Hlavní navigace

Nehalemy pro servery: Přichází revoluce v oblasti výkonu a spotřeby?

1. 4. 2009

Sdílet

Společnost Intel uvedla na trh novou generaci serverových procesorů Xeon 5500 postavených na mikroarchitektuře Nehalem a označované také jako Nehalem EP.

Série 5500 zahrnuje tři kategorie – první je nazvána jako „Basic“, v níž je obsažen jediný dvoujádrový model E5502 s frekvencí 1,86 GHz a dále čtyřjádrové Xeony E5504 s taktem 2 GHz a E5506 na frekvenci 2,13 GHz. Tyto modely mají 4 MB L3 cache, nedisponují hyper-threadingem (možnost zpracovávat každým jádrem více řádků kódu současně) ani funkcí Turbo Boost (dočasné zvýšené frekvence) a podporují paměti s maximální frekvencí 800 MHz. Druhá kategorie „Standard“ zahrnuje čtyřjádrové modely E5520, E5530 a E5540 s frekvencemi 2,26 GHz, 2,40 GHz resp. 2,53 GHz a tyto čipy již disponují 8 MB L3 cache, hyper-threadingem, technologií Turbo Boost s možností nárazového zvýšení frekvence o 266 MHz a podporou pamětí s frekvencí 1 066 MHz. Nejvyšší kategorie Advanced pak zahrnuje čipy X5550, X5560 a X5570 na frekvencích 2,66 GHz, 2,80 GHz a 2,93 GHz, které jsou narozdíl od předcházející kategorie vybavené navíc ještě podporou pamětí s taktem 1 333 MHz a technologií Turbo Boost s možností zrychlení o 400 MHz.

Tyto čipy jsou do jedno- a dvoupaticových serverů a pracovních stanic a v druhé polovině roku chystá Intel doplnit svoji nabídku ještě o Nehalemy EX, které mají disponovat až osmi jádry a budou určeny pro čtyř- a osmipaticové servery. Podobně jako u dřívějších řad Xeonů nechybí novým modelům funkce dynamické virtualizace, která podporuje přesun virtuálních strojů mezi servery za běhu (tzv. živá migrace) a Intel také podle svých slov výrazně zapracoval na spotřebě, která oproti dva roky starým Xeonům 5400 nyní při zatížení klesá o 12 % a v režimu nečinnosti pak o celých 47 %.

První komentáře analytiků jsou víceméně příznivé a většina se jich shoduje na tom, že se jedná o výrazný krok kupředu a o důvod pro upgrade ze starších čipů. Jim McGregor, analytik společnosti In-Stat, označuje vydání Xeonů 5500 za jeden z největších skoků pro Intel a podle něj jejich architektura výrazně překonává omezení dřívějších modelů. To koresponduje i s tvrzením samotného Intelu, že nové Nehalemy jsou nejvýraznějším posunem od doby Pentia Pro. Podle Dana Oldse, vedoucího analytika v Gabriel Consulting Group, je asi nejdůležitější změnou tříkanálový paměťový řadič integrovaný přímo do procesoru, který mu umožňuje rychleji komunikovat s pamětí a odstranit zbytečnou latenci, což by v důsledku mělo znamenat vyšší výkon celého serveru.

I přes nové funkce však Olds varuje, že díky současné ekonomické situaci mohou mít serverové Nehalemy problém najít kupce, protože organizace se snaží redukovat své výdaje a vydržet se stávající IT infrastrukturou během trvání recese. Intel je však přesvědčený, že právě nové Xeony díky nižší energetické náročnosti a vyššímu výkonu nabídnou firmám v recesi způsob, jak ušetřit. 21 nových serverů s Nehalemy EP totiž podle Intelu výkonem nahradí 184 serverů s jednojádrovými procesory z roku 2005, ovšem při 92% redukci ceny za spotřebovanou energii a 89% poklesu nároků na prostor.

Své první pracovní stanice či servery s Xeony 5500 již oznámila řada velkých výrobců, někteří už i před oficiálním uvedením nových procesorů na trh. Například Apple představil nové zástupce řady Mac Pro s jedním nebo dvěma Nehalemy EP, Dell pak uvedl blade servery PowerEdge M610 a M710 (první model je s poloviční a druhý s plnou velikostí), Fujitsu Siemens nového zástupce své řady Primergy s označením S5. Společnost HP rozšířila své portfolio o 11 nových modelů serverů z řady Proliant s Xeony 5500 a IBM uvedla server s poloviční hloubkou System x iDataPlex dx360 M2, dále server System x3550 M2 pro U1 rack a System x3650 pro U2 rack a také nový BladeCenter HS22, přičemž všechny mohou být osazeny až dvěma Xeony z nejvyšší kategorie Advanced a frekvencí 2,93 GHz.