Hlavní navigace

Návod na instalaci grafické karty - 3.díl

14. 2. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Jen málokterý upgrade zajistí vašemu počítači takový nárůst výkonu jako upgrade grafické karty. Přinášíme vám proto návod, jak si poradit s instalací nové grafické karty.

Předcházející díl

 

 

Na svém počítači můžete upgradovat ledacos, nicméně jen málokterá komponenta dokáže zvýšit výkon vašeho stroje tak výrazně, jako je instalace nové grafické karty. Pouhou výměnou grafické karty přeměníte svůj počítač ze stroje, na němž si zahrajete výkonově méně náročné hry, na počítač, který bravurně zvládne přehrát i ty nejnáročnější herní tituly dneška.

Instalace grafické karty

Instalace grafické karty není nic tak příliš složitého a v podstatě k ní potřebujete jen novou grafickou kartu, váš počítače a křížový šroubovák. Než začnete s instalací grafické karty, nejdříve se přesvědčte, že je počítač vypnutý a že máte vytaženou zástrčku ze zásuvky.

Grafickou kartu budete instalovat na základní desku počítače do slotu PCI-E x16 (na obrázku to jsou ty dlouhé černé sloty)

Pokud nebudete potřebovat vyndat stávající grafickou kartu, protože instalujete grafickou kartu na novou základní desku, pak nejprve vyhledejte slot PCI-E x16, který se nachází nejblíže ke chladiči procesoru počítače. S největší pravděpodobností se bude na základní desce jednat o první nebo druhý slot pro rozšiřující kartu.

Zkontrolujte, že přístup k tomuto slotu neblokují žádné volné kabely. Pokud na základní desce vyměňujete starou grafickou kartu za novou, pak nejprve odpojte všechny kabely, které jsou ke staré grafické kartě připojeny, poté odšroubujte šroubek z držáku, který se nachází v počítačové skříni uvnitř vzadu, a poté teprve starou grafickou kartu vyndejte. U většiny základních desek se na konci slotu PCI-E nachází malá plastová západka, která přidržuje grafickou kartu na svém místě. Nezapomeňte proto tuto západku před vyndáním staré grafické karty uvolnit, abyste grafickou kartu mohli následně snadno vyjmout.

Nezapomeňte na západku, která se nachází na konci slotu PCI-E a která drží grafickou kartu na svém místě!

Nyní již můžete svoji novou grafickou kartu umístit do otevřeného a ničím neblokovaného slotu PCI-E x16. Pevně uchyťte kartu do slotu, zatlačte na umělohmotnou západku na konci slotu PCI-E, abyste grafickou kartu zajistili na svém místě. Poté vezměte šroubek a přišroubujte kovový držák grafické karty k počítačové skříni. Můžete přitom samozřejmě použít šroubek, který byl použit k přichycení staré grafické karty.

Grafická karta potřebuje více elektřiny! Grafická karta vám nepoběží, dokud ji nepřipojíte k napájení

Většina grafických karet (zejména těch výkonnějších – herních disponuje dalšími napájecími kabely. Pokud je to případ i vaší grafické karty, pak nezapomeňte připojit i tyto napájecí kabely PCI-E. Bez dodatečného napájení vám grafická karta nebude správně fungovat. Vlastně pokud tyto napájecí kabely nepřipojíte, nemusí se vám počítač ani spustit.

 

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?