Hlavní navigace

Nejžhavější technologické novinky blízké budoucnosti - 1. díl

10. 10. 2009

Sdílet

Prošli jsme vývojová centra a kreslicí prkna inženýrů v Silicon Valley, abychom vám mohli poskytnout pohled na ty nejslibnější nápady v oblasti přenosných počítačů.

Nejžhavější novinky blízké budoucnosti



Řada vylepšení je dosud ještě stále na kreslicích prknech

Budoucnost v oblasti přenosných počítačů se zcela jasně spoléhá na řadu inovací, počínaje novými materiály přes nové tvary až ke hledání nových způsobů vylepšování existujících zařízení a technologií. Se stále novými nápady a novými výrobky neustále přicházejí nejen samotní návrháři, ale i celé firmy a výrobci počítačů. V tomto článku jsme se zaměřili na ty produkty, které mají v oblasti nových technologií nepochybně velkou šanci rozšířit se z kreslicích prken Silicon Valley do celého světa.

Prototypes


Kyocera Eos: elegantní skládací telefon

Neustálé sbližování všech digitálních technologií ukazuje, že v budoucnu se za formu dat bude považovat i hlas, takže bude stále obtížnější rozlišit telefon od víceúčelového výpočetního zařízení. Mnohé návrhy dnes spoléhají na vzhled podobný tomu, jaký mají zařízení iPhone, ovšem zřejmě s výsuvnou klávesnicí. Návrhářka Susan McKinney pracující pro firmu Kyocera svým prototypem zařízení Eos, jakožto trojdílného telefonu o velikosti obyčejné peněženky, dodala do oblasti těchto zařízení zase trochu svěžesti a neotřelosti.

První, čeho si po odsunutí krytu všimnete, je krásný a velký displej OLED. Po odkrytí horní třetiny přístroje uvidíte klávesnici i obrazovku. Zařízení se vyznačuje elegantním stylem a la Apple, a samotný design se bezesporu dá považovat spíše za revoluční než jen evoluční. Firma Kyocera se ovšem zatím vůbec nezmínila o tom (jak k tomu možná trochu svádí obrázek uvedený níže), zda může přístroj Eos fungovat i jako postřikovač na zalévání zahrady nebo jako prostředek pro hubení mravenců.

Kyocera Eos

CS24

Baterie na vodík od firmy Panasonic

Myšlenka využití vodíkových článků pro napájení není nijak nová – společnosti jako například UltraCell zkouší jejich využitelnost při vojenských operacích. Zde se používá malé zařízení, které uvolňuje elektrickou energii rozkladem methanolu, čímž se nabíjí baterie uvnitř vlastního přístroje. Firmy, které tato zařízení vyvinuly (například Toshiba), ještě musí dořešit otázku bezpečné manipulace, protože se pracuje s hořlavým vodíkem, methanolem a lithium-iontovými bateriemi, které mohou v přenosných zařízeních snadno explodovat.
Vodíková baterie

Další pokračování tohoto seriálu naleznete v článku Nejžhavější technologické novinky blízké budoucnosti - 2. díl.