Hlavní navigace

Nalaďte si…MP3

Sdílet

Internet nabízí nepřeberné množství služeb, které vám umožní nakupovat, prodávat nebo sdílet vaše oblíbené m...


Internet nabízí nepřeberné množství služeb, které vám umožní nakupovat, prodávat nebo sdílet vaše oblíbené melodie.
PC World zkoumal legální způsoby, jak objevovat novou muziku.



Ať jsme kdekoli, ať děláme cokoli, většinou je u toho hudba. Ať už si zpíváte s autorádiem, používáte přenosný magnetofon v tělocvičně nebo posloucháte muziku doma, skoro každá chvíle našich životů zní melodiemi. Ale je mnohem větší zábava, když se o ně můžeme podělit s přáteli.
Jak mnozí z vás uvedli, když jsme se ptali na vaše názory týkající se sdílení hudby, stále se ještě dají zkopírovat skladby z cédéčka, nicméně internet nabízí levnější a méně časově náročnou metodu, jak hudbu získat.
Na přelomu století se mnoho uživatelů uchylovalo na ilegální stránky pro sdílení hudby, jako například Napster nebo Kazaa. Ostrá kampaň hudebního průmyslu spolu se zrodem legálních stránek, u kterých je zajištěno placení autorských honorářů a poplatků, zcela změnily situaci na digitální hudební scéně. Například v únoru oznámila Sony BMG partnerství s MSN a tím dala na vědomí svou proměnu z hudebního nakladatelství ve „producenta digitálních hudebních produktů“.
S tím, jak nabývají na popularitě legální a cenově dostupné servery pro stahování hudby (jako například iTunes), není už třeba kupovat muziku na CD nebo na černém trhu. Kvůli obsahovým omezením však bohužel není vždy možné hudbu tímto způsobem sdílet.
Internet nabízí spoustu způsobů sdílení, od virtuálních obchodů s hudbou po komunitní weby, které uživatelům umožňují vyzkoušet si všechno, od streamování po stahování. Všechny tyto webové služby se ale pro uživatele mohou stát minovým polem – ochrana proti kopírování (DRM), měsíční předplatné, nekompatibilní formáty – seznam potíží, na které můžete narazit, je nekonečný.
Na následujících stránkách vám nabízíme nezkreslená fakta o některých zavedených i novějších stránkách pro sdílení hudby. Ať už si chcete poslechnout skladby předtím, než si koupíte cédéčko, najít muziku, která vám bude hrát v pozadí při práci, hledáte něco nového do přehrávače, nebo dokonce chcete dát vlastní muziku na internet v naději, že vás někdo objeví, určitě existuje stránka nebo služba právě pro vás.

7DIGITAL.COM

NÁKUP / PRODEJ / PC World DOPORUČUJE
? Stahujte si různé zvukové formáty.
? Prodávejte vlastní hudbu on-line.

7Digital.com je hudební server nabízející ke stahování soubory ve formátech WMA, ACC a MP3. Soubory ve WMA začínají na ceně 79 pencí (25 Kč), ale obsahují ochranu proti kopírování (DRM), zatímco MP3 soubory za 99 pencí (32?Kč) jsou bez ochrany.
Tato společnost nabízí rovněž službu indiestore.com, která umožňuje, aby si kdokoli založil vlastní obchod se skladbami ke stažení, kde může prodávat své nahrávky. Naproti tomu iTunes, Amazon ani ostatní velké internetové obchody s umělci ani značkami bez smlouvy s velkými nahrávacími společnostmi nespolupracují. Tímto způsobem můžete dát do prodeje až čtyři skladby.
7Digital.com nabízí dva typy účtů: Starter je zdarma, za Pro se platí jednorázový registrační poplatek 75 liber (2 395 Kč). Oba účty vám umožní, abyste si sami určovali cenu, ale jen skladby prodané z účtu Pro mohou být zařazeny do žebříčků. Další důležitá informace je, že si 7Digital bere 30?% z ceny skladeb prodaných přes startovací účet; za písně prodané z účtu Pro si strhává 20% podíl.
Každého, kdo chce přinutit komerční rádia a televize, aby si své peníze opravdu zasloužily.

