Hlavní navigace

Nejžhavější technologie budoucnosti – 4. díl

31. 1. 2009

Sdílet

V dalším dílu našeho seriálu o tom, co nás v oblasti technologií čeká a nemine, se podíváme na problatiku DRM, softwarové snahy Google i systém multitouch pro ovládání elektronických zařízení.

Pokud jste dosud nečetli předchozí díly našeho seriálu, můžete tak učinit teď : 

První díl

Druhý díl

Třetí díl


9/ Konec DRM

Zástupci Hollywoodu, cítíce se ohroženi piráty, dlouho trvali na tom, že využití jakýchkoliv dostupných technických možností pro ztížení kopírování jejich autorských děl je naprosto nezbytné. Bohužel až nyní zjistili, že DRM ochrana (digital rights management) nefunguje a fungovat ani nebude. Nástroje pro její překonání jsou dostupné v podstatě pro jakýkoliv typ média, a na BitTorrentu a jiných peer-to-peer sítích se tak filmové novinky objeví často ještě před oficiální premiérou. Naneštěstí pro zákony dodržující občany je DRM ani ne tak zastrašovacím prostředkem pro piráty, jako spíše pěknou otravou pro ty, kteří si zaplatili za legální DVD a nemohou si jeho digitální obsah vychutnat na více médiích.

DRMO co jde? Rušení DRM ochrany znamená konec omezení pro uživatele digitálních médií, jako jsou hudební CD či filmová DVD, při jejich konverzi na jiný typ. Představte si, že jednoho krásného dne prostě koupíte DVD, vložíte ho do počítače a bez jakýchkoliv problémů ho za chvíli několika kliknutími převedete na komprimovaný videoformát, který přehrajete třeba i na vašem mobilu. Ještě lepší zprávou je, že už nebudete potřebovat ani to DVD: zaplatíte pár desítek až stovek korun za nechráněnou verzi filmu umístěného na síti, který si za jedny peníze stáhnete třeba desetkrát.

A kdy to přijde? Z technického hlediska filmovým společnostem nic nebrání k tomu, aby se DRM ochrany zbavily hned zítra. Z právního a politického hlediska to ovšem vypadá, že si ještě chvíli počkáme. V oblasti hudby už naštěstí k určitému posunu došlo – jak Amazon, tak iTunes začaly prodávat MP3 skladby bez DRM. Video v tomto směru postupuje velmi pomalu.

Jeden příklad za všechny: Software RealDVD od RealNetworks (který nyní mimochodem figuruje v jednom soudním sporu) vám umožní „ripovat“ vaše DVD do počítače jediným kliknutím, ovšem tato DVD jsou stále chráněna DRM systémem. Mezitím filmová studia experimentují s vydáváním legálně kopírovatelných edicí filmů na DVD. Nicméně úplný konec DRM ochrany je stále ještě v nedohlednu – mnohé zprávy hovoří až o roce 2020.


10/ Google PC

Pokud jste si toho ještě nevšimli, firma Google „útočí“ na všechny oblasti počítačových technologií. Brzy budete moci strávit celý den ve světě Google, v jehož záběru je dnes velké množství trhů, od webových prohlížečů k mobilním telefonům. Bude dalším krokem operační systém?

google OSGoogle Checkout nabízí alternativu k PayPalu. Street View je na dobré cestě k zobrazení každého domu v každé ulici na světě. Ale to je teprve začátek: webový prohlížeč Google Chrome získal jednoprocentní podíl na trhu během prvních 24 hodin své existence.

Přestože společnost Google vypadá, že pokryla každou oblast práce s počítačem, mnoho pozorovatelů se domnívá, že nyní už v softwarovém světě logicky chybí jen poslední krok: vlastní operační systém. První pokus lze vysledovat v mobilní oblasti: společně s přístrojem G1 přišel na scénu i Android – mobilní OS.

A kdy to přijde? Prohlížeč Chrome je prvním z počinů společnosti Google v této oblasti. S jeho pomocí mohou uživatelé přistupovat k dalším produktům stejné značky, což činí použitý operační systém poněkud zbytečným. Každopádně k tomu, aby fungoval, zatím Chrome potřebuje systém od konkurence. Aby se mohl plně vyrovnat Microsoftu, bude muset Google vytvořit relevantní a funkční ovladače pro hardware jiných společností, což je docela složitý úkol. I poté bude hodně těžké přizpůsobit systém potřebám IT specialistů, kteří často potřebují využívat specializované aplikace, jejichž alternativy budou velice náročné na vývoj.

Ale i jednoduchý operační systém od Google, v kombinaci s levným hardware, by mohl změnit trh k nepoznání. Pro získání zběžného povědomí o tom, jak by takový „monopol“ mohl fungovat, se podívejte na www.thinkgos.com. Očekáváme, že v horizontu zhruba následujících pěti let bude mít pro nás Google o něco konkrétnější nabídku.


11/ Více práce pro vaše prsty

Minulý rok Microsoft představil projekt Surface, stůl s vestavěným dotykovým displejem. Mnoho pozorovatelů soudí, že se jedná o první krok úspěšného tažení zařízení s citlivostí pro vícenásobný dotyk – tzv. multitouch. V reále si ale razí cestu trhem něco úplně jiného a mnohem dostupnějšího: iPhone od společnosti Apple.

multitouchCo to je? Nástup iPhone zcela změnil naše vnímání způsobů ovládání elektronických zařízení. Od té doby, co známe iPhone, byl systém multitouch implementován do množství dalších prodejně úspěšných zařízení – jenom namátkou třeba do počítačů Asus Eee PC 900 a Dell Latitude. Nyní se zraky všech obrací zpět na Apple, aby viděli, jak společnost tuto technologii dále využije. Společnost Apple si tabletový multitouch PC nakonec nechala patentovat, za čímž mnozí vidí její další směřování.

Kdy to přijde? Otázkou není, kdy se multitouch objeví na trhu, ale spíše, jak rychle poroste jeho obliba u uživatelů. V roce 2006 bylo prodáno pouhých 200 000 zařízení s dotykovým displejem. Analytici společnosti iSuppli očekávají na tomto trhu velký skok a pro rok 2013 předpokládají neuvěřitelných 833 milionů prodaných zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?