Hlavní navigace

Nečekané možnosti Wi-Fi

1. 5. 2006

Sdílet

Výběr několika přístrojů pro vylepšení domácí Wi-Fi sítě Bezdrátové sítě Wi-Fi nemusíte používat je...


Výběr několika přístrojů pro vylepšení domácí Wi-Fi sítě


Bezdrátové sítě Wi-Fi nemusíte používat jen pro připojení notebooku. Ukážeme vám několik zajímavých hraček, díky nimž budete moci využívat bezdrátovou síť i pro telefonování, přehrávání videoi audiosouborů, sdílení souborů a k dalším činnostem. Průkopnickým dobám, kdy se sítě Wi-Fi zabydlovaly v našich domácnostech a sloužily především pro připojení notebooku k internetu, daly sbohem nové možnosti zařízení obohacených o připojení Wi-Fi.
a trhu se jich objevuje stále více a některé z nich jsou již dokonce k dostání i u nás. Fakt, že ne všechna zařízení jsou dostupná na našem trhu, je dán především nižší kupní silou obyvatelstva a tím, že kvůli pár prodaným kusům se prodejcům nevyplatí lokalizovat manuály či žádat o certifikaci ČTÚ. Případným zájemcům o oživení domácí Wi-Fi sítě tedy nezbývá, než si buď vybrat z produktů dostupných na našem trhu, nebo se uchýlit k individuálnímu dovozu (ale zde si musí dát dobrý pozor na kompatibilitu zařízení a záruční podmínky).
Navzdory všem nesnázím jsme se podívali na několik zajímavých mašinek, které mohou zlepšit využití domácí W-Fi sítě a rozšířit její funkci z převážně pracovního nástroje na univerzální komunikační prostředek počítačových i multimediálních periferií.

Hudba ze vzduchu

Hudební přehrávače obohacené o Wi-Fi připojení umožní poslouchat hudbu uloženou na vašem PC (či spíše na domácím multimediálním serveru) z jakéhokoliv místa, kam bezdrátová síť zasahuje, ať jsou to pokoje vašeho bytu či všechny místnosti domu, nebo dokonce jeho zahrada. Mašinky, které jsme měli možnost vyzkoušet, představují uživatelsky nejpříjemnější a nejpropracovanější kategorii multimediálních Wi-Fi periférií. Lze je standardními kabely připojit k samostatně napájeným reproduktorům či k zesilovači. Kromě přehrávání skladeb z vašeho PC umějí přistoupit přímo na internet a přehrávat internetová rádia. Pokud si takových přístrojů pořídíte více (například do každé místnosti jednu), umějí zároveň přehrávat jinou píseň ze stejného PC.
Vybrali jsme tři prověřené a ve světě populární přehrávače: DSM-120 MediaLounge Wireless Music PLayer společnosti D-Link, SoundBridge M1000 od firmy Roku a Squeezebox od Slim Devices. SoundBridge a Squeezebox nabízejí skvělá ovládací rozhraní, výbornou zvukovou kvalitu a dobré dílenské zpracování. Díky výjimečným funkcím se nám nejvíce líbí Squeezebox.

D-Link DSM-120

Stylový přehrávač streamované hudby obsahuje kromě standardního analogového výstupu i digitální optický výstup, díky němž jej lze připojit ke kvalitním reproduktorům. Podporuje většinu nechráněných hudebních formátů, ale nedovede si poradit s iTunes soubory AAC. Podporuje však přehrávání Windows DRM-10 i chráněné formáty Napster a Rhapsody (prostřednictvím Windows Media Connect).
USB port umístěný na horní straně zařízení umožňuje přehrávání hudby z USB flash disků a lze do něj instalovat 2,5palcový pevný disk. Může rovněž fungovat jako budík přehrávající skladby z interního HDD disku (ale už ne z USB flash disku).
Pár věcí nás ovšem zklamalo. Například dodávaný software pro organizování adresářů není zrovna uživatelsky přívětivý. Přiloženým dálkovým ovladačem vkládáte názvy souborů či další textové informace jen velmi těžko. Jedinou možnost pro internetové rádio představuje pouze Live365.