EMUSIC.COM

NÁKUP / PRODEJ
? Nabízí více než dva miliony skladeb.
? MP3 bez ochrany proti kopírování.

Internetový hudební obchod eMusic se zaměřuje na skladby mimo mainstream. Jejich webové stránky nabízejí ke stažení přes dva miliony písní od 13 000 nezávislých značek ze všech možných hudebních žánrů, od rocku přes vážnou hudbu až po hip-hop, blues, country nebo folk. Spolupracuje se známými nezávislými značkami, jako jsou například Touch and Go, Merge či Sun Records, a sám sebe označuje za „největší obchod s nezávislou muzikou na světě a druhý největší internetový obchod s muzikou celkově“. Předplatné jejich služeb stojí 8 liber (255?Kč) měsíčně. Za to si uživatelé mohou stáhnout až 30 MP3 souborů s vysokým bitratem za měsíc. Soubory neobsahují ochranu proti kopírování (DRM), takže si z nich uživatelé mohou pořídit libovolný počet kopií pro osobní potřebu, ať už si skladbu chtějí vypálit na CD nebo přetáhnout do MP3 přehrávače.
Jakmile si eMusic poprvé předplatíte, získáte 50 skladeb zdarma, které vám zůstanou bez ohledu na to, jestli se z vás stane pravidelný zákazník. Po zaplacení poplatku si můžete nainstalovat panel nástrojů, který vám zajistí každý den jedeno stažení MP3 zdarma. Dokážete díky němu rovněž rychle vyhledávat v kompletním katalogu eMusic, obsahuje technologii, jež analyzuje skladby, které jste si už stáhli, navrhne vám novou muziku, která by se vám mohla líbit a umožní vám sdílet playlisty s ostatními členy.
Lidi, kteří mají rádi méně obvyklou hudbu, jež nefiguruje v komerčních žebříčcích TOP 40.

ITUNES

NÁKUP / SDÍLENÍ / STREAMOVÁNÍ
? Nabízí přes šest milionů skladeb.
? Streamujte a sdílejte hudbu.

Applovské iTunes patří se svými více než šesti miliony skladeb mezi největší stránky pro stahování hudby. Abyste jejich služeb mohli využívat, musíte si nainstalovat software iTunes. To vám umožní nejen přístup do obchodu s hudbou, ale také vytvoří knihovnu pro veškeré vaše digitální soubory. Ať máte doma či v kanceláři síť propojenou kabely nebo bezdrátově, můžete sdílet svou knihovnu iTunes až s pěti dalšími počítači. Ostatní stroje si mohou streamovat skladby z vaší knihovny, stejně jako vy z té jejich. Nemůžete si ale sdílené písně přidat do své knihovny iTunes, stáhnout si je do MP3 přehrávače, ani vypálit na CD.
Pokud chcete svou knihovnu iTunes sdílet, zvolte v nabídce Edit položku Preferences, klikněte na Sharing a zvolte Share my library on my local network (Sdílej knihovnu na lokální síti). Můžete si vybrat, zda sdílet celou knihovnu, nebo jen vybrané playlisty. V případě nutnosti můžete požadovat heslo, abyste ostatním zabránili v přístupu do své knihovny. Jedna skladba stojí 79 pencí (25 Kč), ale většina jich obsahuje ochranu proti kopírování (DRM), což znamená, že si je nemůžete vypálit na CD. Do přehrávače ale přetáhnout jdou. iTunes přesvědčili EMI a několik nezávislých značek, aby skladby prodávali ve formátu iTunes Plus bez ochrany proti kopírování.
Lidi, kteří užívají přenosné MP3 přehrávače a pro ty, kdo už v autě ani doma nepoužívají cédéčka.

MSN MUSICBOX

NÁKUP / STREAMOVÁNÍ
?
S měsíčním předplatným můžete
poslouchat skladby kolikrát chcete.
?
Vytvořte si a uložte vlastní playlisty.

