Hlavní navigace

NÁSTROJE PRO WEBOVÉ DESIGNÉRY

1. 11. 2007

Sdílet

Microsoft Expression Design & Expression Media Na poli softwarových produktů je už jen málo oblastí, do kterých M...


Microsoft Expression Design & Expression Media


Na poli softwarových produktů je už jen málo oblastí, do kterých Microsoft nepronikl. Společně se proto podívejme na výsledek jeho snahy o průnik do segmentu grafických editorů a správců multimediálních souborů.
V jednom z minulých čísel PC WORLDu jsme se podívali na program Microsoft Expression Web, který je součástí kolekce Expres¬sion Studio, do níž patří i programy, kterým budeme věnovat pozornost v následujících řádcích. První z nich, Expression Design, je určen pro grafiky a tvůrce uživatelského rozhraní, kterým by měl ulehčit tvoru vektorové a částečně i bitmapové grafiky. Naproti tomu Expression Media má skromnější ambice: jeho úkolem je správa multimediálních souborů na vašem disku.

Grafický všeuměl

Kdo už měl to štěstí si vyzkoušet práci s některým z profesionálních grafických programů typu Photoshop či Illustrator, možná po čase zjistil, že pro jejich plnohodnotné ovládnutí je nutná dlouhodobá praxe a hlavně množství času. Pokud těmito prostředky nedisponujete, Expression Design by vás mohl oslovit. Microsoft v podobě tohoto softwaru, jenž je mimochodem výsledkem jedné z jeho akvizic, uvedl na trh jednoduchý vektorový editor, kterému však nedělá problémy ani práce s bitmapovými objekty. Prostředí programu svým uživatelům nabízí práci se standardními vektorovými objekty (včetně podpory základních matematických operací jako je spojení čí průnik), podporu vrstev a cest. Práce s bitmapou je pak reprezentována např. podporou Live Effects – předem připravených efektů, které lze snadno aplikovat na označené objekty. Vytvořená grafická díla lze exportovat do řady běžných (JPG, BMP, PSD, PDF) i méně běžných (XAML, WDP) formátů, uživatele balíku MS Office pak jistě potěší podpora kopírování do schránky včetně zachování efektů jako je průhlednost či již zmiňované Life Effects. Co už potěší méně, to je samotné uživatelské prostředí, resp. jeho odezva. Bohužel Expression Design nepatří mezi nenáročné programy, a tak pokud nedisponujete dostatkem paměti, budete se muset obrnit občasným čekáním.

Knihovna médií

Nástroje pro správu médií patří v současné době, plné digitálních fotoaparátů a videokamer, mezi vděčné produkty softwarových firem. Je proto logické, že i Microsoft se uchází o svůj díl koláče a do boje vysílá program Expression Media. Podobně jako jeho „stájový“ kolega, i tento produkt je výsledkem akvizice, důsledkem čehož je na první pohled patrná nekonzistence v uživatelském rozhraní mezi oběma programy. Základní funkcí programu je již zmiňovaná správa multimediálních soubo-rů – obrázků, videa a souborů nejrůznějších formátů. Na rozdíl od jednodušších nástrojů obsahuje Expression Media podporu i řady exotičtějších formátů, jako je např. RAW, či podporu základních bitmapových operací s obrázky. Další silnou zbraní, která by program měla odlišit od konkurence, je důraz na katalogizační možnosti. Po prvním spuštění dojde k vytvoření katalogu všech multimediálních souborů na vašem disku, přičemž program bude i nadále monitorovat veškeré změny na pozadí. V souborech pak lze vyhledávat s využitím mnoha kritérií – od těch klasicky souborově orientovaných až k metadatům typu EXIF.

Verdikt

I když oba programy nabízejí užitečnou funkcionalitu, jako celek (resp. součást Expression Studia) působí nekonzistentně a alespoň uživatelské prostředí by bylo záhodno sladit. Pozornost bych věnoval i optimalizaci odezvy rozhraní. Přes tyto chyby mají oba co nabídnout a své uživatele si určitě najdou.

Microsoft Expression Design & Expression Media

Systémové požadavky:
Expression Design: Procesor 1 GHz; 512 RAM; 150 MB na disku; Windows XP (SP2) nebo Vista. Expression Media: Procesor 1 GHz; 1 GB RAM; 100 MB na disku; Windows XP (SP2), Vista nebo Apple Mac
• podpora souborových formátů, podpora MS Office
• rychlost programů, nekonzistentní
uživatelské rozhraní
K recenzi poskytla firma:
Microsoft
www.microsoft.cz

Autor článku