Hlavní navigace

Nejefektivnější superpočítač na světě jde do provozu

5. 4. 2009

Sdílet

Japonská vesmírná agentura (JAXA) uvedla do provozu nejefektivněji pracující superpočítač na světě. Počítač je výrobkem společnosti Fujitsu, která ho agentuře pronajme na dobu pěti let.

Počítač Fujitsu FX1 slavnostně zahájil svůj provoz tento týden ve středu v japonské kosmické výzkumné agentuře. Stroj má 3008 výpočetních uzlů, z nichž každý disponuje čtyř-jádrovým Sparc64 VII mikroprocesorem. Dále je součástí FX1 paměť o celkové kapacitě 94 TB a jeho teoretický špičkový výkon je asi 120 teraflopů (jeden teraflop se rovná asi biliónu operací v plovoucí řádové čárce za sekundu).

Při použití standardního benchmarku Linpack dosáhl FX1 výkonnosti asi 110,6 teraflopů, což ho řadí nejen k nejsilnějším počítačům v Japonsku, ale dělá to z něj nejúčinnější (tj. nejefektivněji pracující) počítač tohoto typu na světě. Jeho nejvyšší výkon je  91,2 procenta ze své teoretické výkonnosti a překonává tak předchozího rekordmana z Leibniz Rechenzentrum v Mnichově.

„Výkon je přibližně 15krát větší, než tomu bylo u našeho předchozího systému“ řekl Kozo Fujii, ředitel pro digitální inovaci v JAXA, při prezentaci nového superpočítače, který je umístěn ve vesmírném centru Chofu v západním Tokiu.
 
Hlavní systém tvoří dvě řady počítačových racků. Ve třetí řadě je umístěn druhý, méně výkonný, stroj FX1. V sousední místnosti pak celý systém doplňuje jeden vektorový počítač NEC SX-9, určený pro spouštění specializovaných úloh a skladování některých dat. K systému je dohromady připojeno 11 petabytů rozdělených do dvou úložišť. Mezi nimi je umístěna velká průmyslová klimatizace zajišťující odvod přebytečného tepla.

JAXA hodlá nový superpočítač využít především pro simulaci akustického hluku při vypouštění satelitů. „Existuje široké pásmo kmitočtů, vrcholová frekvence se obvykle nachází mezi hodnotami 60 a 100 Hz, jejichž úroveň můžeme zachytit. Ale doufáme, že s využitím nového počítače budeme schopni zachytit i frekvence 150 nebo 200 Hz, které jsou pro současné počítače obtížné. Fujitsu stroj FX1 pronajme agentuře JAXA za cenu 100 miliónů dolarů na dobu pěti let.