Hlavní navigace

Největší LCD monitor na světě je již v provozu

22. 7. 2008

Sdílet

Nedávno jsme informovali o tom, že firma Sharp nabízí LCD monitor s rekordní úhlopříčkou 108 palců (tedy zhruba 275 cm). Prvního využití se tento obří panel dočkal v novém kino-komplexu Piccadilly v Tokiu.

Nedávno jsme informovali o tom, že firma Sharp nabízí LCD monitor s rekordní úhlopříčkou 108 palců (tedy zhruba 275 cm). Prvního využití se tento obří panel dočkal v novém kino-komplexu Piccadilly v Tokiu.

Tento komplex v části Tokia nazvané Shinjuku otevřel své brány o uplynulém víkendu a je umístěn ve třetím patře nad několika eskalátory, aby na něm mohly být přehrávány upoutávky na nejnovější filmy. Kromě tohoto monitoru je v celém komplexu dalších 50 LCD panelů o velikostech 65“ a 52“.

Původně Sharp prototyp tohoto monitoru předváděl již před více než rokem, na výstavě CES 2007 a i když slíbil, že na trh by se monitory s úhlopříčkou 108 palců měly dostat ještě do konce roku, zavedení sériové výroby se protáhlo a uvádí je tedy až nyní. Nový model tak poráží loňského rekordmana od Samsungu, který měl úhlopříčku „jen“ 102“.

Tento gigantický LCD monitor od Sharpu podporuje Full HD rozlišení 1 920 x 1 080 obrazových bodů a nabízí celou škálu vstupních portů. Od analogového RGB vstupu, přes klasické DVI a tři HDMI (High-Definition Multimedia Interface) konektory až po dva kompozitní video vstupy, dvě sady komponent video a také S-Video vstup. Celý displej pak váží impozantních 195 kilogramů a jeho spotřeba v zapnutém stavu se pohybuje kolem 1,1 kilowattu.

Rozměry monitoru jsou 2,2 na 2,5 metru a displej v něm je největší, jaký je Sharp pomocí současných technologií ve své továrně v Kameyamě v Japonsku schopný momentálně vyrobit. Jedná se o takzvanou osmou generaci panelů, která je ukazuje jako nejvýhodnější pro produkci buď osmi 46“ nebo šesti 52“ displejů z jedné skleněné desky, nicméně jak je vidět, lze se dostat i k velikosti 108“. Nicméně do zavedení nové technologie bude tento rozměr zatím limitem a potenciální zájemci by si neměli dělat starost, že v nejbližší době Sharp přijde s ještě většími monitory a podobně ani žádná z konkurenčních firem neplánuje vyrábět větší panely než je 108“.
Nenechte si ujít:
Stanou se FED displeje náhradou za LCD i CRT?

Asus a Realtek vyvíjejí bezdrátové LCD monitory

52palcový LCD monitor NEC míří na trh

LG.Philips představí horké novinky v oblasti velkých LCD panelů

Asus uvádí LCD monitory s web kamerou

Nové monitory jsou na objednávku k dispozici zákazníkům z celého světa a jsou stavěny za cenu 11 milionů japonských Jenů, což je v přepočtu zhruba 103 000 amerických dolarů.


Nový 108" LCD displej od Sharpu na masivním stojanu.

Zdroj: IDG News Service

 

Byl pro vás článek přínosný?