Music Box vám umožní poslechnout si kteroukoli z více než dvou milionů skladeb z jejich databáze, a to kolikrát chcete. Stejně jako Napster funguje MSN Music Store na principu předplatného. Můžete si streamovat neomezené množství hudby za měsíční předplatné 6 liber (190 Kč).
Kromě toho, že si jedním kliknutím zvolíte píseň či album, můžete si také vytvářet a ukládat vlastní playlisty. Skladby se dají také stahovat za 75 pencí (24 Kč), ale obsahují ochranu proti kopírování (DRM). Na rozdíl od Napsteru nenabízí Music Box žádnou možnost, jak si skladby přetáhnout do přehrávače.
Ty, kdo chtějí poslouchat hudbu na svém počítači, a to spíše populární kousky z žebříčků než alternativnější záležitosti.

NAPSTER

NÁKUP / SDÍLENÍ / STREAMOVÁNÍ
?
Vyberte si z pěti milionů skladeb on-line.
? Streamujte si muziku kolikrát chcete.

Stránky Napster.co.uk byly kdysi považovány za budoucnost stahovaní muziky. Zrodily se jako nejúspěšnější nelegální stránky s hudbou ke stažení. Poté, co je zrušili, se v roce 2003 znovu objevily jako legální podnik. Zpočátku si je všichni spojovali se systémem předplatného, ale to je jen jedna z možností, které Napster nabízí.
Napster má v katalogu více než pět milionů skladeb. Členský měsíční poplatek 10 liber (320?Kč) vám umožní poslouchat skladby na svém počítači on-line nebo off-line kolikrát chcete. Členství v Napster To-Go za 15 liber měsíčně (480?Kč) nabízí navíc možnost přetáhnout si skladby do kompatibilního přehrávače. Kromě toho si také můžete kupovat skladby přímo. Jedna stojí 79 pencí (25 Kč), a to bez ochrany proti kopírování (DRM). Skupiny skladeb nebo celá alba vás vyjdou ještě levněji. Předplatitelé si mohou jednotlivé skladby koupit se slevou za pouhých 68 pencí (22 Kč). Sdílené knihovny vám poskytnou doporučení uživatelů i nabídku interpretů, kteří by se vám mohli také líbit.
Ty, kdo chtějí poslouchat primárně na PC a vyhovuje jim princip předplatného.

PRO HUDEBNÍ SBĚRATELE

Pokud jste muzikant bez smlouvy s nahrávací společností a chcete svou hudbu distribuovat, využijte agregátor – spojení mezi umělci a obchody. Za malý poplatek agregátor zprostředkuje vaši hudbu internetovým prodejcům, kteří si pak vezmou část z případného výdělku. Další procenta si odečte agregátor.

CD BABY

NÁKUP / PRODEJ
? Prodávejte vlastní muziku na iTunes.
? Sami si určete cenu.

CDBaby.net je jeden z nejpopulárnějších agregátorů. Firma požaduje poplatek 35 dolarů (570 Kč), ale vaše digitální soubory a CD pak bude prodávat přes hudební servery jako cdbaby.com, iTunes, Yahoo Music, Best Buy, Rhapsody, Napster či MSN Music.
Uživatelé si mohou za své skladby sami určit libovolnou cenu, CD Baby si z ní vezme 9?%, nebo 4 dolary (65?Kč) za každé CD.
Všechny, kdo chtějí vydělávat prodejem muziky, ale přitom si udržet kontrolu ve vlastních rukou.

FACEBOOK.COM

SDÍLENÍ
?
Jeden z nejpopulárnějších komunitních webů.
?
Poslechněte si oblíbené skladby svých přátel.

Facebook vám pomocí aplikace iLike umožní, abyste si na svůj profil umístili oblíbené skladby. Přátelé si je mohou poslechnout a následně zakoupit na iTunes. Muziku z profilů svých přátel si ale nemůžete stáhnout.
Svou vlastní hudbu můžete na Facebook umístit pomocí MP3 Podcast, ale kvalita zvuku je nevalná. Pokud Facebook vyvine aplikaci s dobrou kvalitou zvuku, je docela dobře možné, že MySpace.com přijde o svou pozici komunitního webu pro nové hudební talenty.
Ty, kdo hledají co nejkomplexnější komunitní web.

