Hlavní navigace

Nehalem v podání Gigabyte

24. 9. 2008

Sdílet

Nová architektura procesorů Intel Nehalem, a s ní i nové procesory Core i7, jsou tu už za několik dní, a tak je čas se podívat na další desku určenou pro tyto procesory.

Tentokrát jde o Gigabyte EX58-Extreme postavenou na čipsetu Intel X58, který bude ze začátku jediným, který dokáže nové Nehalemy ukočírovat. Deska je samozřejmě určena pro procesory s jádrem Bloomfield, nabídne proto šest paměťových DDR3 slotů, přičemž paměti budete muset osazovat po trojicích z důvodu tříkanálového přístupu.

Na fotografiích můžete dále vidět trojici PCI Express x16 slotů revize 2.0, které budou umět jak ATI Crossfire s až třemi kartami ATI Radeon, tak NVIDIA SLI s kartami GeForce včetně tří karet v SLI (tzv. Tri-SLI). Z rozšiřujících slotů je dále přítomen jeden PCI Express x1, jeden PCI Express x4 a dva klasické PCI sloty.

Ani s další výbavou Gigabyte neváhal a na desce najdete deset SATA portů, dvojici gigabitových síťových karet, integrovaný 7.1 zvuk a spoustu dalšího. Nechybí ani perličky jako je zálohovaný BIOS v případě, že naflashujete omylem špatný, či malý displej s číselnými kódy v případě problémů.

Pokud se však na desku dívám, něco mi říká, že tohle i přes název EX58-Extreme není vlajkový model Gigabyte. Tím se nepochybně stane jiný, ale více informací zatím k dispozici nemáme.

Deska by se na trh měla dostat společně s novými procesory Intel za zatím neupřesněnou cenu. Za fotografie děkujeme serveru TweakTown.

- - Tomáš Šulc

CS24