Hlavní navigace

Nejzajímavější postřehy z veletrhu Mobile World Congress 2010

23. 2. 2010

Sdílet

Pojďte společne s námi navštívit letošní veletrh Mobile Word Congress, nahlédnout na nové operační systémy, mobilní novinky a nasát atmosféru této velkolepé akce prostřednictvím naší reportáže.

Svět technických pokroků - 6. týden

 

(video)

 


Microsoft na veletrhu představil Windows Phone 7 Series - novou verzi Windows Mobile. Nový OS představuje naprostý únik od dřívějšího pojetí Windows Mobile. Úvodní obrazovka je tvořena "živými panely," které zobrazují požadované aktuální informace z internetu. Šest těchto panelů vede ke konkrétním oblastem, které shromažďují provázaná data. Například oblast pojmenovaná Lidé shromažďuje kontakty, přátele ze sítí Facebook a Windows Live, e-mailové adresy a dostupné informace. Nechybí ani aktuální statusy ze sociálních sítí a možnost na ně reagovat.

Podrobnější informace se dozvíte v našem článku Microsoft představuje Windows Phone nové generace.

Windows Mobile v posledních letech poněkud ztrácely a s novou verzí chtějí zasadit ránu svým konkurentům - Applu a Googlu. „Jsem doslova nadšený ze směru, kterým se vydáváme. Je to velký a odvážný krok, ale společně s našimi nejlepšími pracovníky a stejně nadanými kolegy, kteří s námi spolupracují, ze společností Orange, AT&T a dalších, máme dle našeho názoru velkou šanci zásadně ovlivnit stávající trh,“ řekl na konferenci výkonný ředitel společnosti Steve Ballmer.

 

Společnosti Nokia a Intel oznámily spojení svých mobilních operačních systémů, Moblin a Maemo software, do jediné platformy MeeGo - otevřeného operačního systému postaveného na Linuxu. První verze se na trhu objeví ve druhém čtvrtletí tohoto roku a zdaleka nebude určena jen pro mobilní telefony. MeeGo bude možné provozovat na široké škále zařízení. Stejně jako kapesní počítače budou podporovány i netbooky, tablety, TV s internetovou konektivitou, multimediální telefony a palubní počítače v automobilech.

Více informací o nové platformě se dozvíte v článku MeeGo: Intel a Nokia spojují softwarové platformy.

MeeGo - Intel a Nokia spojují své operační systémy

 

K Mobile Word Congressu již neodmyslitelně patří i spousta nových telefonů. K těm největším novinkám jistě patří představení nových verzí telefonu Sony Ericsson Xperia X10. Jde o velmi kompaktní modely s OS Android. Model X10 mini se objeví ve dvou verzích, s výsuvnou QWERTY klávesnicí a bez ní, a na vybraných trzích své místo zaujme ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Uvedení v USA prozatím nebylo oznámeno. Model Xperia X10 mini bude stát v přepočtu přibližně 9 000 Kč, verze pro zhruba o 500 Kč více. Na malé úvodní obrazovce se nachází pouze čtyři funkční ikony, každá v jednom rohu, které mají zabezpečit snadné ovládání. Ve výbavě najdete i Timescape - aplikaci určenou k procházení textových zpráv, zmeškaných hovorů a nových příspěvků na Facebooku a Twitteru.

Další informace o nově představených telefonech Sony Ericsson se dočtete ve článcích Sony Ericsson Aspen - partner pro byznys a Sony Ericsson Xperia X10 mini a Xperia X10 mini pro.

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

Jak si jistě dovedete představit, o zájem novinářů se tu svádí velký konkurenční boj, takže v době, kdy probíhala konference společnosti Sony Ericsson, byl představen i Samsung Wave – první telefon postavený na platformě Bada. Největším lákadlem tohoto modelu je 3,3" OLED obrazovka, která nabízí mnohem bohatší barevné podání než LCD obrazovky konkurenčních produktů. Obrazovka je chráněna vrstvou tvrzeného skla odolného vůči vzniku šmouh, takže by majitelé neměli trávit příliš času utíráním otisků prstů. Nový S8500 Wave bude stát v přepočtu asi 8 300 Kč a na evropských trzích se objeví v dubnu, ve zbytku světa pak v průběhu května. Uvedení v USA zatím nebylo oznámeno.

Více informací o tomto mobilní telefonu vám nabídne článek Samsung Wave - prvorozenec s (lam)badou.

 

Během zahajovacího proslovu veletrhu výkonný ředitel Googlu, Eric Schmidt, oznámil, že má Google v plánu do svého OS Android zahrnout podporu Flashe. Tímto tahem chce společnost získat výhodu nad firmou Apple, jejíž iPhone Flash nepodporuje, a nad Microsoftem, jehož nová verze Windows Mobile rovněž nebude podporovat Flash. A i když se plánovaná ukázka příliš nepovedla, viděli jsme podporu Flashe v jiné demonstraci, takže vám ji můžeme potvrdit.


Celý týden se však netočil jen kolem mobilních technologií, přihodilo se toho mnohem více. Nejprve se podíváme na koncept automobilu od švýcarské tuningové společnosti Rinspeed, která jej v březnu uvede na připravovaném autosalonu v Ženevě. UC, neboli Urban Commuter, je malé elektrické vozidlo určené pro jízdu ve městě. Podle společnosti dojezd automobilu činí asi 105 kilometrů a pohybuje se maximální rychlostí 120 km/h. Na trasu dlouhou 50 km jej budete nabíjet asi 2 hodiny, nebo 20 minut ze zásuvky s vysokým napětím. Namísto volantu bude auto vybaveno joystickem, který má lepší zpětnou vazbu a poskytuje tak více informací o vozovce. Středem kokpitu je dotykový palubní počítač podporující 3G sítě, VoIP telefonování, video chat a e-mail. Pro delší trasy mimo město si řidiči mohou zamluvit přímo z palubovky místo ve vlaku, který je přepraví i s jejich autem. I když by společnost ráda dostala automobil na trh, nebylo zatím nic oficiálně oznámeno.

UC Rinspeed


V New Yorku probíhal veletrh hraček Toy Fair 2010, takže tu pro vás máme dvě, které nás zaujaly nejvíce. První z nich je Shirt Guitar od Think Geek. Na tomhle neobyčejném tričku lze zahrát všechny základní akordy a spolu s ním obdržíte i malý zesilovač pro připnutí na pásek. V přepočtu se tričko prodává za 600 Kč.

Shirt Guitar

Druhý na řadě je Spy Video Trackr - dálkově ovládané autíčko, které přenáší video i audio zpět do ovladače. Nahrává video ve VGA rozlišení, vybaveno je nočním režimem i detektorem pohybu a zároveň představuje plně programovatelnou open source jednotku. Uživatelé budou dokonce moci libovolně vylepšovat či upravovat stávající aplikace nebo si vytvořit své vlastní. K dispozici jim bude vývojářská sada, kterou je bude provázet programovací jazyk. Konkrétně půjde o C a C++. Vytvořené aplikace budou moci sdílet na internetu a bez jakýchkoliv poplatků si stahovat aplikace od uživatelů jiných. Tohle špionážní autíčko se objeví na trhu v říjnu v přepočtu za 2 300 Kč.

Příští týden se můžete těšit na pokračování, ve kterém se podíváme na  některé další mobilní telefony představené tady na veletrhu Mobile World Congress. Zanedlouho se pak společně s vámi vydáme na CEBIT do Německa.

Byl pro vás článek přínosný?