Roku Soundbridge M1000

Elegantní přehrávač s velkým podsvíceným displejem nabízí digitální a koaxiální výstup a podporuje Windows DRM, iTunes a nechráněné hudební formáty AAC.
Zajímavé je, že k tomuto zařízení nedostanete žádný instalační software. Místo něj můžete použít Windows Media Connect či některý z řady oblíbených softwarových přehrávačů iTunes, Musicmatch, Napster a Rhapsody. Můžete rovněž sáhnout po konkurenčním opensourcovém programu společnosti Slim Device s názvem SlimServer, který podporuje FLAC a Ogg Vorbis.
Obdivovali jsme skvělý displej, výborné rozhraní internetového rádia s velkou škálou podporovaných stanic včetně Rhapsody. Ale stejně jako v předchozím případě bychom na dálkovém ovladači ocenili tlačítka pro vkládání textu.
V současné době uvádí Roku na trh i verzi R1000 s budíkem a přednastavenými 18 stanicemi internetového rádia.

Slim Devices Squeezebox

Tento přehrávač se nám líbil nejvíce. Elegantní zařízení používá Wi-Fi standard 802.11g (SoundBridge má pomalejší 802.11b) a jako jediný z této trojice podporuje šifrování WPA, tedy bezpečnějšího nástupce šifrování WEP, používaného ostatními přístroji. Funkce budíku a konektor jack pro sluchátka dělá z tohoto přehrávače ideálního společníka na noční stolek.
Zprovoznění přehrávače (vybaveného dálkovým ovladačem s tlačítky pro vkládání alfanumerického textu) trvalo pouze pár minut. Na straně PC se instaluje snadno ovladatelný software SlimServer.
SlimServer umí přehrávat prakticky jakýkoliv nechráněný formát digitální hudby včetně AAC, ale neumí skladby kódované DRM. Z internetových streamů podporuje Live365, Radilko a Shoutcast, podle vyjádření společnosti se podpora Rhapsody již chystá.
Přístroj navíc nabízí ještě jednu třešinku: na displeji můžete číst RSS zprávy, aniž byste přistupovali k PC.

Osvoboďte filmy a fotografie

Pokud vám nestačí jen hudba, existují i přehrávače, které dokáží streamovat video a zobrazovat fotografie. Krabičky o velikosti videa dokáží posílat filmy či obrázky uložené na pevném disku počítače na jakýkoliv televizní přijímač, samozřejmě bez nutnosti rozvádět kabely. Zařízení, která zde představíme, obsahují rovněž plnohodnotný DVD přehrávač s progresivním skenováním, takže je můžete použít i jako základ pro vaše domácí DVD kino.
Bufalo LinkTheater PC-P3LWG/DVD a D-Link DSM-320RD MediaLounge Wireless Media Player jsou levnější variantou plně vybaveného PC s Windows Media Center a bezdrátovou výbavou, ale rozhraní těchto ambiciózních počítačů jsou poměrně limitovaná. LinkThetaer nabízí výstup o vysokém rozlišení (jak 720p, tak 1 080i), dálkové ovládání a špičková rozhraní, což z něj činí ideální přístroj pro bezdrátové přehrávání videa.
Oba boxy jsou osazeny běžnými AV výstupy, včetně kompozitního, komponentního a S-Videa, navíc mají i optický audiovýstup. V rámci naší testovací sítě 802.11g bylo přehrávání relativně plynulé. Oba podporují Windows Media Connect a UPnP (Universal Plug and Play) AV standardy, jež umožňují streamování multimediálních souborů ze síťově připojených úložných disků.

D-Link DSM-320RD

V České republice lze tento přístroj koupit v několika internetových obchodech a jeho cena se pohybuje okolo 8 000 Kč vč. DPH. DSM-320RD představuje oproti předchozímu modelu DSM-120, který zvládal pouze audio, výrazný posun. Nabízí nejen výbornou kvalitu zvuku, ale podporuje širokou škálu hudebních formátů, včetně Live365 a Radio@AOL. Je rovněž vybaven integrovanou čtečkou pěti typů paměťových karet. Kvalita zobrazování fotografií a přehrávání videa je však poměrně omezená, a to především kvůli logickým omezením televizní obrazovky v porovnání s počítačovým monitorem. Pokud tedy nevlastníte HDTV televizor, bude rozlišení obrazu sníženo na 720 x 480 a může dojít k ořezu okrajů.
Navigace k adresáři obsahujícímu fotografie a výběr jednotlivých obrázků byla prostřednictvím přehrávače snadná, navíc lze k sekvenci promítaných snímků zvolit odpovídající hudební doprovod.
Souborů s videoobsahem se problém, který postihuje zobrazování obrázků, netýká. Většina standardních formátů, v nichž se videa ukládají na počítači, je již ve správném poměru stran a rozlišení odpovídajícím TV přijímačům. U systému D-Link jsme se setkali se stejnou kvalitou TV obrazu jako na monitoru. Hlavní výhradou je absence HDTV výstupu (D-Link nabízí dražší modely DSM-520 s podporou HD a konektorem HDMI, ty ale nemají vestavěný DVD přehrávač a čtečku paměťových karet). Stejně jako u modelu DSM-120 jsme nebyli spokojeni s dálkovým ovladačem, jenž má malá a přespříliš citlivá tlačítka.

