Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 6. díl

24. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © mostafa fawzy - Fotolia.com
V dnešním díle se zaměříme na bezpečné odebírání hardware a přizpůsobení umístění stahování v některých nejpoužívanějších webových prohlížečích.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

 

7) Můžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?

Jistě jste už někdy zaslechli, že by se před odejmutím externího paměťového úložiště měla využít systémová funkce Bezpečně odebrat hardware. Je tato procedura opravdu nezbytná? Ano i ne, záleží na připojeném zařízení a nastavení. Obecně lze říci, že dodržováním této rutiny zajistíte, aby se kopírovaná data ať už z flash disku na počítač nebo opačně vždy vcelku dostala tam, kam mají. Nutno však zmínit, že v některých případech je tato funkce zbytečná. O této problematice se více dočtete v našem článku Jak vytrhnout počítači flash disk a nepřijít o data, kde naleznete mimo jiné informace o funkci ukládání dat do mezipaměti a způsobu nastavení chování pro jednotlivá zařízení.

 

8) Kam zmizela moje stažená data?

Webové prohlížeče ve svém výchozím nastavení samy rozhodují, kam se budou na disku ukládat stažená data. Toto chování lze naštěstí poměrně snadno přizpůsobit vašim vlastním potřebám. Podívejte se, jak se vypořádat s jednotlivými mainstreamovými prohlížeči.

 

Mozilla Firefox

1) Otevřete prohlížeč Firefox, rozbalte hlavní menu a klikněte na Možnosti.

2) Přepněte na kartu Obecné a zaměřte se na sekci Správce stahování.

3) Pokud chcete pouze změnit výchozí složku pro ukládání souborů, klikněte na tlačítko Procházet u volby Uložit všechny soubory do a kýženou složku vyberte.

4) Pokud si přejete, aby se vás prohlížeč při každém stažení souboru dotazoval na umístění, vyberte poslední volbu U každého souboru se dotázat, kam ho uložit.

firefox download

 

Google Chrome

1) Otevřete prohlížeč Chrome a rozbalte menu nastavení (ikona klíče v pravém horním rohu).

2) Vyberte možnost Nastavení, následně v levém panelu zvolte opět Nastavení a v dolní části zobrazte celou nabídku volbou Rozšířená nastavení.

3) Vyhledejte sekci Stahování, kde buď nastavte výchozí složku, nebo zaškrtněte volbu Před stažením se vždy zeptat na místo uložení každého souboru.

chrome download

 

Opera

Prohlížeč Opera se ve výchozím nastavení vždy ptá na cíl stahování. Změnit však můžete výchozí zobrazenou složku.

 

1) Otevřete prohlížeč Opera a rozbalte hlavní menu.

2) Zvolte Nastavení -> Nastavení.

3) Přepněte na kartu Pokročilé volby, kde v sekci Složka pro stahování naleznete tlačítko Vybrat pro specifikaci cílové složky.

opera download

 

Internet Explorer

Způsob stahování souborů je jednou z věcí, za níž uživatelé Internet Explorer ve verzi 9 hojně kritizují. Nelze v něm totiž nastavit, aby se při každém stažení dotázal na cíl umístění. Při požadavku na stažení souboru se v prohlížeči zobrazí spodní lišta, v níž pomocí tlačítka Uložit zahájíte stahování do předem zvolené složky. Jedinou možností je rozkliknout rozbalovací menu vedle tlačítka Uložit, kde lze zvolit možnost Uložit jako, která vám nabídne výběr cíle.

IE9 ulozit

Standardním způsobem můžete změnit alespoň výchozí složku pro stahování.

 

1) Otevřete prohlížeč Internet Explorer (9) a rozbalte menu nastavení (ikona ozubeného kola vpravo nahoře).

2) Vyberte Zobrazit stahované soubory (nebo použijte klávesovou zkratku Ctrl+J).

3) V okně klikněte na Možnosti a v otevřeném dialogovém okně můžete pomocí tlačítka Procházet vybrat novou výchozí složku.

IE9 download

Jste-li však zvyklí u každého stahovaného souboru vybírat umístění, jistě budete brzy otrávení nutností klikat na rozbalovací menu u tlačítka Uložit a volit Uložit jako. Existuje způsob, jak si vynutit dotazování na umístění souboru, i při přímém používání tlačítka Uložit. Nejedná se sice o oficiální natož tak ideální řešení, nicméně jste-li fanoušky prohlížeče IE9, mohl by se vám tento postup hodit.

 

1) Vytvořte na disku složku s libovolným názvem i umístěním, řekněme například pomocna_slozka.

2) Klikněte na ní pravým tlačítkem a zvolte Vlastnosti.

3) Přejděte na kartu Zabezpečení a klikněte na Upravit.

4) Stiskněte tlačítko Přidat, jako název objektu vepište Everyone a potvrďte tlačítkem OK.

5) V sekci Oprávnění pro Everyone zaškrtněte políčko v řádku Zapisovat a sloupci Odepřít­.

6) Všechna okna potvrďte tlačítky OK.

7) V prohlížeči IE9 nyní nastavte jako výchozí složku pro stahování naši pomocna_slozka.

IE9 pomocna slozka

Co jsme to vlastně provedli? Vytvořili jsme složku, u níž jsme všem uživatelům počítače zakázali zápis souborů. Jakmile se IE9 do složky pokusí zapsat stahovaný soubor, zjistí, že k tomu nemá oprávnění, a nezbyde mu nic jiného, než vám nabídnout možnost výběru nového umístění.

 

V příštím pokračování se zaměříme na skryté soubory, napájení elektroniky přes USB konektor a na problémy s přehráváním audia a videa.

Byl pro vás článek přínosný?