Hlavní navigace

NEPROPÁSNĚTE UŽ ANI JEDEN OBLÍBENÝ POŘAD!

1. 4. 2008

Sdílet

Troufáme si říci, že sledování televize má v našich končinách velkou „tradici“. Pro řadu z nás předst...


Troufáme si říci, že sledování televize má v našich končinách velkou „tradici“. Pro řadu z nás představuje tato všemocná bedýnka jistý způsob relaxace a ruku na srdce, většina z nás má určitě nějaký ten oblíbený pořad nebo seriál, který pravidelně sleduje. Bohužel, rodina ne vždy sdílí naše preference a často tak dochází i k hádkám, na co se budeme dívat. Dlužno dodat, že většinou prohráváme a přicházíte tak zbytečně o další dění v oblíbeném pořadu. A tak nezbývá než hledat nějakou alternativu.



Pokud vlastníte notebook či stolní počítač, může mít tento problém velmi jednoduché řešení, jež vám umožní sledovat vaše pořady v klidu a ještě navíc vám poskytne možnost si je nahrát. Mluvíme o komponentě, televizním tuneru, který s trochou nadsázky zpřístupní sledování televize na každém počítači či notebooku. Počítač dnes plní úlohu pracovního stroje, herní „konzoly“ či hi-fi věže, proč by tedy nemohl sekundovat i v oblasti sledování televize?

Digitálně nebo analogově?

Proces digitalizace se převalil přes hudební nosiče či mobilní telefony a nevyhne se samozřejmě ani televizi. Koneckonců digitální vysílání (DVB-T) již nějakou dobu běží a v dohledné době – rok 2011 – to analogové zcela nahradí. Zásadní otázkou může být, zda zvolit pouze digitální nebo analogový tuner. Výhody digitálního vysílání spočívají samozřejmě v lepší kvalitě obrazu, informacích o kanále či programu a rozšířených možnostech a funkcích. Nicméně DVB-T signál není dostupný všude, takže v případě, kdy např. využíváte notebook, můžete narazit na problém, že v místě, kde se právě nacházíte, nemusí být digitální signál přítomen. Vyjma Prahy, Brna a Ostravy je pokrytí digitální pozemním signálem zatím mizerné nebo žádné. Optimální volbou jsou tedy v současné době hybridní tunery, které umí pracovat v obou systémech. Na tento typ tunerů jsme tedy zaměřili náš test, s výjimkou produktu společnosti Power Color, který je „pouze“ digitální. Máte tak možnost srovnat přednosti a zápory obou variant.
Aktuální přehled přináší výhradně tunery, které byste mohli použít na cestách. Tedy produkty s rozhraními USB 2.0, doplněné periferiemi specializovanými pro notebooky, pracující s rozhraními PC Card (PCMCIA) a modernějším ExpressCard. Tunery s USB rozhráním lze samozřejmě použít i u stolních počítačů, nicméně v dalším čísle PC Worldu se můžete těšit na druhou část testu, která nabídne specializované interní televizní tunery k montáži do stolního PC, v ideálním případě pak do Media Centra.
USB tuner je sice flexibilní zařízení, jehož koupí můžete ušetřit – doma ho provozujete v PC a na cestách v notebooku. Pokud ale používáte výhradně notebook, tunery PC Card či ExpressCard jsou pro ně optimalizovány. Často více respektují např. úsporné režimy a nezanedbatelnou roli hraje i fakt, že není „zbytečně“ obsazen další USB port. Neméně důležité je také to, že tyto tunery ve formě karty v notebooku lépe drží a řada z nich v něm může být ponechána i při přenášení (v testu např. ExpressCard společnosti AverMedia). Sice to může znít jako pošetilý důvod, nicméně až s notebookem jednou rychle pohnete (např. při zvedání se z postele) a omylem vytrhnete tuner z USB portu, pochopíte, co máme na mysli. Často také připojená anténa tlačí až zbytečně silně na tělo tuneru a ten pak vylamuje USB port notebooku. Tento problém se dá obejít použitím prodlužovacího USB kabelu, který většina zařízení měla již v základním balení.