Buffalo LinkTheater

Tento přehrávač se nám z řady důvodů líbil více. Kvalita hudební reprodukce byla vynikající a oceňujeme rovněž možnost zobrazení obalu alba u MP3 souborů. Co se týče přehrávání filmů, LinkTheater podporuje formát DivX a vlastníte-li HDTV, dokáže zobrazit fotografie i videa ve vyšší kvalitě než DSM-320RD.

Slingbox a TiVoToGo

Výše popisované krabičky vám dovolí bezdrátově přehrávat mediální obsah PC na televizním přijímači, pokud ale chcete sledovat TV program na počítači, který je umístěn v jiné místnosti než TV přijímač, můžete zvolit buď Slingbox společnosti Sling Media, či TiVoToGo od firmy TiVo. Ani jeden z nich bohužel stále není na českém na trhu k sehnání.
V případě TiVo lze zakoupit USB adapter 802.11g a v kombinaci se sharewarem TiVo Desktop lze vypalovat TV vysílání z jakéhokoliv připojeného přijímače přímo na DVD vypalovačce v PC nebo jej uložit na pevný disk.
Slingbox jde ještě dále a umožňuje posílat do PC vzduchem jakékoliv video téměř z jakéhokoliv zdroje včetně kabelové televize, satelitu, DVD, videorekordéru či jakéhokoliv digitálního rekordéru. Váš počítač navíc může být nejen v jiné místnosti, ale kdekoliv, kde jste připojeni k internetu. Slingbox prostě pošle vaši televizi za vámi. K tomu je ale nutné dokoupit ethernetový bridge 802.11g a smířit se s o něco horší kvalitou obrazu než při běžném TV vysílání.

VoIP bez drátů

Výhody volání přes internet nemusíme dlouze popisovat. I když to tak nevypadalo, VoIP telefonování se konečně usadilo i v domácnostech a stává se nejlevnější variantou hlasové komunikace především v rámci mezinárodních hovorů. Pokud ale někdo používá tento způsob telefonování častěji a jen lituje, že je opět jako v době klasických telefonů přivázán šňůrou, může si dnes vybrat z několika bezdrátových Wi-Fi telefonů, které navíc disponují dalšími výhodami známými ze světa klasických mobilů, hlavně informacemi o tom, kdo volá, a telefonním seznamem. Navíc můžete takový telefon brát i s sebou do kaváren či ještě lépe na zahraniční cesty a levně volat z jakéhokoliv místa s Wi-Fi pokrytím. Pořídíte-li si navíc cestovní Wi-Fi router, budete moci volat i z míst, která nejsou pokryta Wi-Fi siganálem, ale jsou vybavena ethernetovou zdířkou s přístupem na internet. Samozřejmě existuje i několik mobilních telefonů (jako třeba Nokia Communicator 9300i) vybavených Wi-Fi technologií, ale ty jsou vesměs velmi drahé a jejich cena překročí součet cen normálního mobilu a bezdrátového Wi-Fi telefonu.
V minulém čísle jsme vám představili VoIP bezdrátový telefon Zyxel Prestige P2000W V2, takže zde zmíníme pouze základní údaje. Jde o vcelku elegantní telefon s modře podsvíceným třířádkovým displejem. Telefon jsme instalovali v našem testcentru i doma, a to s odlišnými zkušenostmi. Zatímco v testcentru proběhla instalace hladce a první hovor jsme byli schopni uskutečnit během několika minut, v prostředí domácí sítě jsme přístroj uváděli do chodu podstatně déle a potřebovali jsme nejen český manuál, ale zkušenosti a znalosti, které v něm popsány nebyly. Telefon bohužel neumí využívat více SIP účtů současně a chybí mu podpora WPA. Jeho cena je poměrně vysoká zaplatíte za něj téměř 5 000 Kč.

