Hlavní navigace

Nejvíce zranitelností je ve Firefoxu?

11. 11. 2009

Sdílet

Podle kalifornské společnosti Centic byl v prvním pololetí letošního roku z hlediska počtu zranitelností objevených ve webovém prohlížeči největším problémem Firefox - s celkem 44 % bezpečnostních děr, tedy téměř polovinou.

Následovalo Safari s 35 % a Internet Explorer s 15 %. V této statistice nejlépe obstála Opera s pouhými 6 %. Google Chrome nebyl do průzkumu zahrnut.

Lars Ewe ze společnosti Centic uvedl, že počet zranitelností zjistili podle několika databází včetně CVE (common vulnerabilities and exposures). K výzkumu lze jako výhradu vznést fakt, že zranitelnosti se počítaly jako celek, nevážily se podle stupně závažnosti ani se nijak speciálně nezohledňovaly chyby typu zero day, tj. takové, u nichž aktuálně není k dispozici oprava.

Ewe na americkém Computerworldu prohlásil, že on sám používá Firefox a Mozilla podle něj uvádí opravy obvykle velmi rychle.

Není to první výsledek tohoto typu. Dánská společnost Secunia při hodnocení roku 2008 došla k závěru, že ve Firefoxu bylo téměř 4krát více zranitelností než v Internet Exploreru. Pro roky 2005-2007 byl poměr zranitelností 1:2, Internet Explorer tedy opět ze statistik vyšel lépe.

Mluvčí Mozilly na předešlé výsledky odpověděl na v tom smyslu, že společnost chyby opravuje rychleji než Microsoft, a open source způsob vývoje navíc neumožňuje zranitelnosti tajit a opravovat „tichými“ aktualizacemi.

CS24

Ewe soudí, že za růstem chyb objevených ve Firefoxu stojí jeho rostoucí popularita/počet uživatelů. Proč je ale potom na druhém místě Safari s pouhými 4 % uživatelů? To zase vysvětluje tím, že většina těchto chyb se týká verze prohlížeče pro iPhone. Celkově prohlásil, že ale všichni dodavatelé browserů ale za posledních pár let ušli značný kus cesty a webové prohlížeče jsou nyní bezpečnější než kdykoliv dříve.