Hlavní navigace

NASA, Copernicus nebo EFFIS. Požár na Rhodu lze sledovat i přes satelity

25. 7. 2023

Sdílet

Na řeckém ostrově Rhodos už několik dní zuří rozsáhlé požáry. Pokud vás zajímá, jak postižený ostrov vypadá z pohledu satelitů, přinášíme několik tipů, kde se na takové záběry můžete podívat.

Když loni zuřil požár v Hřensku, přinesli jsme přehled satelitů, přes které bylo možné oheň (samozřejmě ne naživo) sledovat. Nyní jsme se rozhodli některé tipy zopakovat, protože část lidí netuší, že vybrané internetové stránky takovou službu vůbec nabízí.

Mimochodem – loni v Hřensku oheň zasáhl podle odhadů plochu kolem 1000 hektarů. Na Rhodu je poškozené území více než desetkrát větší.

Co nám tedy létá na hlavami a přes které služby je možné sledovat, jak se požár na Rhodu šířil.

EFFIS

Zobrazování v téměř reálném čase nabízí například evropský systém EFFIS, který spadá pod projekt Copernicus. Už samotná anglická zkratka názvu – European Forest Fire Information System – napovídá, že jde o systém monitorující lesní požáry. V přehledné aplikaci lze nastavit i různé filtry. Můžete si samozřejmě projít satelitní záběry i zpět v čase.

Copernicus

S pomocí družice Copernicus Sentinel-5P si můžete zobrazit koncentraci koncentrace oxidu uhelnatého na celém světě (jde o třídenní klouzavý průměr).

NASA Worldview

Zeměkouli s pomocí satelitů můžete samozřejmě sledovat s pomocí americké NASA. Záběry jsou v reálném čase. Poskytuje celou řadu filtrů, kterými můžete upravit, co chcete vidět. Vyhledat lze i konkrétní místo, stačí napsat do vyhledávacího políčka přesné místo lokality.

Pomocí úhledného rozhraní aplikace můžete přibližovat a oddalovat různé oblasti. Rozlišení je 250 metrů na pixel, nepočítejte tedy s detaily.

NASA’s Eyes: Eyes on Earth

Pod americkou NASA spadá i web NASA’s Eyes. Dění na zemi lze sledovat přes kategorii Eyes on Earth. Web poskytuje data z mnoha družic, v aplikaci je ostatně i vidíte. Můžete si zazoomovat a zvolit i údaje, které chcete zobrazit. Na 3D glóbusu se dalo najít tento týden víc ničivých požárů.

Zoom.Earth

Službu Zoom.Earth poskytuje společnost Microsoft. S její pomocí lze sledovat aktuální počasí po celé planetě. Najdete zde tak mapy srážek nebo údaje o rychlosti větru, ale zobrazuje také následky hurikánů, tropických bouří a pochopitelně i lesních požárů.

CS24

Ventusky

Na české aplikaci Ventusky neuvidíte záběry ze satelitů, můžete se zde ale podívat třeba na kvalitu ovzduší. Uvidíte tak, jak se v dané lokalitě šíří prach nebo škodliviny vzniklé hořením.

Windy

Stejně jako u Vetusky na Windy neuvidíte reálné fotografie ze satelitů. Ale najdete tu řadu důležitých informací o počasí. A samozřejmě i o tom, zda někde hoří nebo jaká je tam kvalita ovzduší.

Autor článku