Stahujte snímky

Digitální fotoaparáty dostaly Wi-Fi rozhraní vcelku nedávno. Nápad vybavit foťák bezdrátovým rozhraním je vcelku logický, už jen kvůli tomu, aby s sebou uživatel nemusel na dovolenou tahat čtečku či USB kabel. Nemusíte s sebou pak nosit vlastně ani notebook, stačí zajít do internetové kavárny a odeslat fotografie na svůj e-mail.
Bohužel to ale ještě v současnosti není tak snadné. Ani čtyřmegapixelový Kodak EasyShare-one, ani pětimegapixelový Nikon Coolpix P2 neumí všechny věci, které bychom si představovali. Zatím tedy doporučujeme vybírat digitální fotoaparát spíše podle toho, jaké snímky pořizuje, než podle toho, jestli má Wi-Fi ale v tomto článku se bavíme hlavně o bezdrátové komunikaci, tak se na oba modely podíváme podrobněji.

Kodak EasyShare-one

Za přibližně 10 000 Kč získáte v současnosti jediný fotoaparát, který se umí připojit přímo na internet. Uploadovat snímky lze pomocí galerie Kodak Easyshare (www.kodakgallery.com), a to maximální rychlostí odpovídající standardu 802.11b. Odkaz na uložené fotografie pak můžete poslat svým známým.
EasyShare-on se neovládá zrovna nejsnadněji a celkem nás zklamala i další omezení. Podporuje sice šifrování WEP i WPA, ale aparát se neumí připojit do Wi-Fi sítí s logovací stránkou, což je bohužel případ většiny veřejných hotspotů. Další nevýhodou je fakt, že ke stažení snímků na notebook musíte mít nainstalovaný program EasyShare Gallery a že nelze posílat snímky o plném rozlišení přímo na vybraný e-mail. Místo toho pošlete náhled a odkaz na galerii.

Nikon Coolpix P2

Většina funkcí tohoto aparátu je ještě omezenější než u předchozího Kodaku. Integrované Wi-Fi můžete použít k přenosu snímků do počítače či notebooku a na tiskárnu, a to vyšší rychlosti 802.11g včetně šifrování WEP i WPA. Bohužel však tento přenos není snadný a vyžaduje nejen software na straně PC, ale i složitější nastavení fotoaparátu. Připojit USB kabel je opravdu o dost jednodušší a rychlejší. Ani Coolpix P2 nenabízí podporu pro využití v hotspotech, pro posílání snímků e-mailem či pro přímý upload na internet.
Příjemnou funkcí "pé dvojky" je možnost obejít ukládání na paměťovou kartu a odesílání snímků přímo na počítač umístěný v dosahu domácí či kancelářské Wi-Fi sítě. Tuto funkci ocení hlavně fotografická studia či laboratoře. V Česku jej pořídíte za necelých 9 000 Kč. Stejné Wi-Fi funkce nabízí i 8megapixelové modely Nikon Coolpix P1 a P3, které lze pořídit přibližně za 12 000 Kč.

Skrýté oči bez šťopek

V oblasti kamer je technologie Wi-Fi opravdu praktická a využívá ji stále více produktů. Slouží jako webcamy, bezpečnostní kamery i jako kamery pro dohled nad dětmi. Jejich použití je přitom tak jednoduché Wi-Fi kameru jen vybalíte, připnete na držák kdekoliv v bytě nebo venku a sledujete její obraz na internetu. Ceny takových modelů se pohybují od několika tisíc korun až po desetitisíce.
Podívali jsme se na zařízení z produkce firem D-Link, Linksys a Panasonic. Všechny modely byly vybaveny standardem 802.11g, detektorem pohybu umožňujícím snímání scény i možností upozornění na e-mailovou adresu, nebo snímáním statických či pohyblivých obrázků podle předem naplánovaného rozvrhu. I když umí přenášet bezdrátově video, úplně bez kabelů se neobejdeme, jelikož nemůže pracovat na baterie a je tedy potřeba napájení.
Všechny tři kamery podporují dynamické DNS překládání internetových adres, ale pro využití této funkce je třeba doladit nastavení sítě a doporučujeme dobře nastavit zaheslování, aby se vám do kamery nikdo nenaboural.

Linksys WVC54GC

Poměrně miniaturní kameru lze koupit za cca 3 700 Kč. Snímá obraz s rozlišením 320 x 240 pixelů, a to pouze bez zvuku. Podporuje šifrování WPA a dodává se s příjemným softwarem, který umožňuje spravovat více kamer v jednom okně. Nastavení kamery je provedeno prostřednictvím webového rozhraní, podobného, jaké známe například z routerů.

