Hlavní navigace

Need for Speed: Carbon

16. 2. 2007

Sdílet

Sérii Need for Speed zná snad každý, kdo někdy alespoň zběžně slyšel něco o počítačových hrách. Arkádová závodní řada od společnosti Electronic Arts dostala během posledních dílů silně „tuningovou“ fazónu a aktuální díl v tomto trendu pokračuje.

Letošní kousky ze stáje EA se bohužel vesměs nesou v opakování již použitých nápadů, a výjimkou není ani Need for Speed: Carbon. Do značné míry se tu opakují prvky použité v posledních dvou hrách této řady – tedy v titulech Underground 2 a Most Wanted. Hlavní hrdina přichází do města Palmont City a jeho hlavním cílem je ovládnout město; ne jako starosta či král podsvětí, ale jako nejuznávanější a nejvlivnější závodník.



Nelegální závody probíhají – bohužel – jen v nočních hodinách, přičemž postupné zdolávání soupeřů přináší peníze a hlavně zvyšující se prestiž. Vítězstvím nad šéfy konkurenčních gangů si pak postupně podmaňujete město, přičemž v ovládaných čtvrtích je snazší třeba pořídit nové díly do svých plechových miláčků. Vozů je opravu požehnaně, kolem padesáti typů, a jsou rozděleny do tří kategorií – Muscle, Exotic a Tuner. Ať už dáte přednost jakékoliv, budete si moci při jejich „vytunění“ vychutnat zajímavou novinku. Tou je funkce Autoscuplt, která umožňuje v reálném čase měnit jednotlivé části vozu a vymodelovat si své káry přesně podle svých představ. Což je fajn.



I když spoustu času strávíte v garáži a obchodech, hlavním náplní hry je samozřejmě jízda jako taková. Samozřejmě můžete volně jezdit po slušně, i když nijak vyloženě převratně navrženém městě, ale hlavně se určitě co nevidět pustíte do jednotlivých závodů. Jejich variabilita bohužel není nijak převratná, skoro bychom až řekli, že v tomto směru se jedná o krok zpět; na rozdíl od dřívějších dílů zde totiž nenajdete třeba oblíbený režim „drag“, čili jízdu na relativně rovné trati, kdy hráč ovlivňuje jen přejíždění z pruhu do pruhu a koncentruje se zejména na co nejrychlejší start a plynulé řazení. Naopak další netradiční mód – drift – zůstal zachován, i když doznal některých změn. Jde o jízdu smykem po vybrané trati, respektive okruhu, kdy za počet a délku smyků dostává hráč body; a jeho cílem je samozřejmě najezdit vyšší skóre nežli jeho soupeři. Princip driftu zůstal, nicméně ovládání se trochu změnilo a správné smykování je potřeba znovu natrénovat. Základní závodní režimy, jako je třeba Sprint nebo časovka, samozřejmě ve hře najdeme.



Přírůstkem mezi režimy závodů je duel, který je spojen s dalším proklamovaným lákadlem – jízdou v kaňonech obklopujících město. Ve dvoukolovém duelu proti sobě stojí dva závodníci, přičemž jeden z nich má na startu menší náskok a druhý se jej snaží co nejtěsněji držet. Ve druhém kole se role otočí a na konci závodů se bodově ohodnotí, kdo byl lepším stíhačem. Vzhledem k tomu, že se závodí na poměrně úzkých serpentinách, není duel žádná legrace; navíc v dřívějších dílech série Need for Speed nerozbitná svodidla, o které se dalo v duchu arkádového závodění vesele odrážet, v tomto režimu tak pevná nejsou a neopatrná jízda může lehce skončit vyhlídkovým letem na dno kaňonu. Nechybí samozřejmě ani honičky s policií.



Zajímavou novinkou je management týmu; hráč může s rostoucí prestiží najímat různé parťáky, kteří mu mohou pomoci v závodech i mimo ně. Při samotné jízdě může využít služeb skauta, který poradí nejkratší cestu, jenž se snaží znepříjemnit život vašim soupeřům, a tahouna, který pro vás vytvoří vzduchovou kapsu a může vás tak chvíli „táhnout“. Kromě toho mohou někteří členové vašeho týmu pomoci třeba k levnějším náhradním dílům v obchodech.



Grafické zpracování je rozhodně nadprůměrné, nicméně ani v téhle oblasti se nejedná o vyloženou revoluci; při pohledu na Carbon se nám spíše opět vybavují starší díly. Celkově lze o hře říci, že se opět jedná o příjemné arkádové závodění, které ovšem kromě tvorby závodnické party a vymakaného modelování vozu nepřináší až tak moc nových nápadů, jak bychom si přáli.



Hodnocení: 7,6
Výrobce: EA Black Box
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: Titulky
Cena: 1499 Kč
Multiplayer: ano



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 1321 Kč s DPH.