Hlavní navigace

Nejlepší tipy pro Windows všech dob - 2. díl

22. 1. 2010

Sdílet

Pokud neznáte byť jen jeden z těchto 26 klasických tipů, nástrojů a klávesových zkratek pro Windows XP, Vista či Windows 7, pak jste za své peníze zaplacené za operační systém od Microsoftu zdaleka nedostali vše.

Ať jste v práci s Windows dvouletý praktik, nebo třeba jen mírně pokročilý uživatel, určitě nepohrdnete jedním nebo několika tipy, jež vám pomohou na počítači pracovat ještě efektivněji než dosud. V tomto článku jsme pro vás pečlivě vybrali a připravili 26 těch nejoblíbenějších tipů pro Windows XP, Vista a Windows 7. Vytiskněte si tento článek a uložte si jej třeba na stůl, pod polštář nebo kamkoliv jinam.

První díl článku naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-vsech-dob-1-dil-8657

A nyní již k novým tipům:

Zarovnání oken: Chcete ve Windows XP či Vista zarovnat vedle sebe dvě nebo více oken? Pak stiskněte klávesu Ctrl a klepněte na Hlavním panelu na okna, jež chcete zarovnat. Poté klepněte pravým tlačítkem do Hlavního panelu a z kontextového menu, které se objeví, vyberte příkaz Okna svisle vedle sebe. Ve Windows 7 stačí přetáhnout libovolné otevřené okno k levému či pravému okraji obrazovky a tam je pustit.

Klasické zobrazení Ovládacích panelů v mžiku: Chybí vám ve Windows klasické zobrazení Ovládacích panelů, kde se standardně zobrazovaly úplně všechny položky najednou? Ve Windows XP a Vista stačí otevřít Ovládací panely a klepnout na odkaz Přepnout do klasického zobrazení. Ve Windows 7 klepněte na položku Zobrazit v rozbalovací nabídce v pravém horním rohu a vyberte vámi požadované nastavení.

Zrychlení činnosti služeb

Používejte Správce úloh: Aplikace Správce úloh, která je standardní součástí Windows (spustíte ji klávesovou zkratkou Ctrl-Alt-Delete a klepnutím na položku Spustit Správce úloh), je naprosto skvělá k tomu, abyste zjistili, co se v operačním systému děje, nicméně zkušenější uživatelé často sázejí na Process Explorer (zdarma ke stažení na internetové stránce http://technet.microsoft.com/cs-cz/sysinternals/bb896653(en-us).aspx), který má daleko více možností a dokáže poskytnout více informací, díky nimž vyřešíte třeba problémy s operační pamětí nebo knihovnami DLL.

CS24

Pomozte síti: Pokud máte problémy se sítí, zkuste otevřít příkazový řádek (zadejte příkaz cmd do políčka pro vyhledávání v nabídce Start) a zadejte do něj příkaz ipconfig /renew). Tím provedete reset vašeho síťového připojení.

Vyberte, co budete indexovat: Služba indexování ve Windows urychluje vyhledávání souborů a složek prováděné pomocí nástrojů integrovaných v tomto operačním systému. Bohužel samotné indexování spotřebovává značnou část systémových prostředků a bohužel v těch nejnevhodnějších časech. Klepněte proto v Ovládacích panelech na položku Možnosti indexování (popřípadě stiskněte klávesu Windows a do políčka pro vyhledávání napište výraz Možnosti indexování). Dialogové okno, jež se objeví, vám umožní určit, které složky a typy souborů se mají indexovat – zabráníte tak i zbytečnému zpomalování počítače. Celý článek naleznete na PCWorld.cz!