Funkce

Všechny testované tunery umožňují mnohem více než pouhé sledování televize. Celková nabídka funkcí se však liší a často vychází samozřejmě také z ceny daného zařízení. Nicméně někdy i levné tunery nabídnou velmi dobrou funkcionalitu. Dobrým příkladem je PowerColor Mini Digital TV, který i při ceně 672?Kč včetně DPH nabídne funkce srovnatelné s produkty dražšími často až o 1 800?Kč. Navíc disponuje jednou z nejlepších antén v testu, která zajišťuje výborný příjem signálu. Samozřejmě v ceně se promítá absence podpory analogového systému, nicméně i mezi tunery této kategorie patří k nejlevnějším.
Všechny tunery v testu nabízí v základním balení externí antény, takže je možné je teoreticky začít ihned používat. Ale jejich výkony jsou velmi limitované a vyplatí se tak pětistovková investice do „pokojové“ antény se zesilovačem, která – jak jsme se sami přesvědčili – zajistí velmi dobrou kvalitu signálu. Optimální kvality pak samozřejmě dosáhnete připojením k anténě umístěné na střeše vašeho domu. V testu dopadla nejlépe zmiňovaná externí anténa tuneru společnosti PowerColor. Velmi dobré výkony ovšem podávaly i antény u obou produktů Pinnacle a trojice zařízení Items.
Standardem se pro tato zařízení stalo FM rádio, které lze prostřednictvím přehledných softwarových manažerů nejen poslouchat, ale i zaznamenávat na disk například do formátu WMA. Potěšilo nás, že všechna zařízení vyjma AverMedia Aver TV Hybrid Express Slim disponovala v balení dálkovým ovladačem. To přijde vhod, pokud počítač s tunerem připojíte k televizi či projektoru a věčné vstávání např. kvůli přepínání programů by bylo poněkud otravné.
S jakými funkcemi dále může uživatel počítat? Produkty společnosti PowerColor a AverMedia nabízely jedinečnou funkci PIP a POP – Picture-In-Picture a Picture-Over-
-Picture. V praxi tyto technologie umožňuji sledovat na displeji více než jeden program. Podle funkce se pak liší jeho zobrazení – tedy obraz v obraze (PIP) či obraz přes/vedle obrazu (POP). Například v případě produktů AverMedia je možné sledovat až tři programy najednou, což je jedinečná funkce, která nemá konkurenci. Jednotlivé programy mohou být zobrazeny vedle sebe (POP) nebo přes hlavní sledovaný kanál ve formě menších náhledových oken (jejich velikost je uživatelsky definovatelná). S funkcí PIP či POP se zpravidla můžete setkat jen u drahých LCD nebo plazmových televizí a v oblasti tunerů je to vítaná funkce, kterou ocení uživatelé, jež mají rádi přehled o dění na více kanálech.
Všechna zařízení v testu umožňují tzv. programovatelné nahrávání. To dovoluje v aplikaci tuneru naprogramovat nahrávání ve vybraný den a hodinu. Snadno si tak můžete nahrát všechny pořady, o které byste jinak přišli. Jediným limitem je volné místo na disku. Testované tunery umožňují nahrávání minimálně ve formátu MPEG-2. Například tunery společnosti Pinnacle nabízejí také MPEG-1/3/4, a to včetně populárního formátu DivX. Vybrané tunery (Items, Pinacle a AverMedia) v testu disponují také S-Video vstupem a kompozitem. Díky tomu lze připojit např. digitální kameru nebo DVD přehrávač a pořídit záznam i z těchto zařízení.

Hodnocení

Produkty jsme hodnotili samozřejmě podle celé řady kritérií, jež nakonec vykrystalizovala ve tři oblasti posuzování. Nezastupitelnou roli hraje citlivost příjmu a kvalita obrazu, což bylo naše první kritérium. S klidným srdcem lze konstatovat, že všechny tunery v testu splnily svůj účel a uživatel v případě jejich pořízení chybu neudělá. I proto je hodnocení jednotlivých produktů velmi vyrovnané.
Druhé kritérium představuje nabízená výbava a funkce a celkový dojem z práce s daným zařízením, o nichž jsme se zmiňovali v předchozí části textu. U lépe hodnocených přístrojů naleznete specifické funkce a vlastnosti jako jsou například PIP/POP, S-Video vstup nebo podpora HDTV. Při výběru správného produktu hraje roli také ovládací aplikace či např. provedení zařízení – sice jde o detaily, ale ty tvoří celek, se kterým budete možná přicházet denně do styku.
Poslední, třetím hlediskem pak zůstává posouzení zařízení z hlediska ceny a nabízených vlastností. 8 0134/ZAJ ?

