Hlavní navigace

Nero 7 Premium Reload

3. 5. 2007

Sdílet

Nero Burning ROM je nejznámější software pro vypalování CD a DVD disků. Z původní jednoúčelové aplikace vznikl obrovský balík utilit, tvořící nejbohatší verzi Premium Reload. Podívali jsme se, co umí

Uživatele starších nebo běžně dodávaných verzí Nero Express (ke každé vypalovací mechanice) asi překvapí velikost instalačního média, která činí bezmála 700 MB. Standardně probíhající instalace tak chvíli potrvá i na rychlém PC. Po instalaci se dočkáte konfiguračního dialogu, jehož podstatou je nastavení asociací, tedy přiřazení typů souborů k aplikacím z balíku Nero Premium. Standardně jsou zvoleny téměř všechny známé typy, doporučuji seznam projít a zrušit asociace u těch, pro které používáte jiné oblíbené prohlížeče a přehrávače.



StartSmart je již připravený pro Windows Vista. Kliknutím obrázek zvětšíte

Nero Premium Reload představuje skutečný softwarový kolos, jehož funkce jsou primárně integrované do utility StartSmart. Její vzhled je již ve stylu nových Windows Vista a důvěrně jej znají i uživatelé okleštěné verze Nero Express. StartSmart obsahuje několik tematických záložek, na každé najdete rychlé odkazy na integrované funkce. Ve složce Foto a Video například uvidíte odkaz na vytvoření vlastního video disku nebo DVD filmu. Vše se děje prostřednictvím průvodců a většinu operací tak zvládne i začátečník. Průvodci představují snadné rozhraní, za kterým jsou schovány vlastní utility dostupné z menu Start.


Nero Vision je komplexní nástroj pro vytvoření DVD kompilace. Kliknutím obrázek zvětšíte

Základním kamenem zůstává aplikace Nero Burning ROM, která se stará o vypalování dat na CD nebo DVD. Poradí si se všemi vypalovacími mechanikami a umí obsloužit všechny známé formáty včetně dvouvrstevného DVD. Novinkou je kompletní zálohovací systém Nero BackIt Up, který si v ničem nezadá s ostatními utilitami pro zálohování.

Program umí zálohovat do souboru, který uloží na libovolné místo, včetně jeho okamžitého vypálení na prázdné médium. Zálohovat lze úplně nebo jen rozdílově (v návaznosti na úvodní plnou zálohu). Zálohu lze naplánovat, a to i opakovaně. Nero Vision je aplikací pro komplexní práci s video soubory. Vytvoříte v něm například vlastní DVD kompilaci včetně designu menu apod. Nero Photosnap je klasický bitmapový editor, který v sobě soustředí nejpotřebnější funkce pro úpravu domácí amatérské fotografie.

Photosnap je doplněn i jednoduchým prohlížečem (Nero Photosnap viewer). Nero Recode vám potom pomůže s ořezáním plného DVD titulu, případně dokáže váš DivX film překódovat do formátu DVD. Mezi pomocné aplikace jistě patří Nero ImageDrive, které umožní připojit diskové obrazy (BIN, CUE, ISO, NRG) jako virtuální jednotky ve vašem PC. Nero CD/DVD Speed je diagnostickou utilitou testující rychlost vypalovačky. Tuto utilitu využívá i samotný "vypalovač" Burning ROM pro kalibraci rychlosti ukládání dat na média. Nero DriveSpeed pak umožní pevně definovat otáčky (v násobku základní rychlosti CD) tak, aby vaše mechanika nehučela např. při přehrávání zvukového CD, kdy není extrémních rychlostí zapotřebí.

DriveSpeed může být užitečný i při práci se starší znečištěnou mechanikou, na které se data podaří přečíst většinou jen v nižších přenosových rychlostech (otáčkách). Zajímavou je utilita BurnRights, díky které vytvoříte skupiny uživatelů s různými právy k vypalovacím procedurám. Výčet utilit završuje Nero Scout (vyhledávač obrazových a zvukových souborů) a Nero ProductSetup, který je "aktualizátorem" a "instalátorem" všech součástí balíku.


Nero ProductSetup, komplexní nástroj pro aktualizace a správu jednotlivých aplikací balíku. Kliknutím obrázek zvětšíte

O přehrávání multimediálních souborů se v balíku stará Nero Showtime. Poradí si s disky DVD, VCD, DivX a s mnohými dalšími. Obsahuje standardní možnosti nastavení, přes kvalitu videa a zvuku po vytváření vlastních playlistů. Nero Showtime zvládá i titulky, a to nejen u DVD filmů. Nechybí dokonce ani funkce Rodičovský zámek, známá spíše ze stolních přehrávačů. O vytváření obalů na vypálená média se postará všeobecně známý Nero Cover Designer. Tato aplikace je součástí Nera už nějaký ten pátek a obsahuje hotové šablony pro všechny možné i nemožné obaly na media. WaveEditor je zase obdobou Nero Vision pracující se zvukovými soubory. Poradí si s_formáty WAV, MP3, MP4, OGG a dalšími. Zvukové soubory je možné převádět, ořezávat, doplnit efekty a jinak upravovat.

Nero 7 Premium Reload je skutečně komplexní balík pokrývající veškeré multimediální požadavky. Často tak přímo konkuruje osvědčeným programům z Windows XP. Navíc však ve formě dalších utilit úspěšně přibližuje své možnosti i začínajícím uživatelům. Dobrým příkladem je aplikace Nero Home, která pracuje podobně jako nadstavba Windows Media Center ve Windows MCE. Snadno tak ve formě jediné plochy s ikonami zpřístupní rozsáhlé funkce Nero 7 Premium Reload i začínajícím uživatelům. Celému balíku pak svědčí plná lokalizace a velké množství elektronické dokumentace, která je však pouze v anglickém jazyce.

K testu poskytla firma: Abakus Distribution, a.s., www.abakus.cz
Cena: 1 640 Kč včetně DPH

- - Jan Povolný

Byl pro vás článek přínosný?