Hlavní navigace

Nejzajímavější novinky v Chrome 8 beta

2. 11. 2010

Sdílet

Nedávno jsme stručně informovali o uvedení beta verze prohlížeče Chrome 8. Ta obsahuje řadu zajímavých novinek, které stojí za to si detailněji přiblížit.

Řada z nich je sice stále v experimentální podobě a není ve výchozím nastavení aktivovaná, ale lze je zapnout zadáním příkazu „about:flags“ do adresní lišty. Mezi hlavní novinky patří:

1.    Zadávání adres s vlastní inteligencí – podobně jako novinka Google Instant, která umožňuje zobrazení dotazu uživatele ve vyhledávači ještě než jej dopíše, snaží se Chrome již po zadání začátku URL adresy či jména webu odhadnout, jaké stránky chce uživatel navštívit a to na základě algoritmu kombinující nejpopulárnější adresy a ty, jež má uživatel uloženy ve své historii a v záložkách. Podobně také funguje i vyhledávání v internetu přes Chrome.

2.    Grafická hardwarová akcelerace – i když tato funkce byla slibována již v Chrome 7, přesunula se do osmé verze a jejím úkolem je přenést graficky náročné úlohy na grafický procesor a zlepšit tak běh stránek, které obsahují velké množství grafických prvků a animací. V současnosti ovšem hardwarová akcelerace funguje jen s 2D animacemi a efekty, které využívají element Canvasu obsažený v HTML5. Google chce podporu akcelerace pro různé prvky rozšiřovat postupně.

3.    Podpora WebGL – tato funkce je již ve výchozím nastavení zapnutá a jedná se o podporu multiplatformního standardu pro vykreslování 3D obsahu na webu. Standardy WebGL, založený na OpenGL ES 2.0, se již stává široce adaptovaným (je podporován např. už i produkční verzí Firefoxu) a rozšíření jeho podpory do Chrome může zvýšit využití WebGL vývojáři webové grafiky.

4.    Panely na levé straně – vzhledem k tomu, že displeje jsou stále širokoúhlejší a na netboocích s nižším rozlišením je místa na výšku opravdu málo, rozhodli se vývojáři Googlu experimentovat s umístěním panelů na levé straně obrazovky. Po aktivaci pomocí „about:flags“ je pak potřeba ještě vybrat po kliknutí na panely jejich zobrazení po straně. Z praktického hlediska je tato funkce velmi užitečná, ale otázkou je, jak si na ní uživatelé zvyknou.

5.    Zaheslovaná šifrovaná synchronizace – Chrome již nějakou dobu umožňuje synchronizovat data mezi více prohlížeči. Nově pak umožňuje zapnutí šifrování pod heslem pro zvýšení bezpečnosti přenášených dat.

6.    Tisk z cloudu – jedná se o nový trend, umožňující tisk dokumentů nebo obrázků z Chrome z tiskáren, které tuto technologii umožňují a jsou připojeny ke cloudu. Lze tak například tisknout dokumenty na cestách na domácí tiskárně ze svého netbooku nebo z domova na firemní tiskárně. Lze využívat i tiskárny dalších uživatelů, pokud vám to dovolí. Technologii tisku z cloudu představila letos u svých tiskáren např. společnost HP. Pro využití této funkce je potřeba se také přihlásit pod svým Google účtem.