Hlavní navigace

NASA úspěšně otestovala vesmírný laserový přenos

10. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © farsh - Fotolia.com
„Hello, World!“. Tak zněl název videa o vysokém rozlišení, které se organizaci NASA podařilo přenést z Mezinárodní vesmírné stanice na Zem pouze za použití laserového paprsku.

175Mb přenos byl prvním testem komunikačního systému Optical Payload for Lasercomm Science, zkráceně nazvaného OPALS. NASA vidí v laserové technologii způsob, jak urychlit a zefektivnit datový přenos napříč vesmírem. Ráda by laserem v budoucnosti nahradila tradiční rádiové přenosy.

„Mezinárodní vesmírná stanice je jakousi testovací základnou pro řadu technologií, které nám pomáhají rozšířit naše znalosti o tom, jak budeme fungovat ve vesmíru, a umožní nám ještě lépe prozkoumat Sluneční soustavu,“ píše Sam Scimemi, ředitel NASA pro kosmickou stanici, ve své zprávě. „Používání vesmírné stanice ke zlepšování komunikace vedené mimo oběžnou dráhu Země je další ukázkou toho, jak orbitální komplex slouží jako odrazový můstek k lidskému výzkumu hlubokého vesmíru“.

Při výkonu 3,5 wattu zvládl 1550nm laser video přenést za 3,5 sekundy. Přenos tradičními rádiovými vlnami by pro srovnání trval déle než 10 minut. Laserové komunikační systémy obecně zatím dosáhly maximální přenosové rychlosti 50 Mb/s. Přenos videa byl jen první z řady testů. Další jsou již naplánované na příští měsíce.

„Je úžasné vidět tento krásný paprsek světla odcházet z našeho malého vysílače,“ napsal Matt Abrahamson, manažer mise OPALS. „V následujících měsících budeme s OPALS dále experimentovat a doufáme, že naše zjištění najdou uplatnění při budoucím průzkumu hlubokého vesmíru“.

CS24

Zařízení obstarávající laserovou komunikaci vynesla na ISS letos v dubnu kosmická loď SpaceX. Laserová komunikace je klíčovou součástí projektu Space Technology Mission Directorate, který se zabývá vývojem technologií, ze kterých budou těžit nejen budoucí vesmírné mise, ale také lidé na Zemi. Loni v říjnu například NASA vypustila lunární sondu, která by se mohla stát základem budoucího vesmírného internetu.