LAST.FM

NÁKUP / STREAMOVÁNÍ
?
Poslechněte si každou melodii 3× na svém PC, než si ji koupíte.
?
Vyberte si skladby od čtyř velkých společností a více než 150 000 nezávislých. značek.
Streamování je dalším oblíbeným způsobem, jak po internetu sdílet hudbu. Last.fm vám umožní streamovat si jakoukoli skladbu až třikrát. Pak vám nabídnou možnost zakoupit si ji na iTunes, Amazonu nebo jiných stránkách nabízejících muziku ke stažení.
Last.fm mají podepsané smlouvy se čtyřmi velkými nahrávacími společnostmi a 150 000 nezávislými značkami, takže jejich katalog nabízí obrovské množství skladeb. Nabízejí dokonce nezávislým umělcům pokaždé, když si někdo streamuje jejich skladbu, honorář. Stránky budou financované z podílu na ziscích ze skladeb, které se prodají poté, co byly streamované, a z reklamy.
Poslech skladeb, než se rozhodnete, jestli si je chcete koupit.

MYSPACE.COM

STREAMOVÁNÍ
?
Nejoblíbenější komunitní web na světě.
?
Představte světu svoji muziku – může z vás být příští Lilly Allen nebo Calvin Harris.

V oblasti komunitních webů je MySpace.com bezkonkurenční špičkou. Nejeden interpret, včetně Lilly Allen či Calvina Harrise, mohou děkovat za svůj úspěch právě těmto stránkám. Hudební profil na MySpace vám umožní umístění šesti skladeb v MP3 formátu (na které musíte vlastnit autorská práva), jež si ostatní mohou streamovat. Pokud máte na MySpace svůj profil, můžete tam svou hudbu také prodávat pomocí aplikace Snocap, ovšem tato služba je momentálně k dispozici pouze uživatelům v USA.
Uživatele komunitních webů, kteří chtějí přátelům doporučit svoji oblíbenou muziku.

MYUPLOADED.COM
XFMUPLOADED.COM

SDÍLENÍ / PC WORLD DOPORUČUJE
?
Podělte se o nahrávky své kapely se svými fanoušky i ostatními posluchači on-line.
?
Příležitost, jak se dostat do místního rádia.

MyUploaded.com a Xfm-
Uploaded.com jsou podobné stránky, které umožňují kapelám i sólovým interpretům založit si vlastní web a umístit na něj fotografie, videa i muziku, aby se s nimi posluchači mohli seznámit. Obě stránky jsou podporované rádiem, což znamená, že se můžete dostat i na rozhlasové vlny.
Kvalita zvuku je lepší než na MySpace, ale uslyší vás méně posluchačů.
Kapely, které chtějí získat nové fanoušky ve svém okolí.

QTRAX.COM

PREVIEW / SDÍLENÍ
?
Legální stahování MP3 bez ochrany proti kopírování.
? Vyberte si ze 30 milionů skladeb.

Vznik stránek Qtrax.com byl s velkým humbukem ohlášen na letošní konferenci Midem Music Industry v Cannes. Tato služba měla uživatelům umožnit napojení na síť sdílených souborů a vyhledávat hudbu, kterou by si potom mohli navždy uložit do svých PC i přetáhnout do přehrávačů. Háček je v tom, že všechny stahované skladby mají obsahovat ochranu proti kopírování (DRM).
Zakladatel Qtraxu tvrdil, že mají třicet milionů skladeb a že příjmy z reklamy pokryjí veškeré licenční poplatky čtyřem největším nahrávacím společnostem – EMI, Universal, Sony BMG a Warner, které – podle jeho slov – Qtrax plně podporují.
Nicméně 28. ledna, kdy se měly stránky spustit, už bylo zřejmé, že všechno není tak docela v pořádku. Všechny čtyři značky popřely, že by se na stránkách Qtrax jakkoli podílely nebo je podporovaly. Následně se ukázalo, že stáhnout z jejich webu potřebný software je nemožné.
Zakladatelé stránek rychle otočili a začali prohlašovat, že fanoušky nikdy neklamali, jen na podpisech pod některými smlouvami ještě nestačil oschnout inkoust. Jestli tento revoluční projekt vůbec někdy spatří světlo světa a kdy, to se teprve uvidí.
Všechny, kdo si rádi stahují muziku zadarmo a příliš na to nespěchají – může totiž chvíli trvat, než se tyto stránky rozběhnou.