Asus My Cinema U-3000 Hybrid

USB tuner s integrovanou anténkou pro FM

Cena: 1 367?Kč

www.asus.cz
Asus U-3000 Hybrid je optimální volbou pro náročnější uživatele, kteří ovšem nemají v oblasti práce s videem velké ambice. Instalace ovladačů a ovládacího programu prbíhá relativně bez obtíží a trochu zkušený uživatel si s ní jistě poradí. Velkou pochvalu zaslouží přiložená externí anténa, která je teleskopická a dokáže zprostředkovat skutečně dobrý signál. Pro snazší montáž je vybavena přísavkou. Ovládací program tuneru CyberLink PowerCinema pracuje ve stylu „Media Center“ a z toho plynou dva fakty. Nabízí slušnou zásobu funkcí a hezké rozhraní, bohužel je ale také poněkud těžkopádný – systém poměrně pomalu reaguje na aktivaci jednotlivých tlačítek. Asus My Cinema U-3000 je tak správnou volbou pro klidné uživatele, kteří si vychutnají pohodové procházení jednotlivými kanály. Cholerici se musí trochu obrnit trpělivostí nebo zvolit jiný produkt. Ovládacímu softwaru dodá na svižnosti výkonnější grafická karta (např. u ATI HD 2600 XT bylo vytížení GPU cca 17 %).
Jako smysluplný indikátor se projevila stavová dioda, která podle své barvy (zelená, červená) hned informuje o stavu aktuálního signálu. Asus U-3000 je jediný tuner v testu, který disponuje také integrovanou teleskopickou anténou pro příjem rádia, což je významná výhoda. Ve srovnání s konkurencí nám tak vadilo jen zmíněné těžkopádnější ovládání a trochu horší kvalita zobrazení televizního obrazu.

AverMedia AVerTV Hybrid Express Slim

ExpressCard tuner s nadstandardními funkcemi

Cena: 1 987?Kč

www.avermedia.com
Rozhraní ExpressCard 54 předurčuje tuner pro využití s moderními notebooky, ovládací program včetně instalační rutiny tuneru je lokalizován. Navíc samotný ovládací program patří k tomu nejlepšímu, co jsme v testu viděli. Pro zobrazení ovládacích prvků stačí najet kurzorem myši na okraj okna utility. V rámci zobrazené lišty lze nastavit a ovládat většinu funkcí. Snadno tak jedním stiskem aktivujete také funkci PIP a POP. Velice jednoduše tak můžete sledovat najednou až tři programy vedle sebe a udržet si tak přehled. Okna lze zobrazit i v kombinaci dvou malých náhledů v hlavním okně. Každý z náhledů lze přesouvat a měnit jejich velikost. Velmi praktické je přepínání mezi aktivními okny. To je samozřejmě možné myší, ale velmi praktické je využití kurzorových kláves. Okamžitě po najetí na daný obrazový náhled uslyšíte i zvuk. V případě, kdy stisknete klávesu Enter (nebo tlačítko myši), stává se zvolený obraz hlavním – tedy maximalizovaným přes celou obrazovku. Nechybí ani možnost programovatelného nahrávání. Využít rovněž můžete připojení dalších zařízení, jako je DVD rekordér či televize, a to díky přítomnosti adaptéru s kompozitním a S-Video vstupem. Z těchto kanálů můžete i nahrávat. AVerMedia AVerTV je špičkový TV tuner s velkou nabídkou funkcí a kvalitním obrazem. Výborná je přítomnost funkcí PIP a POP, které usnadňují sledování více programů. Zamrzí tak jen absence dálkového ovládání.

