Hlavní navigace

Navigační všeuměl

1. 5. 2007

Sdílet

Má vůbec v době jednoúčelových kapesních navigací za pět či sedm tisíc včetně mapových podkladů ještě šanc...


Má vůbec v době jednoúčelových kapesních navigací za pět či sedm tisíc včetně mapových podkladů ještě šanci klasické Pocket PC s integrovaným GPS?
Má! Drtivá většina přístrojů typu vše v jednom vás totiž všemožně omezuje. Koupíte si levnější verzi a ejhle podrobné mapy jsou k dispozici jen pro dvě či tři země. Další je nutné za nemalý peníz dokoupit a to pouze od výrobce vašeho přístroje. Totéž platí o aktualizacích, doplňcích či nových funkcích. Vždy jste odkázáni pouze na to, co vám TomTom, Garmin, Mio či jiní výrobci nabídnou. Pravda je, že zejména první dvě jmenované firmy rozšíření a aktualizace map či nové funkce navigačního software nabízejí, proč se ale omezovat pouze na jednu z nich. Pořídíte-li si klasický Pocket PC s integrovaným GPS modulem, jsou vaše možnosti mnohem širší můžete si koupit TomTom Navigator 6, Mobile Navigator, turistické či cyklistické Smart Maps a mnohé další mapy. Nejste omezeni jen na Evropu či Spojené státy na internetu je možné dokoupit za pár dolarů mapy či programy, s nimiž se budete orientovat v Moskvě, Pekingu, Bangkoku či Hongkongu.
Pokud tedy vyžadujete všestranné řešení, které navíc můžete využívat i jako kapesní PC, mate možnost volby mezi PDA telefony podporujícími navigaci (ty nabízí Mio či HTC) a klasickým PDA. Acer c530 patří pochopitelně do druhé skupiny a je vhodný spíše jako rodinná či firemní navigace, kterou si budete půjčovat (zatímco PDA telefon s navigací je spíše pro ty, kdo chtějí mít GPS i s mapami neustále v kapse). Konfigurace PDA je vcelku skromná, navigačním programům by ale měla plně postačovat, příjemný je integrovaný Bluetooth či Wi-Fi (i když toho bychom se klidně zřekli a jako navigační přístroj zvolili levnější C510), standardní slot pro SD kartu pojme až 2 GB, relativně malý 2,8" LCD displej je velmi jasný a dobře čitelný i za denního světla. Pochvalu zaslouží výkonný reproduktor na zadní straně PDA i čtyři velká funkční tlačítka (s klasickým PDA popisem) a směrový kříž. Netradiční, ale praktický je posuvný přepínač Hold, umístěný na boku přístroje.
Ve výbavě nechybí jednoduché plátěné pouzdro, držák na čelní sklo s možností horizontální či vertikální instalace (nejedná se o běžný husí krk, ale o třídílné kloubové řešení, jehož střední část lze pro zkrácení vyjmout), držák přísavky na palubní desku, autonabíječka, klasická nabíječka a USB kabel. Asi největší chybou je absence příslušenství, které by umožňovalo c530 prakticky využít i jinde než v autě. Právě flexibilita operačního systému Pocket PC jej totiž předurčuje jako ideální navigaci pro cyklisty (ale třeba i motorkáře). Náklady na přibalení držáku na řidítka jsou přitom zanedbatelné (u konkurenčních přístrojů Mio se jedná o víceméně standardní výbavu).
Aceru se podařil výtečný kousek nabídnout další cenově dostupné PDA s integrovaným GPS. Malé rozměry a nízká hmotnost činí z "pětistovky" univerzální řešení do auta i do kapsy (škoda jen té absence držáku na řidítka). Daní za to je sice menší, ale jinak výtečný displej. Varianta c510 bez Wi-Fi je v prodeji už od cca 7 000 Kč včetně DPH, testovaná verze c530 stojí od 8 500 Kč výše. My bychom zvolili tu první jmenovanou; nevidíme důvod, proč u přístroje, který bude nejspíše sloužit především jako navigace, utrácet za Wi-Fi (v případě PDA telefonu s navigací by to pochopitelně bylo něco jiného).

Acer C510/C530

Cenově přístupná modelová řada jednoúčelových navigačních přistrojů z dílny
společnosti Acer.
Malé rozměry a hmotnost
cena/výkon (C510)
Chybí držák na kolo nebo motorku
Cena vč. DPH: 7 961 Kč (c510), 9 508 Kč (c530)
Zapůjčil: Acer ČR, www.acer.cz

Acer C530

CPU: Samsung SC32442 300 MHz
Paměť: 64 MB RAM, 128 MB Flash ROM,
SD slot Displej: 2,8" dotykový TFT,
320 x 240 bodů Baterie: 1 200 mAh Li-Ion
GPS: SiRF Star III, podpora TMC (TMC modul
není přibalen) Komunikace: USB 2.0,
Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g (pouze c530).

Autor článku