Hlavní navigace

Nastavte si svůj nový počítač - 6.díl

26. 2. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nainstalujte antivirus, zbavte se nepotřebných programů (bloatwaru) a vůbec uskutečněte několik dalších operací, které vám do budoucna zajistí optimální funkčnost vašeho nového počítače.

Předcházející díl

 

Tak konečně je to tady! Máte nový počítač! Ona kovová krabice je dnes obrazně řečeno klíčem do světa takřka nekonečných  možností. Pomůže vám totiž prakticky se vším – ať se jedná o možnost zůstat v kontaktu se svými nejbližšími nebo třeba o vydělávání peněz či obecně o správu vašich financí.

Volitelný krok: Aktualizace ovladačů vašeho nového počítače

Tento krok označujeme jako volitelný, protože rozhodně není pro každého. Asi jen máloco může způsobit ve vašem počítači problémy tak rychle jako právě ovladač, který z jakéhokoliv důvodu odmítne pracovat. Pokud váš počítač pracuje úplně bez problémů a pokud počítáte s tím, že na něm budete provozovat jen tak obyčejné operace, jako je surfování po Internetu, práce s kancelářským balíkem MS Office apod., pak si dopřejte ten luxus a zapomeňte, že něco jako ovladač vůbec existuje a že něco takového používá i váš počítač. Ostatně pro vypořádání se s ovladači a jejich aktualizacemi je tu služba Windows Update, která si s nimi poradí.

Pokud si svůj počítač stavíte sami, pak se určitě nezapomeňte podívat do Správce zařízení, protože v tomto případě budete muset ovladače aktualizovat sami a ručně.

Pokud si svůj počítač stavíte sami, popřípadě pokud máte doma výkonný herní počítač, pak určitě není od věci, pokud se sami budete starat o to, zda náhodou nejsou k dispozici nové verze ovladačů pro hardware vašeho počítače. Co se týče aktualizace ovladačů, pak služba Windows Update v tomto ohledu není právě dokonalá a je pravdou, že nové ovladače přináší vašemu hardwaru, jako je třeba síťová karta nebo základní deska, často nové funkce a zvyšují výkon hardwaru jako takového. Tak třeba hráči počítačových her určitě budou muset dosti často aktualizovat ovladače grafické karty, aby si právě u té své grafické karty zajistili při hraní nejnovějších počítačových her optimální výkon. Aktualizace ovladačů hardwaru nemusí vždy proběhnout bez problémů, může dokonce způsobit nefunkčnost celého počítače. Nemusíte se však hned obávat nejhoršího – operační systém Windows si naštěstí při instalaci nové verze ovladače automaticky vytváří bod obnovení systému, a tak v případě potíží s novým ovladačem se můžete pomocí tohoto bodu obnovení snadno vrátit k předchozí funkční konfiguraci počítače.

A pokud by skutečně došlo k nejhoršímu, nevadí – vždyť jste si vytvořili záložní bitovou kopii disku, že ano?

ICTS24

 

Pokračování