SELLABAND.COM

SDÍLENÍ
?
Podělte se o nahrávky své kapely se svými fanoušky i ostatními posluchači on-line.
?
Připojte se a máte naději, že dostanete šanci nahrát a distribuovat vlastní album.

Sellaband své stránky popisují jako ideální komunitu pro fanoušky kapel. Nezávislí umělci si mohou vytvořit SellaBand profil a umístit na něj tři skladby zdarma. Následně musí přesvědčit fanoušky, aby se připojili. Pokud se jim muzika líbí, mohou si za 10 dolarů (160?Kč) koupit jejich „akcii“.
Cílem je pomoci začínajícím kapelám získat 25 000 liber (800 000 Kč), což je částka, která pokryje náklady na pronájem studia, pořízení nahrávky a zaplacení propagace alba. To je první krůček na cestě k hvězdné slávě. Soubory jsou ke stažení zdarma, ale jsou k nim připojené reklamy. Padesát procent ze zisku jde na konto Sellaband.
Všechny, kdo usilují o nahrávací smlouvu.

SPLICEMUSIC.COM

SDÍLENÍ
? Vyzkoušejte si mixování samplů.
?
Podělte se o své výsledky s celou komunitou na Splice.

Toužíte trochu prohnat Peta Tonga či Judge Julese, populární DJe? Se Splicemusic.com teď máte možnost. Pod tímto názvem se skrývá on-line sequencer, který vám umožní mixovat skladby a sdílet je s ostatními uživateli. Splice podporuje spolupráci mezi uživateli pomocí veřejně přístupné zvukové banky, kam můžete nahrát své vlastní samply a zvuky (ke kterým máte autorská práva) k volnému užití pro ostatní členy Splice.
Pro ty, kdo se samplovacím softwarem nemají zkušenosti, je tu nápověda, ale i bez ní se do toho rychle dostanete. Vyberte si k remixování soubor s předpřipravenými tanečními linkami, nebo začněte na zelené louce a vložte do prázdného sequenceru basové linky, melodii a efekty.
Dokončené skladby můžete sdílet s ostatními uživateli, nebo si je uložit sami pro sebe. Splice umožňuje vkládání zvuků a samplů pouze se souhlasem vlastníků autorských práv.
Každého, kdo si chce vyzkoušet, jestli v něm nedříme příští Pete Tong.

VIRB.COM

SDÍLENÍ / STREAMOVÁNÍ
? Streamujte a najděte si nové přátele.
?
Podělte se o své nejposlouchanější skladby z iTunes na vlastním Virb.com profilu.

Virb.com je komunitní web, který funguje na stejném principu jako MySpace.com. Uživatelé si vytvářejí své stránky buď vlastními silami, nebo s pomocí Virbem poskytovaných šablon. Na stránky si pak mohou umístit fotografie, videa, blogy nebo zvukové záznamy.
Na rozdíl od MySpace nabízí Virb softwarový plug-in k iTunes, který zaznamenává přehrávané skladby. Ty se pak mohou objevit na vašich stránkách v rubrikách Naposled hrané skladby, Nejoblíbenější interpreti, Nejoblíbenější skladby či Nejoblíbenější alba, takže se vaši přátelé dozvědí, co právě posloucháte.
Virb využívá získaná data také k tomu, aby uživatelům pomohl vyhledat jejich oblíbené interprety na komunitním webu, informoval je, kdy budou mít v jejich okolí koncert, a dokonce jim poskytne i doporučení na novou muziku vycházející z jejich současného vkusu. Na blogu Virb pak můžete diskutovat o novinkách nebo se dozvědět, jak vyladit svůj profil, a tím vlastně přispíváte k dalšímu zlepšování tohoto komunitního webu.
Uživatele komunitního webu, kteří chtějí ostatním doporučit svoji oblíbenou muziku a objevovat nové interprety blízké jejich vkusu.

