícího na počítači DVD, či spíše DivX filmy. Sestava je pochopitelně vhodná i pro starší hry, nicméně pro novější akční tituly či systém Vista s rozhraním Aero bychom doporučili něco silnějšího 3DMark06 s výsledkem 749 bodů hovoří jednoznačně. Rovněž výdrž na baterie 3 hodiny a 26 minut je lepším průměrem. Pro Pavilion se rozhodněte v případě, že nemáte žádné zkušenosti s výběrem notebooku dostanete za průměrnou cenu průměrný stroj, na který se můžete spolehnout, a to včetně dobrého servisního zajištění, které mnozí menší výrobci nemohou nabídnout.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 38 020 Kč

MSI MegaBook L745X

MSI zaujme relativně tenkým profilem a přijatelnou hmotností uvážíme-li, že jde o notebook postavený okolo 17palcového displeje. Provedení v černé lesklé barvě dodává notebooku lehký nádech designu Apple u MSI nás tato "inspirace" příliš nepřekvapuje. Použitá sedmnáctka je pochopitelně širokoúhlá (1 440 x 900 bodů) s glare povrchem. MSI nás v minulosti lesklými displeji překvapilo, tu více, ondy zas o něco méně příjemně, tentokrát se ale jedná o LCD nabízející kontrastní obraz s velmi dobrým nasycením barev. MSI zvolilo výkonný procesor Intel Core 2 Duo T7200, 1 GB operační paměti, 120GB harddisk a grafickou kartou ve výměnném modulu MXM II GeForce Go 7600 s 256 MB paměti. (Tu lze díky výměnnému modulu v budoucnosti upgradovat!) Celkový výkon, který zajímá především hráče, činí v 3DMark06 velmi slušných 2 492 bodů. Dokonce i hráčům či uživatelům Visty by tak notebook měl nějakou dobu vydržet a objeví-li se v budoucnu samostatně prodávané MXM II moduly s výkonnějšími GPU, bude na L745X možné hrát nejnovější hry možná i za dva roky. Vzhledem k velkému displeji a klávesnici s numerickým blokem (ta je tužší a s krátkým zdvihem) lze notebook chápat jako plnohodnotnou náhradu stolního PC byť relativně nízká hmotnost tomu tak docela neodpovídá. Výkon notebooku samozřejmě plně vyhovuje kancelářským aplikacím, v rámci testů jsme dokonce instalovali i několik CAD aplikací, s nimiž si notebook poradil bez problémů. Ve hrách a při sledování filmů jsme pro změnu postřehli slabší zvuk reproduktorů. MegaBook je mezi testovanými modely určitě černým koněm MSI se snaží etablovat vedle zavedených značek jako je Acer či Asus a bude-li tak činit modely jako je L745X, patrně se to značce časem podaří.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 40 055 Kč

Sony Vaio VGN-FE49VN

Vaio nás při prvním kontaktu i přes své velké rozměry potěšilo. Velice pěkná klávesnice a její mechanické chování společně se sedmnáctipalcovým displejem bylo při brouzdání internetem, práci s kancelářskými aplikacemi i Photoshopem a následném sledování filmů velice nadějným základem pro celkový úspěch. Ani při bližším pohledu na multimediální výbavu nelze Sony mnoho věcí vytknout. Nicméně pokud uvažujete o pořízení tohoto modelu i s výhledem na nějakou tu akční herní "pařbu", budete zklamáni. Sony je solidní produkt pro vše ostatní, nicméně výkon 926 bodů v 3D Mark 06 je při požadavcích současných her na hranicí přijatelnosti. Pokud však máte hry jako oddechovou záležitost místo sledování televize a nemáte tedy velké nároky, budete patrně spokojeni. Displej je u Sony tradiční X-Black, tedy opět lesklý typ. Na rozdíl od většiny takto řešených displejů (zejména u levnějších řešení najdeme značné nedostatky) je "soňácký" displej ukázkou pěkně zvládnutého potlačení negativních obrazových vlastností samotné matice, aniž by zvýšení kontrastu vedlo k výraznému posunutí nasycení barev do temnějších odstínů. Vaio je typickým notebookem, který uvítají především uživatelé upravující videozáznamy nebo obecně pracující s programy jako je Adobe Premiere. Na baterii vydrží Vaio v chodu 3 hodiny, při běžném provozu ovšem raději předpokládejte výdrž okolo 2 hodin. Cenově je výrobek Sony už tradičně posazen o něco výše na to jsme ale u řady Vaio vcelku zvyklí.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 36 922 Kč

