Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 3.díl

16. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
V dnešním pokračování se zaměříme na obnovu dat ze zálohy a obnovu celého systému z bitové kopie.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

 


Obnovení souborů

Obnovení souborů ze zálohy

Proces obnovení souborů ze zálohy je poměrně snadný. Nejprve se ujistěte, že máte k počítači připojené datové úložiště nesoucí zálohu, následně z ovládacích panelů spusťte nástroj Zálohování a obnovení a rozhodněte se, zda si přejete obnovit všechna zálohovaná data, nebo pouze vybrané složky či soubory.

obnovit soubory

Pro obnovení všech dat stiskněte tlačítko Obnovit soubory umístěné v sekci Obnovení a v následujícím okně zvolte tlačítko Vyhledat složky. V průzkumníku vyberte požadovanou složku a klikněte na tlačítko Přidat složku. Pokračujte tlačítkem Další a nakonec vyberte, zda se mají data obnovit Do původního umístění či Do následujícího umístění, kde specifikujete novou cestu. Obnovu zahajte tlačítkem Obnovit.

přidat složku

Pro obnovení specifických souborů můžete postupovat prakticky stejně, pouze namísto tlačítka Vyhledat složky stisknete Vyhledat soubory a opět v průzkumníku vyberete požadovaná data. Využít můžete rovněž tlačítko Hledat, které vám poslouží v případě, kdy neznáte přesné umístění požadovaných souborů, avšak znáte jejich celý nebo aspoň částečný název.

 

Obnovení počítače z bitové kopie

Pakliže jste si provedli zálohu bitové kopie systému tak, jak jsme si popsali v minulém díle, je vhodné vytvořit si současně disk pro opravu systému, který uplatníte v případě, kdy systém zhavaruje tak, že nebude možné vůbec nabootovat do Windows. Otevřete nástroj Zálohování a obnovení, v levém panelu zvolte možnost Vytvořit disk pro opravu systému, v následujícím okně zvolte optickou mechaniku s připraveným prázdným diskem CD nebo DVD a klikněte na tlačítko Vytvořit disk.

disk pro opravu systému

Pro obnovení systému z bitové kopie existují tři možnosti, avšak pro každou z nich platí, že nelze vybrat jednotlivé složky či soubory, nýbrž bude obnova kompletně celá bitová kopie včetně nainstalovaných programů a systémových nastavení, což přemaže aktuální stav disku vašeho počítače! Bitová kopie uvede systém do podoby, v níž se nacházel, když jste bitovou kopii provedli. Než s obnovou započnete, ujistěte se, že máte k dispozici úložné zařízení (externí disk, optická média apod.), na nějž jste zálohu provedli.

 

1) ovládací panel Obnovení

První z možností obnovení bitové kopie systému je využití nástroje Obnovení. Pokud se váš systém nachází ve stavu, kdy můžete pracovat s uživatelským rozhraním Windows, otevřete Ovládací panely, vyberte Obnovení a zvolte Rozšířené metody obnovení. V následujícím okně vyberte možnost K obnovení použít bitovou kopii systému vytvořenou dříve a rozhodněte se, zda před provedením obnovení potřebujete zálohovat soubory. Pokud ne, pokračujte tlačítkem Přeskočit a proces zahajte tlačítkem Restartovat.

bitová kopie systému

2) Využití disku pro opravu systému nebo instalačního disku

Následující postup připadá v úvahu v případě, kdy již nelze s poškozeným systémem pracovat, avšak máte k dispozici disk pro opravu systému či instalační disk se systémem Windows. Médium vložte do mechaniky a restartujte počítač. Nyní bude potřeba nastavit, aby počítač bootoval z optického média. Toho lze docílit dvojím způsobem, úpravou bootovacího menu nebo změnou nastavení v BIOSu.

Počítače často disponují možností pouhé úpravy nastavení primárního zařízení pro bootování, kteroužto nabídku lze vyvolat při startu systému stiskem některé z kláves F10, F12 apod. Postup se liší v závislosti na výrobci, nicméně byste si této informace měli aspoň na krátký okamžik všimnout na obrazovce (často na spodním či horním řádku) hned po zapnutí počítače. Pakliže počítač nabídkou priority bootování nedisponuje, budete muset toto nastavení provést z BIOSu, základního ovládacího a inicializačního systému, do nějž lze vstoupit podobným způsobem, jako do bootovací nabídky (tedy stiskem kláves F10, F12, případně DEL).

Jakmile se vám podaří z CD/DVD nabootovat, postupujte dle průvodce, který vám umožní vybrat požadované možnosti obnovení. Nejprve vyberte jazyk průvodce, následně druhou volbu K obnovení použít bitovou kopii systému vytvořenou dříve a poté konkrétní bitovou kopii (implicitně je nabídnuta nejnovější). Následující okno vám nabídne možnost formátování disku a vytvoření oddílů podle bitové kopie, kteroužto možnost vám doporučujeme využít. Pouze berte na vědomí, že budou z cílového disku smazána všechna data, která se na něm v tuto chvíli nacházejí. Proces zahajte tlačítkem Dokončit. Jakmile bude obnova provedena, počítač se opět restartuje. Nyní již nebootujte z vloženého optického disku, nýbrž byste se měli již bez problému dostat do funkčního systému.

 

3) Volba Opravit počítač

Pokud vám systém zhavaroval stejně jako v přechozím bodě, ale nemáte k dispozici disk pro opravu systému ani instalační disk, restartuje počítač a stiskněte klávesu F8, kterou otevřete Rozšířené možnosti spuštění. Zde vyberte volbu Oprava systému a v průvodci zvolte Obnovení bitové kopie systému.

 

V příštím díle workshopu si ukážeme, jak lokalizovat vadnou komponentu produkující "nezdravý" zvuk. Dále se zaměříme na problém mazání souborů, které vyžadují administrítorský přístup.

Byl pro vás článek přínosný?