Hlavní navigace

Nejnovější aktualizace Windows 11 je docela šílenost. A ne v dobrém smyslu

20. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos (úprava PCWorld)
Je neuvěřitelné, co se stává z uvedení počítačů s vizitkou Copilot+.

Microsoft rozdělil budoucnost Windows na dvě skupiny uživatelů: Na ty, kteří mají počítače Copilot+ s umělou inteligencí, a na ty, kteří je nemají.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Microsoft totiž uvedl, že nejnovější verze Windows 11 – tedy Windows 11 24H2 – bude nabízena pouze těm, kteří mají počítače s technologií Copilot+.

Microsoft minulou sobotu uvedl, že s buildem 26100.863 obnovil distribuci Windows 11 24H2 do kanálu Release Preview. V poznámce k podpoře však dodává: „Důležité: Windows 11 24H2 je k dispozici pouze pro zařízení Copilot+ PC.“

Microsoft úpěnlivě žádá o přechod na Windows 11 Přečtěte si také:

Microsoft úpěnlivě žádá o přechod na Windows 11

Zvláštní volba, uvážíme-li, jak moc je Microsoft posedlý migrací všech svých uživatelů na jedinou verzi operačního systému.

V květnu 2024 společnost Statcounter zjistila, že Windows 10 je stále dominantním operačním systémem na celém světě, přičemž ve Spojených státech má 64,7% podíl na trhu.

Naproti tomu Windows 11 tvoří v USA asi 32,3 % uživatelské základny. Tím, že Microsoft takto navázal aktualizace Windows 11 na hardware Copilot+, přitom pravděpodobně alespoň prozatím omezuje dosah Windows 11.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Shrňme, že Microsoft v podstatě rozděluje svůj vývoj do tří skupin: Windows 10, Windows 11 (starší hardware) a Windows 11 (hardware Copilot+). To je, řekněme, prostě na hlavu.

Aktualizace přesouvá Copilot zpět na hlavní panel, kde se bude chovat jako aplikace, přičemž v květnu Microsoft podrobně popsal mnoho změn a novinek, které si nyní mohou uživatelé s hardwarem Copilot+ v systému Windows 11 24H2 vyzkoušet. Jsou mezi nimi podpora Wi-Fi 7, HDR pozadí, aplikace Sudo pro Windows a další.

Aktualizace Windows 11 vás připraví o oblíbené aplikace. Obzvláště jedna bude hodně chybět Přečtěte si také:

Aktualizace Windows 11 vás připraví o oblíbené aplikace. Obzvláště jedna bude hodně chybět

„V nadcházejících měsících budeme sdílet další podrobnosti o mnoha nových funkcích a vylepšeních, které jsou součástí systému Windows 11 24H2, což povede k jeho všeobecné dostupnosti,“ uvedl Microsoft.

Prozatím však mezi tyto novinky nebude patřit funkce Recall, kterou Microsoft odložil pro testování prostřednictvím obvyklých kanálů programu Windows 11 Insider.

CS24

Závěr? Systém Windows 11 24H2 je k dispozici pro testování, ale pouze těm, kteří vlastní hardware Copilot+. Znamená to, že počítače se systémem Windows Copilot+ nebudou defaultně dodávány s 24H2, aby jej uživatelé mohli volitelně otestovat později?

Na to, že tu jde o něco, co má být údajnou umělou inteligencí, se zdá, že v prezentaci nové aktualizace Windows 11 toho mnoho inteligentního není.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?