Hlavní navigace

Nelegální Windows údajně přináší pády systému a ztrátu dat

4. 10. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft citovala ze studie, kterou sama sponzorovala, že ty společnosti, které používají nelegální kopie Windows mají mnohem větší šanci setkat se s pády systému a ztrátou uživatelských dat.

Společnost Microsoft citovala ze studie, kterou sama sponzorovala, že ty společnosti, které používají nelegální kopie Windows mají mnohem větší šanci setkat se s pády systému a ztrátou uživatelských dat.

Podle výzkumu, jenž pro Microsoft uskutečnila společnost Harrison Group a který se zaměřoval na středně velké firmy s 24 až 500 počítači, zaregistrovaly ty, jež používaly nelegální Windows, v průběhu sledovaných 24 hodin o 43 % více pádů systému než společnosti, které měly legální licenci. V první skupině také došlo k 28% nárůstu pravděpodobnosti ztráty zákaznických dat a 73% nárůstu ztráty vlastních dat.

Tento závěr byl uskutečněn z výsledku získaného od 1 600 společností z USA, Velké Británie, Číny a Brazílii. Z toho 690 firem používalo licencovaný operační systém od Microsoftu a 890 pak nelegální Windows.

Microsoft výsledek tohoto reportu využil pro obhajobu svého antipirátského programu Windows Genuine Advantage (WGA), který sklidil kritiku řady uživatelů. Není to poprvé, co Microsoft podobně argumentuje, protože již v minulosti se snažil poukazovat na to, že ilegální kopie mohou obsahovat například malware.

Alex Kochis, produktový manažer Microsoftu, k výsledkům řekl, že pro něj není překvapením, že pokud firmy používají padělaný software, znamená to pro ně mnohem více problémů spojených s IT.

Michael Cherry, analytik Directions on Microsoft, sice s Kochisem souhlasí a dodává, že nelegální Windows mohou mít upravený kód, takže by nebylo překvapením, kdyby docházelo k určitým problémům, ale na druhou stranu dodává, že je vůči studii trochu podezíravý proto, že ji financoval právě Microsoft.
Nenechte si ujít:
Microsoft vyvíjí zcela nový operační systém Midori

Windows 7: Jaké budou mít hardwarové nároky?

Microsoft opravuje chyby v Service Packu 1 pro Vistu

Microsoft vyvíjí od základů nový OS Singularity

Výzkum: Třetina nových PC je downgradovaná z Visty na Windows XP

Jak ovšem poznamenává Pavel Houser na SecurityWorldu, firma používající nelegální software bude nejspíš šetřit i na IT specialistech nebo řešení zálohování. Pak není divu, že je přednostně postižena ztrátou dat či výpadky systémů. Nemusí jít vůbec o to, že by média s nelegálními Windows mohla obsahovat malware apod., ale o celkovou neprofesionalitu.

Kompletní text reportu od Harrison Group (ve formátu PDF) je k dispozici ke stažení ze stránek Microsoftu.

A jaký je váš názor na tuto studii? Podělte se o něj s námi v diskuzi k článku.