Hlavní navigace

Poznejte nejrozšířenější předsudky v oblasti počítačů - 2. díl

8. 9. 2010

Sdílet

Čím je kabel dražší, tím je lepší! Opakované doplňování inkoustu do již použitých patro zničí vaši tiskárnu! Podobná tvrzení jsme podrobili důkladným testům, abychom zjistili, nakolik jsou pravdivá a nakolik se jedná pouze o předsudky a pověry.

I přes všechna tvrzení se ukazuje, že Windows Vista nakonec nebyla až tak pomalým operačním systémem, jak se říkalo. Ani není příliš pravděpodobné, že vám vyhoří počítač, pokud jej otevřete bez antistatického náramku. Přesně takové lži, polopravdy či zavádějící informace se šíří světem techniky. A může za to zejména internet. Proto jsme se rozhodli vyhledat ta nejčastější tvrzení, která na internetu kolují jakožto zaručené pravdy, abychom prověřili, která z nich při podrobnějším testování obstojí a která naopak patří spíše do říše pohádek.

Jak se říká jedno krásné české přísloví: „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“. Na každém tvrzení může být kousek pravdy nebo se může zakládat na zcela hodnověrném základu. Proto jsme se při prozkoumávání rozhodli pravdivost testovaných tvrzení oznámkovat čísly od 1 do 4, přičemž číslo 1 odpovídá zcela pravdivému tvrzení a číslo 4 naopak trestuhodnému výmyslu. Ostatně říká se, že čísla nikdy nelžou.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-i-11501

 

Tvrzení č.4: Čím dražší kabely HDMI používáte, tím lepší obraz na vašem televizoru HDTV získáte

Hodnocení: 4

Pokud jste schopni zaplatit za novou televizi HDTV v hotovosti 20 000 Kč, k tomu si koupíte přehrávač Blu-ray za 5 000 Kč, pak pro zkušenějšího prodejce nebude problém vnutit vám HDMI kabel za 2 000 Kč. A věřte, že ho přitom vůbec nebude mít žádné výčitky svědomí. Ostatně vámi zakoupená elektronika přece potřebuje slušný kabel, abyste skutečně za ty peníze dostali tu kvalitu, kterou si zasloužíte, že ano? Pokud budete mít štěstí, pak budete mít možnost koupit si kabel klasický, který je levnější. Přijde vás asi na 500 Kč a na jeden nesouhlasný pohled prodavače. Koupí kabelu za 2 000 Kč samozřejmě nic nezkazíte a další peníze klidně utraťte za popcorn, který budete chroupat při sledování filmů. Koneckonců vaší televizi HDTV je úplně jedno, jaký kabel HDMI použijete.

Vysoce kvalitní kabely jsou v oblasti zvuku a videa již po řadu let základem podnikání, a do z jednoho dobrého důvodu: při přechodu analogového signálu zvuku a videa z jednoho zařízení do druhého je tento signál náchylný k interferenci a rušení. Z toho vyplývá, že data pro snímek, který opouští přehrávač DVD, není na 100 procent stejný s obrázkem, který se zobrazuje na televizoru. Určitá část signálu se totiž při putování kabelem ztrácí.

HDMI kabel

Na druhou stranu je pravdou, že standardy pro digitální zvuk a video, jako je DisplayPort, DVI či HDMI tímto problémem až tak netrpí, jelikož data posílaná kabelem nejsou tak citlivá jako v případě signálu analogového. Digitální signál obsahuje pouze jedničky a nuly, přičemž obávaný propad v napětí (to je ona porucha) se musí objevit přesně ve chvíli, kdy se má objevit jednička, jež následkem poruchy bude vypadat jako nula. Když se toto stane, pak obvykle na televizoru uvidíte sadu bílých záblesků, kdy se přístroj snaží nějakým způsobem vyplnit prázdná místa. Tyto poruchy ovšem nastávají pouze u velmi dlouhých kabelů HDMI (typicky o délce nad osm metrů). Pokud jsou kabely kratší, pak by kvalita kabelu neměla hrát žádnou roli.