Toshiba Satellite A100-002

Vyvážený model Toshiby exceluje především co zvukového projevu. Je zřejmé, že logo harman-kardon není jen marketingovou vějičkou na lapení uživatele. Toshiba měla ze všech notebooků nejlepší zvuk a je vidět, že harmani se stále drží tradice navrhnout reproduktory až pro daný výrobek. 2 130 bodů v benchmarku 3DMark06 je na tento univerzální notebook velice pěkný výsledek a pokud bude i Toshiba s uvedením intelovské Santa Rosy své řady rychle inovovat, mohl by se tento notebook dostat na seznam výprodejových kusů, což by znamenalo ještě výhodnější cenu. Současná sestava s procesorem Intel Core 2 Duo T5600, 1 GB operační paměti, grafickou kartou nvidia GeForce Go 7600 (256 MB) a 160GB pevným diskem si je schopna poradit se záludnostmi Windows Vista i s většinou dnes na trhu přítomných her. V porovnání s mnoha dalšími modely v testu má bohužel drobný nedostatek v podobě chybějícího DVI konektoru. Podobně jako u ostatních notebooků, i tentokrát je displej opatřen lesklou vrstvou, která je ideální pro kontrastnější podání barev při promítání filmů a hraní her. Daní za takto vylepšený obraz u takto koncipovaného notebooku je vyšší spotřeba a tedy i nízká výdrž na baterie. Ostré zatížení vydržel notebook hodinu a dvacet pět minut, v testu dosažení co nejdelší výdrže, tedy při jasu okolo 60 cd/m2 (hranice čitelnosti), jsme se o 17 minut přehoupli přes dvě hodiny. Satellite A100-002 je univerzální pracovní notebook s vyšší multimediální vybaveností především s relativně kvalitním zvukem. Pokud hledáte všestranný multimediální stroj, pak není Toshiba pro vás. Berte ji jen jako vybavenější výkonný domácí notebook.
Výkon, výbava:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Cena vč. DPH: 31 803 Kč

Acer Aspire 5685 WLMiAsus F3JPDell XPS M1210Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554HP Pavilion dv6397MSI L745X-076CZSony Vaio VGN-FE49VNToshiba Satellite A100-002