AVerMedia AVerTV Hybrid Volar HX

USB tuner s nadstandardními funkcemi PIP a POP

Cena: 1 772?Kč

www.avermedia.com
Tuner Hybrid Volar HX společnosti AVerMedia je alternativou k předchozímu testovanému modelu na rozhraní ExpressCard. V tomto případě výrobce vsadil na USB 2.0, které umožňuje použití jak s notebookem, tak stolním počítačem.
Funkčně je zařízení shodné, včetně balení. Naleznete zde opět externí anténu či adaptér S-Video/kompozit pro připojení dalších zařízení. Podstatnou novinkou je ovšem přítomnost dálkového ovládání, které znamená větší pohodlí. Trochu nám v balení chyběl prodlužovací USB kabel, jenž by usnadnil zapojení zařízení zejména u notebooků.
Díky společným funkcím tak zařízení opět těží z velmi šikovného softwaru pro práci s televizí, včetně nahrávání z externích zdrojů. Největším benefitem, jímž oba tunery konkurenci poráží, je přítomnost funkcí PIP a POP, umožňujících sledování až tří programů najednou, což je pro televizní příznivce dar z nebes. Navíc jednotlivá okna s probíhajícím přenosem lze různě zvětšovat či zmenšovat a snadno mezi nimi přepínat kurzorovými klávesami. Zařízení je optimální volbou, pokud hledáte kvalitní tuner se širokým polem působnosti. Navíc díky rozhraní USB není limitován pouze na notebooky. AVerTV Hybrid Volar HX, stejně jako další produkt tohoto výrobce vyniká v testu kvalitou obrazu, a to i v případě využití přibalené malé externí anténky.

Genius TVGo DVB-D02

USB tuner s vynikajícím ovládacím softwarem

Cena: 1 460?Kč

www.geniusnet.com
Instalace zařízení společnosti Genius je relativně jednoduchá. Stačí jen na základní obrazovce postupně vybrat instalaci driveru, utility a případně aktualizovat rozhraní DirectX. Výbava patří v testu těm k lepším, v balení proto naleznete anténku, prodlužovací kabel či dálkové ovládání. Anténka přitom disponuje magnetem usnadňujícím instalaci. Příjem tuneru není špatný, ale lze ho označit spíše za průměrný, což je způsobeno menšími rozměry anténky. Praktický je přiložený USB prodlužovací kabel. Rozměry tuneru jsou totiž větší a blokují zbytečně případně další port. Navíc u notebooků může být problém i s instalací, pokud jsou porty v těle počítače trochu zapuštěny.
Program Arc TotalMedia 3 pro ovládání tuneru kopíruje vzhled „Media Center“. Ve srovnání s ním ovšem pracuje svižněji a poskytuje vcelku rychlé reakce na uživatelské pokyny. Tudíž ani díky efektům v menu není celý systém zpomalený. Za aplikaci TotalMedia 3 tak Genius zaslouží bezesporu bod k dobru. Nevýhodou je pouze ovládání v anglickém jazyce, nicméně pokud ovládáte alespoň základy tohoto jazyka, neměli byste narazit na problém. Nechybí možnost nastavení programovatelného nahrávání, takže nemusíte přijít o žádný z vašich oblíbených filmů. Pro uživatele může být zajímavá také podpora Windows XP, a to včetně 64bitové verze, stejně jako Windows Vista.

Items Travel TV

Hybridní tuner vhodný pro starší notebooky

Cena: 1 178?Kč

www.kobe.cz
Rozhraním PC Card (PCMCIA type II) je použití tuneru Travel TV omezeno na starší typy notebooků. Pozor si tak musejí dát majitelé těch novějších, které často disponují již slotem ExpressCard. Nicméně stále drtivá většina uživatelů toto starší rozhraní vlastní.
Items Travel TV zaslouží pochvalu za výbavu, která nás přes strohé balení až zaskočila. V základu naleznete všechny potřebné kabely, dálkový ovladač a také dvě antény. Jednu pro příjem signálu televize a druhou pro rádio, což není obvyklé. Přítomnost „mobilní“ antény se samozřejmě hodí, ta je navíc opatřena magnetem pro snazší montáž. Vytknout lze zde snad jen kratší kabel. Příjem signálu na „mobilní“ anténu má samozřejmě své limity a velmi závisí na lokálních podmínkách, v případě Travel TV patří spíše k průměru. Pokud připojíte běžnou pokojovou anténu, je kvalita zobrazení výborná. Ovládací program je jednoduchý a na ovládání tedy intuitivní a příjemný. Jestliže upřednostňujete jednoduché ovládání bez zbytečných animací a specialit, je pro vás TV Expert optimálním řešením. Lišta s funkcemi se zobrazuje při najetí myši na horní část okna programu, pro přepínání televizních programů a hlasitosti lze použít i kurzorové klávesy. Nechybí ani programovatelné nahrávání. A to jak pro televizi, rádio, tak i ze zdroje připojeného přes S-Video kabel nebo kompozitní vstup.

