Hlavní navigace

Nejžhavější technologie blízké budoucnosti - 5. díl

5. 2. 2009

Sdílet

V posledním díle našeho seriálu představujeme LBS – službu založenou na pozici a předpovídáme, jak by mohl vypadat svět bez bez zbytečného tisknutí.

Pokud jste dosud nečetli předchozí díly našeho seriálu, můžete tak učinit teď : 

První díl

Druhý díl

Třetí díl

Čtvrtý díl

 

12/ Život bez papíru

Přihlaste se na stránky vašeho prodejce letenek. Vyberte si a zaplaťte, vytiskněte si letenku. Doufejte, že ji cestou na letiště nevytratíte. Při cestě domů čekejte pěkně ve frontě na letišti, protože v hotelu, ve kterém jste byli ubytováni, jste neměli přístup k tiskárně. Nejde to i jinak?

Lidé potřebují tisknout mapy, vstupenky, návody k použití, účty, faktury a mnoho jiných věcí. Nehledě k tomu, kolik k tomuto účelu padne stromů, se jedná i o značně neekonomickou a časově náročnou činnost. Zrodil se tedy nápad „bezpapírové“ kanceláře. Ten nápad už tu byl sice docela dlouho, ale jeho realizace byla dosud komplikovaná. Nezáleží na tom, jak sofistikovaný je váš počítač, jakmile vstanete od stolu, jsou data v něm pro vás poněkud nedostupná.

mobile flightMáme notebooky, namítnete. Dovedete si ale představit, že jdete do kina a taháte si s sebou objemnou tašku, načež z ní vybalujete váš laptop a pokládáte ho na stůl pokladníka, aby se přesvědčil, že jste si online zaplatili lístek? V tomto ohledu se neosvědčily ani PDA přístroje. Dnes se však pro tento účel dají jednoduše použít mobilní telefony, které si s sebou každý bere i do toho kina či restaurace.

Aplikace, jež mají za úkol eliminovat potřebu tisku téměř v jakékoliv situaci, právě prožívají na západních trzích obrovský boom. Například server cellfire.com nabízí slevové kupóny, které si jednoduše nahrajete do mobilu a pak je ukážete obsluze v restauraci či obchodě. Na webu tickets.com si nyní díky službě Tickets@Phone koupíte vstupenku na koncert či divadelní představení, kterou také nemusíte tisknout. Služba se zatím používá v několika málo zemích světa, ale neustále se rozšiřuje. Nejblíže je dostupná v Německu. Dalším cílem je mobilní letenka. V této oblasti od dob začátků online prodejů letenek prozatím panuje konzervativní názor. Kdy se toho dočkáme? Aplikací, které jsou schopny nahradit papír, již dnes existuje celá řada. I na ty palubní lístky jednou dojde. 

Americká letecká společnost Continental začala experimentovat se systémem rezervace letenek prostřednictvím mobilních telefonů, kdy vám na váš přístroj po obdržení platby přijde dvojrozměrný čárový kód, který ukážete odbavovacímu personálu letiště namísto papírových letenek. Pracovník naskenuje kód obyčejnou čtečkou a můžete jít do letadla. Pilotní projekt byl společností Continental spuštěn loni na mezinárodním letišti v Houstonu a třech dalších letištích. Firma nyní slibuje rozšíření služby na více letišť.

 

13/ Hlaste pozici

Výrobci mobilních telefonů, operátoři a poskytovatelé služeb si uvědomili, že mnoho z nás občas neví, kudy kam. Nastupuje éra GPS. Technologie založené na aktuální pozici uživatele (LBS) zpracovávají hrubá GPS data a tuto informaci doplňují dalšími službami: od doporučení nejbližších restaurací až po zjištění pozice vašich přátel.

GPSO co jde? Technologie LBS byla původně zamýšlena jako projekt jednoduše využívající k lokalizaci uživatele pouhé zaměření mobilního signálu. V době, kdy se čipy stávají sofistikovanějšími, stává se také GPS základem nových služeb. Chcete jít na rande, a nemáte s kým? Jakápak kompatibilita, zjistěte, kdo je nejblíž. Třeba přes meetmoi.com. Potřebujete dostat deset přátel na jedno místo? Servery jako whrrl.com nebo ulocate.com společnosti Buddy Beacon vám řeknou, kde se právě tito lidé nachází.

Samozřejmě, že všichni nejsou z LBS zrovna dvakrát nadšeni. Obavy z tajného sledování či stalkingu jsou zcela na místě. Problémem by se taky mohla stát potenciální záplava vašeho telefonu spamem.

Kdy to přijde? Služby LBS se rozšiřují poměrně rychle. Jediná věc, která je trochu brzdí, je malé rozšíření telefonů vybavených GPS mezi uživateli, k oblíbenosti služeb ovšem nepřispívají ani dost vysoké poplatky, které si operátoři za jejich aktivaci účtují. Díky masivnímu prodeji iPhonů nebude už nedostatek nekompatibilních přístrojů brzy takovou překážkou. Očekávejte velký nárůst této technologie nejspíše v průběhu tohoto či příštího roku.

Toto byl poslední díl našeho krátkého seriálu o technologiích blízké budoucnosti. Doufáme, že se vám seriál líbil a budeme se i nadále setkávat nad stránkami magazínu PC World.

Byl pro vás článek přínosný?