Technické parametry ProcesorIntel Core 2 Duo T7200Intel Core 2 Duo T5600Intel Core 2 Duo T5500Intel Core 2 Duo T7200Intel Core 2 Duo T7200Intel Core 2 Duo T7200Intel Core 2 Duo T5500Intel Core 2 Duo T5600 Frekvence2,00 GHz1,83 GHz1,66 GHz2,00 GHz2,00 GHz2,00 GHz1,66 GHz1,83 GHz L2 Cache4 MB2 MB2 MB4 MB4 MB4 MB2 MB2 MB FSB667 MHz667 MHz667 MHz667 MHz667 MHz667 MHz667 MHz667 MHz Operační paměť2 048 MB DDR2 2 048 MB DDR2 1 024 MB DDR2 2 048 MB DDR2 2 048 MB DDR2 2 048 MB DDR2 1 024 MB DDR2 1 024 MB DDR2 Čipová sadaIntel 945PMIntel 945PMIntel 945PMIntel 945PMIntel 945PMIntel 945PMIntel 945PMIntel 945PM Typ optické mechanikyDVD Dual Layer ?R/RWDVD Dual Layer ?R/RWDVD?RW Double LayerDVD-SuperMulti Double Layer DVD?RW Double LayerDVD-SuperMulti Double Layer DVD Dual Layer ?R/RWDVD Dual Layer ?R/RW Optická mechanikaMatsushita DVD-RAM UJ-85JSMatsushita DVD-RAM UJ-850S PHILIPS DVD?RW SDVD8820Optiarc DVD RW AD-7540ASlimtype DVD A DS8AZHHL-DT-ST DVDRAM GSA-T10NMatsushita DVD-RAM UJ-850S Matsushita DVD-RAM UJ-841S Pevný diskHitachi HTS541616J9SA00Hitachi HTS541616J9SA00Hitachi HTS721060G9SA002x WDC WD1200BEVS-07LAT0Seagate ST9160821ASWDC WD1600BEVS-22RST0Fujitsu MHW2120BHHitachi HTS541616J9SA00 Kapacita HDD160 GB, 5 400 RPM, SATA160 GB, 5 400 RPM, SATA60 GB, 7 200 RPM, SATA 2x 120 GB, 5 400 RPM, SATA160 GB, 5 400 RPM, SATA 160 GB, 5 400 RPM, SATA120 GB, 5 400 RPM, SATA 160 GB, 5 400 RPM, SATA Displej15,4" WXGA (CrystalBrite)15,4" WXGA(12,1" WXGA (TrueLife)17" WUXGA (CrystalView)15,4" WXGA (BrightView)17" WXGA+15,4" WXGA (X-Black15,4" WXGA TruBrite Rozlišení1 280 x 8001 280 x 8001 280 x 8001 920 x 1 2001 280 x 8001 440 x 9001 280 x 8001 280 x 800 Grafická karta (3D akcelerator)NVIDIA GeForce Go 7600SEATI Mobility Radeon X1700NVIDIA GeForce Go 7400 ATI Mobility Radeon X1900NVIDIA GeForce Go 7400 NVIDIA GeForce Go 7600 NVIDIA GeForce Go 7400 NVIDIA GeForce Go 7600 Grafická karta paměť128 MB256 MB (512 MB s Hyper Memory)128 MB (256 MB s Turbocache) 256 MB128 MB (256 MB s Turbocache) 256 MB64 MB (319 MB s Turbocache) 256 MB Polohovací zařízenítouchpadtouchpadtouchpadtouchpadtouchpadtouchpadtouchpadtouchpad Porty rozhraní Modem (RJ-11)HDAUDIO Soft Data Fax Modem Motorola SM56 Speakerphone Modem ¦Conexant HDA D110 MDC V.92 Modem Motorola SM56 Data Fax ModemHDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCPAgere Systems HDA Modem v6081HDAUDIO SoftV92 Data Fax Modem with SmartCPTOSHIBA Software Modem with SmartCP LAN (RJ-45)Broadcom NetLink Gigabit EthernetRealtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Broadcom 440x 10/100Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Intel PRO/1000 PL Network Connection Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NICIntel PRO/1000 PL Network Connection Intel PRO/1000 PL Ethernet NICEthernet NIC WLANIntel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Intel PRO/Wireless 3945ABG Bluetooth 2.0anoanoanoanoanoano-ano IrDA (FIR)ano---ano--USB 2.044443334 IEEE 1394 (FireWire)anoanoanoanoanoanoanoano DVIDVI-D (HDCP)DVI-D-DVI-I (HDCP)-DVI-Hybridni TV tunerinterní--externí (Express Card)---D-Sub (VGA)anoanoano-anoanoanoano S-Videoanoanoanoanoanoanoanoano Audio line-in/line-out/SPDIF1/1/11/1/11/1/11/1/11/1/11/1/11/1/11/1/PCI ExpressExpressCard 34ExpressCardExpressCard 34/54ExpressCard 34/54ExpressCard 34/54ExpressCard 34/54ExpressCard 34ExpressCard 34/54 PC Card (PCMCIA)typ II----typ II-typ II čtečka5-v-1(SD/MMC/MS/MS PRO/xD)7-v-1 (MMC/SD/Mini-SD/Memory Stick/5-v-1(SD/MMC/MS/MS PRO/xD)4-v-1 (SD/MMC/MS/MS PRO) 5-v-1(SD/MMC/MS/MS PRO/xD)4-v-1 (SD/MMC/MS/MS PRO) 5-v-1(SD/MMC/MS/MS PRO/xD)6-v-1 (SD/MS/MS Pro/MMC/xD/SDIO) MS Pro/MS-Duo/MS-Pro-Duo) Integrovaná kamera1,3 Mpix1,3 Mpix1,3 Mpix-1,3 Mpix1,3 Mpix1,3 MpixDokovací konektor----ano--Další vybaveníAcer Bluetooth VoIP telefon, dálkový ovladač--dalkový ovladačdálkový ovladač--OSWindows Vista Home PremiumWindows Vista Home PremiumWindows XP HomeWindows XP Media Center EditioWindows Vista Home Premiumbez OSWindows Vista Business Windows XP Home Rozměry notebooku358 x 265 x 36 mm365 x 270 x 41 mm298 x 220 x 32 mm408 x 289 x 42 mm357 x 257 x 40 mm395 x 278 x 35 mm366 x 275 x 26 mm360 x 267 x 36 mm Hmotnost notebooku2,960 kg2,960 kg2,256 kg3,930 kg2,840 kg3,400 kg2,835 kg2,820 kg Hmotnost s adaptérem0,530 kg0,466 kg0,366 kg0,776 kg0,526 kg0,584 kg0,564 kg0,600 kg Baterie14,8 V 4 800 mAh11,4 V 4800 mAh11,1 V 7200 mAh14,4 V 4400mAh10,8 V 4 000 mAh10,8 V 4 700 mAh11,1 V 5 200 mAh 10,8 V 4 000 mAh Výko DVD Shrink9:319:559:529:429:208:489:5610:13 3Mark061 2492 0828343 4757492 4929262 130 Výdrž na baterie3:103:254:122:263:263:443:012:17 Ostatní údaje Cena bez DPH39 990 Kč30 125 Kč27 500 Kč39 990 Kč31 950 Kč33 659 Kč31 027 Kč26 725 Kč Cena včetně DPH47 588 Kč35 849 Kč32 725 Kč47 588 Kč38 020 Kč40 055 Kč36 922 Kč31 803 Kč K testu zapůjčila firmaAcer Czech RepublicAsusDell ČRFujitsu Siemens ComputersHewlett-Packard, s. r. o.MicrostarSony CzechToshiba Internetová adresawww.acer.czcz.asus.comwww.dell.czwww.fujitsusiemens.czwww.hp.czwww.bgslevi.czwww.sony.czwww.toshiba.cz