Hlavní navigace

Poznejte nejrozšířenější předsudky v oblasti počítačů - 1. díl

6. 9. 2010

Sdílet

Defragmentace disku zrychlí běh vašeho počítače! Opakované doplňování inkoustu zničí vaši tiskárnu! Podobná tvrzení jsme podrobili testům, abychom zjistili, nakolik jsou pravdivá.

I přes všechna tvrzení se ukazuje, že Windows Vista nakonec nebyla až tak pomalým operačním systémem, jak se říkalo. Ani není příliš pravděpodobné, že vám vyhoří počítač, pokud jej otevřete bez antistatického náramku. Přesně takové lži, polopravdy či zavádějící informace se šíří světem techniky. A může za to zejména internet. Proto jsme se rozhodli vyhledat ta nejčastější tvrzení, která na internetu kolují jakožto zaručené pravdy, abychom prověřili, která z nich při podrobnějším testování obstojí a která naopak patří spíše do říše pohádek.

Jak se říká jedno krásné české přísloví: „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“. Na každém tvrzení může být kousek pravdy nebo se může zakládat na zcela hodnověrném základu. Proto jsme se při prozkoumávání rozhodli pravdivost testovaných tvrzení oznámkovat čísly od 1 do 4, přičemž číslo 1 odpovídá zcela pravdivému tvrzení a číslo 4 naopak trestuhodnému výmyslu. Ostatně říká se, že čísla nikdy nelžou.

Tvrzení č.1: Operační systém Windows Vista je pomalejší než operační systém Windows 7

Hodnocení: 2

Když firma Microsoft uvedla na trh Windows Vista, netrvalo dlouho a již si tento operační systém vysloužil nálepku monstra spotřebovávajícího úctyhodné množství systémových prostředků. Zajímavé je, že si Windows 7 po svém uvedení takřka okamžitě získala pověst rychlého a štíhlého operačního systému, kterým by Vista ovšem mohla být stejně dobře také.

Proto jsme neváhali a provedli jsme na řadě stolních počítačů i notebooků vybavených 32bitovou i 64bitovou verzí Windows Vista a Windows 7 testy výkonu. Tyto testy jsme prováděli hned po uvolnění Windows 7. Výsledky těchto testů samozřejmě závisely na hardwarové konfiguraci počítače, ovšem bylo možné vypozorovat určité trendy. Počítače s operačním systémem Windows 7 dosáhly v testech WorldBench 6 výsledků v rozsahu od 1,25 procent do téměř 10 procent (nejvíce počítačů dosahovalo výsledků od 2 do 3 procent).

Počítače s operačním systémem Windows 7 vykazovaly daleko rychlejších operace s diskem (na notebooku IdeaPad s operačním systémem Windows 7 běžely softwarové testy prováděné v programu Nero dvakrát rychleji, na notebooku Gateway běžely dokonce 2,5krát rychleji). Počítače s operačním systémem Windows 7 vykázaly také o něco větší výdrž na baterie (u notebooku IdeaPad byla výdrž delší jen o pouhopouhou jednu minutu, zatímco u notebooku Gateway byla výdrž delší o 15 minut).

I přesto, že se Windows 7 projevila jako operační systém, v němž se pracuje rychleji, vykázalo několik testů tendenci přesně opačnou. Některé aplikace naprosto rozličných typů se ve Windows 7 spouštěly pomaleji (nejdramatičtější změnou bylo spuštění Photoshopu CS4, které ve Windows Vista trvalo 2,7 sekundy a ve Windows 7 celých 9,6 sekundy). Při měření doby spouštění operačního systému na notebooku Gateway se zjistilo, že se Windows Vista spouští o něco rychleji než Windows 7 (konkrétně doba spuštění ve Windows Vista byla 39,6 sekundy, ve Windows 7 to bylo 43,6 sekundy).

Ukazuje se tedy, že pocit z Windows 7 jako ze svižného a štíhlého systému má svůj reálný základ a souvisí s vyladěním registru a menšími změnami ve správci oken. Výsledkem je pocit lépe reagujícího operačního systému, i když tato změna není nijak závratná

Závěr: Operační systéme Windows 7 je skutečně rychlejší, i když ne vždy a zdaleka ne o tolik, jak si možná myslíte.


 


 


Tvrzení č.2: Všechny smartphony při „stisku smrti“ (Grip of Death) ztrácí signál

Hodnocení: 2

Když první majitelé iPhonu 4 přišli na to, že dotykem na nechráněném místě antény může dojít k tomu, že zařízení ztrácí signál, snižuje se rychlost přenosu dat či dokonce dochází k přerušení hovorů, společnost Apple  obratem prohlásila, že se tento jev vyskytuje u všech smartphonů.

My jsme provedli test s pěti smartphony různých značek, přičemž jsme sledovali sílu signálu, rychlost přenosu dat a kvalitu hovoru. Měření jsme prováděli v místech se slabým a se silným signálem.

Každý námi testovaný telefon skutečně tímto „stiskem smrti“ trpěl, u žádného nedošla situace až tak daleko, aby se přerušil hovor, což nastalo pouze u iPhonu 4. Z toho vyplývá, že pokud nevlastníte iPhone 4, pak se vás tento problém s anténou prakticky vůbec netýká.

 

 



Tvrzení č.3: Stolní počítače jsou na vymření

 

Hodnocení: 3

Je jisté, že notebooky jsou levnější a výkonnější než kdy jindy a poslouží vám při všech běžných záležitostech, které potřebujete na počítači vyřídit. Nicméně tvrzení, že stolní počítače končí, je asi tak přehnané, jako kdybyste tvrdili, že si od této chvíle všichni lidé vystačí s obyčejným osobním automobilem a náklaďáky jsou minulostí. Náročnější uživatelé, kteří potřebují mít skutečně velmi výkonný notebook, si jej musí zároveň i pořádně zaplatit, a pokud později potřebují mechaniku Blu-ray, výkonnější GPU či 3D zobrazení, pak jim často nezbývá, než si koupit notebook nový. Jinými slovy mají uživatelé, kteří si chtějí se svými počítači hrát, daleko méně možností, než ti, co vlastní klasický stolní počítač.

PC

V současnosti se trh se stolními počítači orientuje na uspokojování požadavků uživatelů. Uživatelé, kteří potřebují větší monitor, ale nelíbí se jim stolní počítač v provedení věže, si mohou koupit systém all-in-one (vše v jednom).

CS24

Jiní uživatelé potřebují počítač přesně takový, aby je bylo možné nainstalovat v obývacím pokoji vedle  50palcové televize HDTV, čili počítač pro domácí kino. A třeba studenti, kteří patří mezi typické uživatele notebooků, si zase rádi koupí počítač all-in-one (vše v jednom), na kterém budou moci hrát hry a sledovat filmy, a vedle toho levný a lehký netbook, na kterém si budou vést poznámky při výuce. To vše celkem za cenu středně výkonného notebooku (který by je navíc ve výsledku přišel dráž, zejména pokud by se jim rozbil, ztratil, nebo kdyby jim jej někdo ukradl).