D-Link DCS-6620G

Tato kamera představuje jednu z nejluxusnějších a nejvybavenějších alternativ pro bezdrátové sledování hlídaného prostoru. Její cena se pohybuje okolo 900 dolarů a v Čechách lze koupit jen její levnější a hůře vybavenou příbuznou DCS-2100G nebo základní model DCS-950G, a to přibližně 5 000, respektive 7 500 Kč. Model DCS-6620G však nabízí 10násobbný optický zoom a pomocí dálkového ovládání jej lze otáčet i sklápět. Obraz této kamery byl také díky rozlišení 704 x 480 pixelů z této trojice nejlepší. Samozřejmostí je podpora WPA. Součástí dodávky je software s velkou škálou funkcí, který ale není zdaleka tak uživatelsky příjemný jako u Linksysu a potěší spíše techničtěji založené uživatele.

Panasonic BB-HCM371A

Panasonic nabízí luxusní a drahou bezdrátovou kameru, která v době uzávěrky nebyla dostupná na českém trhu. Její cena je činí asi 780 dolarů, nabízí dvousměrný zvuk, možnost venkovní instalace, dálkové ovládání natáčení pohledu, ale chybí ji WPA a zoom. Dodává se se sofistikovaným softwarem, určeným pro profesionální uživatele. Levnější a parametricky horší variantou (dostupnou na českém trhu) je BL-C30, jež je k mání za přibližně 9 500 Kč.
6 0210/BAM o

Plynulejší streamování

Zvláště při sledování videa, ale i při poslechu hudby či telefonování jsou výpadky způsobené přehlcením sítě velmi rušivé. O to, aby nedocházelo k zatuhnutí obrazu či k výpadkům zvuku, se může postarat tzv. Quality of Service, tedy QoS. Jedná se v podstatě o nastavení přenosové priority určitého typu dat, v tomto případě multimédií. IEEE vytváří standard pro QoS, jenž se nazývá 802.11e. Zatím propaguje Wi-Fi Aliance dočasný standard (částečně shodný s 802.11e), nazvaný WMM (Wi-Fi Multimedia). Možnost nastavení QoS mají i některé routery. Kupujete-li nový router nebo jiné Wi-Fi zařízení, přesvědčte se, zda podporuje WMM či 802.11e, nebo zda výrobce alespoň plánuje tuto podporu začlenit později formou upgradu firmwaru. Nezapomeňte však, že router a Wi-Fi karta musí pracovat se stejnou QoS technologií.

Zvětšete si úložný prostor

Síťový pevný disk představuje jednu z nejlepších investic pro domácí síť, ať již se jedná o síť drátovou či bezdrátovou. Využíváte--li v ní multimédia (a to byste měli), stejně potřebujete hodně místa. Síťově připojitelné pevné disky, neboli NAS (Network Attached Storage), mohou nabídnout řadu dalších výhod, jako třeba automatické zálohování více počítačů (k tomu je potřeba speciální software) a heslem chráněné adresáře pro každého člena domácnosti. Pokud disk podporuje standard Universal Plug and Play (UPnP), je navíc možné z něj přehrávat multimediální obsah, aniž by procházel počítačem. Přidání NAS disku do sítě je jednoduché. Většina jednotek NAS je vybavena ethernetovým konektorem, který se připojí do volného portu na routeru (většina Wi-Fi routerů obsahuje ethernetový port). I když existují jednotky NAS přímo vybavené bezdrátovou technologií, doporučujeme spíše ty s kabelem, a to jak z hlediska ceny, tak hlavně kvůli problémům s propustností.
Výhody síťového úložiště však můžete získat i bez pořizování speciálního NAS disku. Vlastníte-li již externí USB disk, můžete jej připojit do sítě prostřednictvím Wi-Fi routeru s USB portem nebo pomocí speciálního adaptéru, který z USB disku vytvoří ethernetovou přípojku.

Připojte jiná zařízení

Chcete-li k domácí Wi-Fi síti připojit i další zařízení, jako například tiskárny či herní konzoly, můžete tak učinit pomocí tzv. Wireless Bridge. Dobrou volbou je například Belkin F5D7330 Wireless G Ethernet Bridge & Game Adapter za cca 2 000 Kč. Instalace je jednoduchá: stačí jej připojit k ethernetovému portu zařízení, které chcete připojit, k jeho uvedení do chodu nejsou potřeba žádné ovladače či speciální programy. Možná budete muset předtím připojit bridge k počítači, pomocí kterého nastavíte správné hodnoty šifrování WPA či WEP, ale to je vše.

Byl pro vás článek přínosný?