Hlavní navigace

Nejdůležitější klávesové zkratky pro Windows 10

4. 12. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ve Windows 10 se nachází spousta nových funkcí, které s sebou samozřejmě přinášejí i nové klávesové zkratky. Pojďte si projít seznam těch nejlepších klávesových zkratek, které vám ve Windows 10 zefektivní práci a ušetří čas.

Úvod

S uvedením nových Windows 10 Microsoft přináší celou řadu nových klávesových zkratek, které vám usnadní přístup k Centru akcí, virtuálním plochám, úlohám atd. V této souvislosti Microsoft nedávno uvolnil praktický dokument Wordu s klávesovými zkratkami ve Windows 10.

Pokud jste nikdy předtím klávesové zkratky příliš nepoužívali, pak vám tento seznam pravděpodobně přijde na první pohled možná poněkud přeplácaný - navíc se zde nachází spousta klávesových zkratek, které vůbec nevyužívají klávesu Windows. Abychom vám usnadnili orientaci v klávesových zkratkách ve Windows 10, přinášíme vám na následujících řádcích 20 těch nejdůležitějších zkratek, které zkrátka musíte znát. Tento seznam samozřejmě není jen pro Windows 10. Řada z těchto klávesových zkratek funguje i ve starších verzích Windows, naleznete zde navíc i několik standardních klávesových zkratek používaných v internetových prohlížečích. Používáte-li Windows 7 nebo Windows 8.1, ale s klávesovými zkratkami se teprve seznamujete, pomůže vám námi připravený seznam efektivněji pracovat na počítači s operačním systémem Windows, navíc se do značné míry zbavíte závislosti na používání myši.

Nejnovější funkce operačního systému Windows 10

Klávesa Windows + A: Spustí Centrum akcí

Klávesa Windows + I: Spustí aplikaci Nastavení

Klávesa Windows + Tab: Spustí Zobrazení úloh

Klávesa Windows + Ctrl + D: Vytvoří novou virtuální pracovní plochu

Klávesa Windows + Ctrl + F4: Uzavře aktuální virtuální pracovní plochu

Klávesa Windows + Ctrl + šipka vlevo nebo vpravo: Přepíná mezi virtuálními pracovními plochami

Standardní klávesové zkratky operačního systému Windows

Klávesa Windows (od Windows 7 výše): Otevře, popřípadě zavře nabídku Start

Klávesa Windows + X (Windows 8.1 a 10): Otevře, popřípadě zavře místní nabídku tlačítka Start, která se jinak zobrazí po klepnutí pravým tlačítkem myši na nabídku Start

Klávesa Windows + levá nebo pravá šipka (od Windows 7 výše): Připne aktuální okno k pravé nebo levé části obrazovky

Klávesa Windows + E (od Windows 7 výše): Spustí Průzkumníka souborů

 Klávesa Windows + L (od Windows 7 výše): Zamkne pracovní plochu

Alt + PrtScn (od Windows 7 výše): Sejme obrázek aktuálně otevřeného okna a zkopíruje jej do schránky

Klávesa Windows + PrtScn (Windows 8.1 a 10): Sejme obsah obrazovky a uloží jej do složky Počítač > Obrázky > Snímky obrazovky

Klávesové zkratky pro internetové prohlížeče (fungují v prohlížeči Edge a v naprosté většině ostatních internetových prohlížečů)

Ctrl + T: Otevře novou záložku

Ctrl + D: Uloží stránku do záložek

Ctrl + L: Zvýrazní aktuální adresu URL (vhodné pro zadání nové adresy nebo zkopírování stávající internetové adresy)

Ctrl + Tab: Přepínání mezi otevřenými záložkami

Ctrl + Enter: Přidá na konec internetové adresy řetězec ".com" (tj. po zapsání výrazu "google" a stisku klávesové zkratky Ctrl + Enter získáte internetovou adresu google.com)

Byl pro vás článek přínosný?