WATUNES

PRODEJ
?
Prodávejte vlastní muziku na iTunes a dalších hudebních serverech.
?
Dejte na web vlastní skladby přes FTP.

aTunes.com fungují podobně jako CDBaby.net. Nabízejí nezávislým umělcům a nahrávacím společnostem prostor k prodeji jejich muziky přes internetové hudební servery jako iTunes, Napster či Rhapsody, aniž by se museli vzdát autorských práv.
Zdarma pořízený účet vám umožní vkládat na stránky vlastní alba přes FTP. WaTunes určí cenu skladeb ke stažení a dá je k dispozici na vybraných partnerských hudebních serverech. Vy dostanete 90?% z veškerých prodaných skladeb, 10?% připadne WaTunes. Ve spolupráci s firmou RoyaltyShare zprostředkovávají WaTunes svým uživatelům podrobné informace o prodeji a vyúčtování. Po svých interpretech požadují exkluzivitu – než si otevřete účet na WaTunes, musíte zrušit jakékoli předchozí.
Začínající prodejce.

WE7.COM

SDÍLENÍ
?
Stahujte legálně zdarma MP3 soubory.
?
Recenze od fanoušků pomáhají novým interpretům do nahrávacích studií.

Věřte nevěřte, existuje způsob, jak legálně zdarma sdílet hudbu on-line. Na We7.com připojují k začátkům písniček reklamu zaměřenou na konkrétní skupiny uživatelů. Duchovními otci těchto stránek jsou bývalý člen Genesis Peter Gabriel, podnikatel Steve Prudham a finanční odborník John Taysom. S využitím nové patentované technologie nabízejí zdarma ke stažení hudbu bez ochrany proti kopírování (DRM). Reklama je k písním připojená po dobu až čtyř týdnů. Cílová skupina se vybírá podle věku, pohlaví a bydliště. Reklama se přehrává, ať je uživatel on-line nebo off-line.
We7 mají v nabídce i skladby od hudebníků s nahrávacími smlouvami, ale jejich cílem je nabízet prostor nezávislým umělcům. Ke stránkám patří takzvaná TasteMaker community (ti, kdo určují vkus) skládající se z umělců, členů kapel a fanoušků, kteří zveřejňují recenze na nové tváře, jež mají ukázat, jestli stojí za vydání, nebo ne. Recenze od posluchačů určují, kteří muzikanti získají právo, aby se jejich skladby daly ze stránek stahovat.
Všechny, kdo chtějí legálně zdarma stahovat muziku, kterou si mohou vypálit na CD, a nevadí jim připojené reklamy. 8 0378/ZAJ o

MUFIN MUSICFINDER

Mufin MusicFinder od Magixu je chytrý prográmek, jenž dokáže analyzovat tempo a rytmus písně, kterou posloucháte, a pak vám doporučí playlist podobných skladeb z vaší digitální hudební knihovny. Na rozdíl od ostatních playlistů vybírá při sestavování podle samotné hudby, ne podle interpretů a žánrů.
Vyberte si náladu či tempo a Mufin vám vybere nahrávky na celé odpoledne či večer, a to tak, že na sebe budou plynule navazovat. Všechny skladby si můžete také vypálit na CD, uložit je jako playlist nebo přetáhnout do přehrávače.
Do knihovny Mufinu si můžete umístit soubory v různých formátech, včetně MP3 a WMS, a pak si skladby uspořádat podle interpretů, alb, žánrů, roku vydání nebo playlistů, na kterých se vyskytují. Pokud chcete získat doporučení od Mufinu, jednoduše si vyberte skladbu z knihovny a zvolte Find Similar Tracks (najdi podobné skladby).
Podobné skladby však Mufin vyhledává pouze v rámci vaší knihovny. To chce Magix v budoucnu napravit a umožnit uživatelům přístup k doporučením on-line. Můžete také komunikovat s ostatními uživateli Mufinu a porovnávat si s nimi názory, blogovat, nebo dokonce stahovat hudbu.