Toto vysvětlení často vyústí v mlčení milovníků domácího kina (a prodejců domácích kin), kteří jsou ochotni odpřísáhnout, že rozpoznají rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním kabelem, a tak jsme se rozhodli vyzkoušet, zdali cena skutečně hraje tak významnou roli. Otestovali jsme proto dva dražší kabely HDMI – Monster HD1000 (v ceně 2 400 Kč) a AudioQuest Forest (v ceně 960 Kč), a proti nim jsme postavili pár cenově daleko příznivějších kabelů od Blue Jeans Cable (5001A-G za 80 Kč) a Monoprice (28AWG za 100 Kč).

Po otestování různých druhů videoklipů natočených ve vysokém rozlišení (včetně klipů z fotbalových zápasů a vybraných scén z filmu Temný rytíř (The Dark Knight), který byl uveden na disku Blu-ray jsme dosáhli u všech čtyř kabelů remízy: kabely od Blue Jeans Cable, Monoprice a Monster dosáhly průměrné hodnoty 3,5 z 5, přičemž v těsném závěsu se nachází s hodnotou 3,4 kabel od firmy AudioQuest. Jsou to všechno tak blízké hodnoty, že se dá uvažovat o chybě zapříčiněné zaokrouhlením. Na základě našich testů lze prohlásit, že pokud neplánujete natahovat kabely na delší vzdálenosti, můžete v klidu ušetřit peníze nákupem levnějšího kabelu.

 

 


 

Tvrzení č.5: Televizory HDTV využívající LCD jsou lepší než plazmové televizory HDTV

Hodnocení: 3

Nevěřte tomuto reklamnímu triku! Je zcela zřejmé, že prodejci televizorů HDTV se vás budou pokoušet přesvědčit, abyste si koupili televizor využívající technologii LCD. Existuje ale celá řada důvodů, proč byste měli vsadit právě na plazmu. Plazmové televizory ještě stále lépe zobrazují černou barvu, mají větší úhel pohledu, a také jsou u větších úhlopříček v porovnání s televizory LCD levnější.

3D TV

Televizory využívající technologii LCD s podsvětlením pomocí LED a vyššími obnovovacími frekvencemi některé klasické problémy tohoto typu televizorů odstraňují, navíc oproti plazmovým televizorům spotřebovávají daleko méně elektrické energie, a tak jejich vyšší cena se projeví menší částkou na vašem vyúčtování za elektřinu.

I přes nepochybné výhody plazmových televizorů je třeba upozornit na to, že řada výrobců elektroniky trh s plazmovými televizory opouští (určitě je třeba zmínit firmu Pioneer a Vizio), americký stát Kalifornie v USA dokonce plánuje zákaz televizorů s vysokou spotřebou, takže je nepochybné, že plazmové televizory sice nejsou mrtvé, ale za několik málo let tomu může být zcela jinak.

 


 


Tvrzení č.6: Čím má mobilní telefon silnější signál, tím lepší bude kvalita služeb

Hodnocení: 3

Počet čárek na displeji vašeho mobilního telefonu ukazuje sílu signálu poskytovaného nejbližším vysílačem. Pokud však jste připojeni k vysílači, k němuž je v daný okamžik připojena spousta jiných uživatelů, pak můžete mít silný signál, nicméně kvalita poskytovaných služeb nemusí stát za nic, jelikož každý hovor svým způsobem bojuje o omezené množství síťových prostředků.

 

CS24

 

Jakmile nějaká informace doputuje od vašeho mobilního telefonu k vysílači, musí projít skrz tzv. backhaul network, což je přenosová soustava mezi ústřednami mobilního operátora. Tato soustava pak připojuje vysílač k internetu. A pokud síť vašeho operátora není na dostatečně vysoké úrovni, pak můžete mít naprosto dokonalé připojení k volnému vysílači, a stejně bude rychlost datových  přenosů nízká nebo zažijete výpadky hovorů.