Items TV-USB Hybrid

USB tuner s podporou HDTV vč. 1 080i

Cena: 1 178?Kč

www.kobe.cz
Další z tunerů společnosti Items nabízí podobnou výbavu jako předchozí zařízení. Nechybí tedy externí anténka, dálkové ovládání a MVI kabely S-Video+RCA. Chybí ale bohužel prodlužovací USB kabel, který by určitě přišel vhod. Zařízení je poměrně masivní a není ho tak vždy možné u některých notebooků bez problémů v úplnosti zasunout. Anténka je vybavena magnetem pro snazší instalaci a z hlediska citlivosti na signál představuje průměr. Zásadním rozdílem oproti řešení v podobě předchozího modelu je podpora jak analogového, tak digitálního vysílání, čímž uživatel získává přece jen větší možnosti. K ovládání slouží pro výrobce typický program TV Expert, který nabízí z našeho pohledu slušně zpracované uživatelské rozhrání, s nímž uživatel nebude mít větší problémy. Zařízení zvládá samozřejmě i programovatelné nahrávání. U tohoto produktu nás potěšila podpora HDTV programů až do rozlišení 1 080i (pokud tedy naleznete signál v této kvalitě, zařízení s ním nebude mít problém). Praktická je perforace na konektorové části tuneru, která zajišťuje proudění vzduchu a tedy i menší zahřívání zařízení, což se pozitivně podepíše na jeho delší životnosti. Celkově lze tak tuneru Items TV-USB Hybrid vytknout jen absenci prodlužovacího USB kabelu, protože jinak je velmi dobře vybaven a nabízí velmi slušné funkce.

Items Express TV Hybrid

Hybridní TV tuner s rozhraním ExpressCard 34

Cena: 1 416?Kč

www.kobe.cz
Další tuner z produkce společnosti Items vychází funkčně z předchozích dvou modelů. Respektive jeho funkčnost je naprosto stejná, z čehož vychází všechna pozitiva. Základem Express TV Hybrid jsou velmi dobré funkce a například i možnost pořídit záznam z dalšího zařízení prostřednictvím S-Video a kompozitního vstupu, což je v této cenové skupině vítanou funkcí, stejně jako např. programovatelné nahrávání.
Hlavním rozdílem oproti ostatním tunerům tohoto výrobce v testu je však použití moderního rozhraní ExpressCard 34. To naleznete na novějších noteboocích a zařízení je tak alternativou k Chronos Travel TV na rozhraní PC Card. Oproti tomuto modelu ovšem nabízí podstatně menší rozměry, a to právě díky využití standardu ExpressCard.
Stejně jako u ostatních modelů má na starosti ovládání a zobrazení program TV Expert, který nabízí rozumnou rovnováhu mezi ovladatelností a příjemným zpracováním. Pokud preferujete snadné ovládání bez zbytečných efektů, je TV Expert určen právě pro vás. Zařízení lze doporučit majitelům novějších notebooků, kteří hledají efektivní nástroj pro sledování televize. Praktické jsou i minimální rozměry, jež umožňují bez problémů přibalit tuner vždy s sebou. V brašně notebooku je každé objemnější zařízení znát.
Pinnacle PCTV Hybrid 330e

