Hlavní navigace

Nejočekávanější open source software roku 2009

18. 4. 2009

Sdílet

V open source světě se chystá řada novinek v oblasti operačních systémů, vývojových prostředí, správě obsahu či aplikací pro byznys. Podívejme se blíže na nejočekávanější projekty.

Vydávání open source softwaru většinou nedoprovází takové slavnostní akce, jako je tomu v případě proprietárních řešení od velkých výrobců. Nicméně i přes to, nebo možná právě proto, stojí za to přiblížit si nejočekávanější softwarová řešení s otevřeným kódem, která by měla být v letošním roce dokončena.

Operační systémy
Linuxové distribuce jsou aktualizovány poměrně často. OpenSUSE Linux 11.2, jehož vydání je naplánováno na listopad, by měl obsahovat KDE 4.3, Gnome 2.28, linuxové jádro 2.6.30 (nebo vyšší) a webové rozhraní pro YaST. Přibýt by měla i podpora netbooků. Red Hat Fedora 11 by měl být uvolněn v létě a intenzivně se pracuje např. na zrychlení bootování a vypínání (cílem je dosažení možnosti přihlášení do 20 sekund od startu) či na změně ve výchozím kernelu, kdy bude v případě odpovídajícího hardwaru automaticky instalováno 64bitového jádro i když je zvolena instalace 32bitového systému. Ubuntu 9.10 s názvem Koala pak má spatřit světlo světa v říjnu a jednou z nových funkcí bude integrace s API Amazon EC2 (jedná se o elastický cloud, kdy Amazon umožní vytvořit si virtuální server dle požadavků a platit jen za využitý čas). Netbooková edice Ubuntu pak bude mít lepší podporu obrazu díky technologiím z projektu Moblin (linuxový OS určený pro netbooky).

Vývojářské nástroje

Vývojáři open source softwaru intenzivně investují do zlepšování nástrojů pro vlastní práci, takže v této oblasti dochází k rychlému posunu kupředu. V prosinci 2008 se komunity spojené s vývojovými rámci Merb a Rail dohodly, že se raději sloučí svoji činnost, než aby zbytečně udržovaly paralelní linie vývoje. Cílem má být propojení flexibility a pokročilých vlastností rámce Merb spolu s produktivitou a snadným použitím, jímž se vyznačoval Rails. Výsledkem je projekt označovaný jako Rails 3, jenž by měl být nyní mnohem modulárnější, výkonnější a přebere z Merb takové vlastnosti, jako je nedogmatický přístup k relačním objektovým modelům či JavaScriptovým knihovnám. První beta Rails 3 by se mohla objevit v květnu.

Moonlight je open source implementací plug-inu Silverlight od Microsoftu pro webové prohlížeče, který se používá pro streamované video a internetové aplikace. Moonlight je vyvíjen Novellem jako součást projektu Mono a za podpory Microsoftu, neboť díky vzájemné dohodě těchto společností mohlo dojít k jejich širší technologické spolupráci. Moonlight 1.0 byl vydán v únoru a je kompatibilní se Silverlight 1.0 a nyní se pracuje na podpoře Silverlightu 2.0 pro plnou vzájemnou synchronizaci. Samotný projekt Mono pak přináší nástroje pro spouštění .Net aplikací na linuxovém systému a je součástí SUSE Linuxu Enterprise 11. Více informací o nové verzi tohoto operačního systému najdete v článku SUSE Linux Enterprise 11 přináší výraznou interoperabilitu s Windows.

Správa obsahu
Webový aplikační framework Django napsaný v Pythonu, který byl původně navržen pro správu zpravodajských stránek a v červnu 2005 pak veřejně vydán pod open source licencí BSD, prochází dalším zlepšováním a je momentálně dostupný ve verzi 1.0.2. Jeho úkolem je vytvoření databází řízených webových aplikací a vyznačuje se například automatickou administrací projektu dle datového modelu.

Systém pro správu obsahu Plone ve verzi 3.3 je již ve fázi beta a měl by být dokončen během několika měsíců. Tento systém se používá hlavně pro vytváření intranetových a extranetových řešení, groupware či webových portálů. Nová verze by měla přinést lepší podporu pro propojení vzdálených webů (multisites), pro uzamykání nebo také podporu standardu iCalendar pro výměnu událostí.

Aplikace pro byznys
OpenOffice.org je nejznámějším open source kancelářským balíkem, který je určen jako náhrada Microsoft Office. Verze 3.1, která je již prakticky dokončena a připravena k vydání, nabídne lepší zobrazování grafických objektů, propracovanější grafy, detailnější práci s komentáři, podporu syntaxe jazyka SQL v podobě barevného zvýraznění a nebo také rozšířenou kontrolu pravopisu a gramatiky.

Video platforma Kaltura od stejnojmenné společnosti je postavená na open source softwaru a je zaměřená na vydavatele webového obsahu, integrátory a vývojáře aplikací. Koncept vychází z kolaborativních Wiki a umožňuje využívat webům hostingových služeb poskytovaných společností Kaltura a nebo instalovat samoobslužené video balíčky, díky čemuž pak lze na jakémkoliv webu publikovat streamovaný video obsah, který lze mezi uživateli dále sdílet. Podporovány jsou různé platformy jako Drupal, WordPress či MediaWiki. V druhém čtvrtletí 2009 bude vydána nová komunitní edice pod licencí GNU, které umožní každý web rozšířit o prezentování video obsahu ve stylu YouTube nezávisle na hostingových službách Kaltury.

Za zmínku stojí také chystané nová verze open source browseru Firefox 3.5 s podporou rich media obsahu a rychlejším zpracováním JavaScriptu a také Chrome, jenž by se měl letos objevit i pro Mac OS X a Linux.