Hlavní navigace

Nejžhavější technologie blízké budoucnosti - 2. díl

15. 1. 2009

Sdílet

Extra malé počítače, které se vlezou do jednoho čipu. Baterie, která se nabíjí bezdrátově. Televize, které zareagují na každý váš pohyb. Co nás ještě čeká a nemine? Ve 2. dílu si přiblížíme další tři novinky pro nejbližší léta.

V prvním dílu seriálu jsme si představili úvodní dvě technologie budoucnosti, dnes budeme pokračovat dalšími třemi.

3/ 64bitové operační systémy standardem

windows xp 64-bit64-bit XPV roce 1986 Intel představil svůj první 32-bitový procesor. Nicméně ten zůstal plných 7 let až do roku 1993 nevyužitý. V té době přišel na scénu první plně 32bitový operační systém Windows NT 3.1, jehož vydáním byla oficiálně ukončena 16-bitová éra. Nyní se staly normou 64bitové procesory, ale i přesto Microsoft stále neprodává 64bitová Windows tolik, jak by si možná mnozí přáli. Ve 32-bitovém světě ovšem nemůže žít věčně.

O co jde? 64bitové verze Windows už existují od dob Windows XP, a kompatibilní procesory dokonce ještě déle. Ve skutečnosti prakticky každý dnes prodaný počítač je vybaven 64bitovým CPU. Ať se to Microsoftu líbí nebo ne, bude muset dříve či později od vývoje a distribuce 32bitových systémů upustit, aby přesvědčil vývojáře hardware a software o nutnosti upgradů. A v neposlední řadě by se tím možná zavděčil  také koncovým zákazníkům, kteří žijí již několik let v netrpělivém očekávání věcí příštích.

Ovšem nevypadá to, že by se Microsoft k tomuto kroku odhodlal s uvedením nových Windows 7. Tento operační systém nové generace už vyšel v obou betaverzích, jak 32 tak 64bitové. Ovšem lurčité konkrétní imity 32bitové verze nejspíše odradí potenciální zákazníky od její koupě. Každý, kdo v poslední době upgradoval počítač, jistě ví, co teď máme na mysli. Windows Vista ve 32-bitové verzi totiž z jakkoliv velké operační paměti nedokáží obhospodařovat více než 3 GB RAM. Na větší objem paměti jednoduše "nemají dost bitů".


A kdy se 64-bitů dočkáme?Očekáváme, že s příchodem Windows 7 se uživatelé čím dál tím více začnou přiklánět k 64bitové verzi systému, a že Microsoft s vydáním Windows 8 už pravděpodobně jinou verzi nabízet nebude. Nicméně nepředpokládáme, že Windows 8 budou v oběhu dříve než v roce 2013, takže si ještě chvíli počkáme. Takový Mac OS X Leopard už je  však 64-bitový standardně  a někteří vývojáři hardware se už snaží své zákazníky definitivně „přepnout“ na 64-bitové systémy - konkrétně Samsung se v těchto dnech chystá na zásadní krok - všechny své počítače už bude dodávat jedině s 64-bitovými Windows. Další velká změna se chystá až na rok 2025, kdy má přijít na scénu 128bitový standard.


4/ Windows 7 – už nevyhnutelně

windows 7Ať už Windows Vista milujete či nenávidíte, současný operační systém Windows se chystá do digitálního nebe. Po vlažném přijetí, jaké Visty obdržely od veřejnosti, má Microsoft s novým systémem, obecně známým jako Windows 7, evidentně naspěch.

O co jde? Windows 7 vypadají, jako by to bylo to, co společnost ze Seattlu zamýšlela vydat pod názvem Vista, ovšem  kdyby jí nechyběl čas nebo prostředky na dokončení. Kromě pokračujících vylepšení bezpečnosti, vzhledu a ovládání systému přinesou Windows 7 možná také dlouho očekávaný databázový souborový systém WinFS.


Samozřejmostí bude i zlepšení výkonu a kompatibility, nicméně hlavní přínos nového systému  spočívá pravděpodobně v rozšířené online integraci a  v rysech cloud computingu. A vemte jed na to, že Microsoft sváže své neustále se rozšiřující služby Windows Live s operačním systémem mnohem silněji, než tomu bylo doposud.

Předtím, než bývalý ředitel Microsoftu Bill Gates odešel do „důchodu“, naznačil, že Windows 7 se zaměří na tzv. „vše prostupující plochu“, což uživatelům zajistí jednoduché přemístění všech dat, nastavení a vzhledů z jednoho počítače na druhý. A kdy se „sedmiček“ dočkáme? Microsoft si pro vydání Windows 7 vytyčil cíl na leden 2010, přičemž operační systém už byl oficiálně představen v říjnu roku 2008.


5/ Vysokorychlostní USB


USB 3.0USB konektor je jedním z největších úspěchů v oblasti moderní počítačové technologie, dodnes se na světě prodaly přes 2 biliony zařízení disponujících tímto rozhraním.  Avšak ve věku terabytových hard disků už dříve úžasně rychlý USB 2.0 s průtokem dat 480 MB za sekundu začíná poněkud zastarávat.
Co se na nás tedy v tomto směru chystá?

USB 3.0 (neboli SuperSpeed USB) slibuje zvýšení výkonnosti koeficientem 10, což posouvá teoretický maximální průtok dat přes tento konektor až na 4,8 gigabytů za sekundu. Zařízení USB 3.0 budou používat mírně pozměněný konektor, ovšem USB 3.0 porty budou zpětně kompatibilní s dosavadními zařízeními s nižším standardem. USB 3.0 by také měl zlepšit účinnost USB zařízení a jejich efektivnost využívání energie.
Kdy se ho dočkáme?

USB 3.0 už je prakticky vyvinut a ke koncovému zákazníkovi by se měl dostat  již brzy. Mezitím se nejspíše stanou běžným standardem pro PC také další novinky z oblasti konektorů – DisplayPort, eSATA a HDMI, což bude zapříčiněno neustálým růstem HD videa. I FireWire čeká v nejbližších měsících upgrade na úctyhodný maximální průtok dat 3,2 GB za sekundu.

Byl pro vás článek přínosný?