USB tuner se skvělým příjmem a bohatým SW

Cena: 1 937?Kč

www.100mega.cz
Už první pohled jak na balení, tak na samotný tuner prozrazují, že máme tu čest s něčím extra. Výjimečná je i instalace, která díky přiloženému softwaru bohužel vyžaduje registraci prostřednictvím internetu – e-mailem vám pak dorazí aktivační heslo. Na druhou stranu dlužno dodat, že je to daň za velmi kvalitní softwarovou výbavu. V samotném balení najdete malou externí anténu, kabely, nechybí ani dálkové ovládání. Postrádali jsme ovšem prodlužovací USB kabel. Ovládací program nabízí příjemný mix hezkého provedení a účelnosti a práce s ním je velmi svižná a efektivní. Tuner je určen především náročnějším uživatelům, kteří chtějí více než pouhé sledování televize, což se týká zejména práce s videem. Díky Pinnacle Studio QuickStart lze například snadno vytvořit vlastní DVD. Tuner disponuje S-Video a kompozitními vstupy (díky přiloženému adaptéru), takže lze pořizovat záznam i z připojeného zařízení, například z kamery. Nahrávání je možné do formátů MPEG-1/2/3/4, a to včetně DivX. Nechybí ani možnost uložení videí ve formátu pro Sony PSP nebo Apple iPod. Pokud máte v oblasti nahrávání větší ambice, pak zvolte produkt společnosti Pinnacle. Velmi dobrý tuner sám o sobě spolu se softwarovou výbavou je jeho silnou zbrání, kterou jistě řada uživatelů uvítá. Mrzela nás jen nutnost updatu instalačního softwaru v systému Windows XP.

Pinnacle PCTV Dual DVB-T Stick USB 2001e

Tuner se skvělým příjmem, ale vysokou cenou

Cena: 2 380?Kč

www.100mega.cz
Další zástupce společnosti Pinnacle v testu nabízí prakticky stejnou výbavu jako model PCTV Hybrid 330e. Proti němu je ovšem výrazně štíhlejší, což přijde vhod na cestách, snadno jej vložíte i do kapsy. Další důležitou odlišností je dále přítomnost antény s „Diversity technology“, která má zajistit lepší příjem. Ten opravdu špatný nebyl, nicméně anténám Asusu nebo tunerům od PowerColor se rovnat nemohl. Větší anténa je prostě lepší a tento fakt zatím nelze obejít. A skutečně po připojení testovací pokojové antény je vše v pořádku a obraz je špičkový.
Zařízení sdílí programovou nabídku s dalším testovaným tunerem Pinnacle. Uživatel tak může počítat s širokou nabídkou funkcí pro práci s videem, včetně možnosti nahrávat video např. i z kamery, což ocení zejména náročnější uživatelé. Pořízené záznamy lze uložit do videosouborů v kódování MPEG-1/2/3/4, včetně DivX. Snadno si tedy můžete pořídit vlastní malou filmotéku, bez nutnosti pořizovat další aplikaci nebo zařízení. Tuner se tak stává optimální volbou pro náročné uživatele, kteří nejen plánují nahrávat do různých formátů, ale například také chtějí exportovat pro přehrávání na iPodu či Sony PSP. Díky přiloženému softwaru je rovněž velmi praktická tvorba vlastních DVD disků. Navíc ušetříte další případnou investici pro specializovanou aplikaci.

PowerColor Mini Digital TV Receiver

Pouze digitální (DVB-T) USB tuner za senzační cenu

Cena: 672?Kč

www.100mega.cz
Tuner společnosti PowerColor nepodporuje analogovou televizi. Uživatel tak musí vystačit „pouze“ s digitální TV. V balení naleznete vše potřebné, a to i včetně nezvykle velké ploché antény (vybavené přísavkou), která nás překvapila výborným příjmem. Samozřejmě je možné připojit i běžnou anténu. V obou případech je ovšem nutné použít speciální adaptér, které naleznete v balení. Pokud je tuner připojen do USB portu, dochází v důsledku tlaku na tělo zařízení kabelem antény k „vylamování“ konektoru. Problém řeší použití prodlužovacího USB kabelu, který najdete v balení.
Ovládacímu programu „Digital TV“ není co vytknout. Svůj účel plní velmi dobře a v testu patřil mezi nejlepší. Jednotlivé ovládací prvky jsou dobře rozmístěny a práce s programem je svižná. Přepínání programů je možné i díky kurzorovým klávesám. Samozřejmě můžete využít i dálkové ovládání či programovatelné nahrávání k plánovanému záznamu oblíbených pořadů. Oceňujeme také přítomnost funkce Picture-In-Picture (PIP), umožňující sledování dvou kanálů najednou, což je pro klasické „přepínače“, kteří nevydrží jen na jednom programu, dar z nebes. Celkově kvalitní zobrazení (ač přijímá pouze digitální signál), a to jak v případě použití běžné i mobilní antény, spolu s vybavenou ovládací aplikací činí z tohoto tuneru zajímavou volbu, zejména když cena nepřekračuje 700?Kč vč. DPH.