Hlavní navigace

Nejvíce mobilních dat využívají Lotyši a Finové, Česko hluboko za nimi

15. 9. 2023

Sdílet

 Autor: © LHG - Adobe Stock
Podle údajů OECD spotřebovali vloni z jejích členských zemí nejvíce mobilních dat za měsíc Lotyši, kteří přenesli v průměru téměř 42 gigabajtů měsíčně na jeden účet mobilního širokopásmového připojení. V Česku je situace naopak tristní – podle ČTÚ byla v roce 2022 průměrná tuzemská měsíční spotřeba mobilních dat šestinová – pouhých 7 GB.

Vysoká spotřeba mobilních dat v Lotyšsku může být podle analytiků zapříčiněná poměrně snadným přístupem k vysokorychlostním mobilním sítím v městských oblastech a obvykle neomezenými datovými tarify poskytovatelů.

Využíváte mobilní data na svém mobilu?

Finsko je na druhém místě na světě v měsíční spotřebě mobilních dat – jde v průměru 41 gigabajtů. Bronzovou příčku pak obsadili sousední Rakušané se zhruba 30 gigabajty měsíčně.

Další místo patří opět pobaltskému regionu – Litevci měsíčně přenesou v průměru 28 gigabajtů. Zajímavá je pak pátá příčka Islandu, který má nízkou hustotu obyvatel a průměrný objem přenesených dat u něj činí 24 gigabajtů měsíčně.

Pokud se vezme průměrná spotřeba mobilních dat mezi všemi zeměmi OECD, jde o hodnotu necelých devíti gigabajtů. Ekonomicky vyspělé země jako Velká Británie nebo Německo se ale pohybují pod tímto průměrem.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

První desítce žebříčku OECD dominují evropské země, s výjimkou Chile – její obyvatelé využili vloni téměř 19 gigabajtů měsíčně.

Navíc se ukázalo, že lidé často využívají více než jen jeden mobilní datový účet – například každý Estonec má v průměru přibližně dvě mobilní širokopásmové připojení. Hojně se využívají mobilní sítě nejen pro chytré telefony, ale i pro další zařízení připojená k internetu.

Podobně vysokou penetraci mobilního širokopásmového připojení má i Japonsko, jehož občané také mají v průměru předplacené dvě mobilní sítě. Následují Spojené státy s průměrným počtem 1,8 mobilního širokopásmového připojení na jednoho svého občana. 

Finsko, které je druhé ve průměrné spotřebě mobilních dat, hlásí 1,6 předplaceného širokopásmového připojení na osobu.

Podle Viliuse Kardelise ze společnosti Atlas VPN může pohodlnost a dostupnost mobilního spojení vést k jeho nadužívání a závislosti. Zásadní je podle něj střídmost a vyváženost, protože se dá v budoucnu očekávat, že se mobilní technologie ještě hlouběji začlení do našeho životního stylu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?