Hlavní navigace

Navigační systém Galileo spouští druhý satelit

29. 4. 2008

Sdílet

V neděli byl vyslán na oběžnou dráhu druhý experimentální satelit evropského navigačního systému Galileo.

V neděli byl vyslán na oběžnou dráhu druhý experimentální satelit evropského navigačního systému Galileo.

Dle European Space Agency nese družice Giove-B (Galileo In-Orbit Validation Element) zatím nejpřesnější atomové hodiny použité v kosmu. Družice byla vystřelena z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v neděli ve čtvrt na pět ráno místního času (sobota 22:16 GMT).

Atomové hodiny s odchylkou 1 ns denně zajistí velmi přesné určení polohy, zaměření funguje na principu měření vzájemného zpoždění signálů odeslaných současně z několika různých satelitů.

Vysoká přesnost atomových hodin umožní určit polohu objektu až na 30 centimetrů. Aby mohla být takováto přesnost zaručena, musí být hodiny vzájemně dokonale synchronizovány.

Předchozí testovací satelit, Giove-A, nesl na palubě atomové hodiny s odchylkou 10 ns denně.

Až bude navigační systém Galileo oficiálně spuštěn, každý ze třiceti satelitů ponese dvoje primární hodiny s přesností 1 ns a dvoje záložní s přesností 10 ns.

Projekt Galileo je provozován Evropskou Unií jako civilní alternativa k systému GPS provozovaném americkou armádou. Ačkoli je systém GPS dostupný také komerčním organizacím a veřejnosti, EU chce provozovat vlastní systém, který zůstane funkční i v případě války nebo politické rozepře s USA. Přestože jsou provozovány tři nezávislé navigační systémy (kromě amerického GPS ještě ruský GLONASS), je možná i jejich vzájemná spolupráce.
Nenechte si ujít:
Mapy od Google trnem v oku Pentagonu

Nová úroveň mobilní navigace - Maps 2.0

Nová PDA od Asusu obsahují telefon i navigaci

První satelit evropské navigační sítě Galileo odstartoval

Projekt Galileo je financován komerčními organizacemi, Evropská Unie se však na spuštění bude podílet částkou 3,4 miliard Eur, čímž má být zajištěno, že se systém skutečně uvede do provozu..

Umístění dalších satelitů na oběžnou dráhu je plánováno na rok 2010.