Hlavní navigace

Nedoceněná obrázková hesla ve Windows 8 - 1. díl

5. 4. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ve Windows 8 se dají pro zabezpečení uživatelských účtů kromě klasických znakových hesel použít i tzv. obrázková hesla. Jedná se sice v současnosti o poněkud opomíjenou funkci, která ale má před sebou podle všeho skvělou budoucnost. Vytvořte si v operačním systému Windows 8 obrázkové heslo i vy!

Ať již Windows 8 milujete nebo nenávidíte, faktem je, že se jedná o operační systém, který v současnosti u osobních počítačů jednoznačně vede. V podstatě je to tedy Microsoft, který udává směr vývoje v oblasti operačních systémů pro osobní počítače. Navíc se Microsoft nyní snaží prosadit i na trhu s mobilními zařízeními. Nejnovější verze operačního systému Windows je navržena tak, aby ji bylo možné používat i na dotykových zařízeních. Jednoznačnou výhodou tohoto trendu vývoje je daleko intuitivnější a jednodušší ovládání Windows na všech zařízeních.

Jednou z funkcí, která jednoznačně patří k naprostým novinkám, jsou ve Windows 8 obrázková hesla představující zcela nový alternativní systém používání hesel, s jakým se naprostá většina uživatelů Windows 8 ještě neměla možnost nikdy setkat.

Faktem je, že výraz obrázkové heslo není právě nejvhodnější. Možná se mu tak říká proto, že tento typ hesla pro přístup do počítače zadáváte pomocí obrázku a nikoliv pomocí řetězce znaků. Podstatou obrázkového hesla však není revení obrázku, jak by možná mohl pojem obrázkové heslo vyvolat, ale pouze črtání vlastní posloupnosti gest, kterou se ověří vaše identita. Pokud například použijete jako obrázek rodinnou fotografii, pak gestem může být třeba rovná čára vedoucí od nosu jedné osoby k nosu jiné osoby. Možná by se měla tato hesla označit spíš jako hesla gesty, ale pravdou je, že tento název nezní tak atraktivně.

Popularitě obrázkových hesel bohužel nepřispívá přehnané přirovnávání této funkce k systémům pro přihlašování do mobilů a tabletů, které rovněž využívají gesta. Podle všeho se zdá, že tato funkce odrazuje skalní fanoušky desktopových počítačů, kteří by případně byli jinak ochotni přejít na Windows 8. A je to dost škoda, protože obrázková hesla jsou skutečně vydařenou alternativou ke klasickým heslům a v podstatě by bývala mohla být integrována do operačních systémů pro osobní počítače už dávno.

Tato obrázková hesla přirozeně nemusí být lepší než klasická znaková hesla, nicméně by mohla představovat další a možná i přirozenější způsob pro přihlašování uživatelů do operačního systému počítače. Rozhodně se nedá říci, že by obrázková hesla byla méně bezpečná než klasická hesla znaková.

Příště se budeme věnovat gestům v obrázkovém hesle jakožto alternativě znakového hesla. Poznáme, že i tato novinka má kromě svých nepopiratelných výhod i svoje stinné stránky.

Byl pro vás článek přínosný?